Výdatná šošovicová polievka bez múky fotorecept
Foto: kukulienka71
Výživná a hustá polievka z čiernej šošovice s krúpkami a sušenými hubami bez zápražky.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šošovicu nezvyknem namáčať, uvarí sa celkom skoro. Teraz mám čiernu, drobnú, ktorá je veľmi chutná a nerozvára sa. Nasypala som ju do hrnca spolu s krúpkami, pridala bobkový list, zaliala vodou a varila do polomäkka. Huby som namočila do vody, nie sú staré a tiež sa uvaria celkom skoro.
-
2
Počas varu som pridala dva malé očistené a nakrájané zemiaky, scedené huby, kurkumu a čierne korenie. Teraz pchám kurkumu všade kam môžem. Keď už boli suroviny mäkké, polievku som dochutila soľou. Vo vyššej rajničke som na použitom oleji do hneda popražila polku na drobno posekanej cibule. Olej, ktorý sa neprepálil, zvyknem odložiť a použiť na zápražky a pod., dodá jedlu šmak. Samozrejme, nie taký, keď vyprážam rybu🙂
-
3
Oheň som vypla, primiešala červenú mletú papriku a zaliala som to smotanou.
-
4
Obsah rajničky som vliala do hrnca a vybrala bobkový list.
-
5
Kým to znova prešlo krátkym varom, na suchej panvici som opiekla kolieska bagety. Potretú cesnakom som potom podávala k polievke.
-
6
Polievka je hustá, plná chutnej vlákniny a môže nahradiť aj druhý chod. Kto chce, pridá si ocot a dochutí podľa svojho gusta. Teraz som ju varila nie na kyslo.
S karfiolom sa mi to páči tiež, dobre, že si sem nakukla😄 maslovú zápražku robila mama často, keď som bola dieťa. Tú vôňu nezabudnem nikdy.
Prepáčim:-) zle som si to vysvetlila. Aj moja chyba. Ja už neriešim, či niekto úplne vynecháva múku a to už vonkoncom nie, z akého dôvodu okrem zdravotného, lebo to je na dlhú a únavnú debatu. Každý má nejaké presvedčenie, viedlo sa tu veľa dialógov o tomto aj o inom, asi je lepšie tolerovať, no extrémy nemám rada. Pekný večer!