Domáci kváskový chlieb
Domáci kváskový chlieb

Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík videorecept

chefino - fotkachefino, 27. apríla 2020

Tento chlebík sme si doma hneď zamilovali. Robievame si ho každý týždeň, niekedy aj častejšie. Príprava je síce časovo náročná ale veľmi jednoduchá. Zobraziť celý popisTento chlebík sme si doma hneď zamilovali. Robievame si ho každý týždeň, niekedy aj častejšie. Príprava je síce časovo náročná ale veľmi jednoduchá. Pokiaľ si viete prípravu dobre rozvrhnúť v čase, zvládnete to ľavou zadnou.

40 minút
príprava
55-60 minút
na 215 °C
Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept)
Foto: chefino

Suroviny

Kvások:
1 PL
100 g
100 ml
Cesto:
200 g
1 PL
1 ČL
400 ml
cca 750 g




Postup

  1. 1

    Začneme prípravou kvásku. Na rozrobenie kvásku potrebujete mať odloženú aspoň polievkovú lyžicu ražného kvásku. Vyrobiť ho nie je práve najjednoduchšie, preto je lepšie si ho od niekoho odobrať. Ale ak nemáte známeho, ktorý má ražný kvások, môžte si ho vyrobiť. Na internete nájdete množstvo návodov. Odporúčam nepoužívať urýchľovače ako cukor či med, iba múku a vodu. K nášmu odloženému kvásku pridáme ražnú múku a vodu a dobre zamiešame. Na tesno ho zavrieme v sedemdecovej zaváracej fľaši. Necháme kysnúť pri izbovej teplote 12 hodín. Odporúčam kvások zarobiť o šiestej ráno. Je to dobre časovo prispôsobené aj pokiaľ chodíte do práce. Pokiaľ Vám to bude vyhovovať, samozrejme môžte aj večer alebo kedykoľvek inokedy. Po dvanástich hodinách kvások otvoríme a odložíme si z neho polievkovú lyžicu na ďalšie pečenie.

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kvások dáme do veľkej misky. Pridáme soľ, rascu a vodu a trošku rozmiešame, aby sa kvások zriedil a zakalil vodu nahnedo. Začneme pridávať múku. Kým je cesto tekuté, miešame varechou. Keď sa cesto už bude dať miesiť rukou, budeme ho miesiť a pridávať múku, až kým sa cesto neprestane lepiť na steny. Treba ale dbať na to, že čím menej múky dáme, tým náš chlebík bude chutnejší a vnútri mäkší. Preto to s múkou nepreháňajme. Je možné, že párkrát Vám to nevyjde ale nakoniec prídete na to správne množstvo. Je to cca 3/4 kg múky, ale niekedy sa mi to podarí už aj z menšieho množstva. Takýto pevný bochník necháme 12 hodín kysnúť v chladničke. Netreba zakrývať misku.

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po dvanástich hodinách cesto vyberieme a poprekladáme. (To znamená, že si ho vyložíme na pomúčenú dosku a rukou naťahujeme až kým nestuhne na pevnú gumovitú hmotu, ktorá sa len veľmi ťažko dá natiahnuť.)

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz máme dve možnosti ako pokračovať (vyberte si tú, ktorá Vám je časovo prívetivejšia): 1. možnosť: Cesto necháme pri izbovej teplote kysnúť 2 hodiny a znovu poprekladáme, teda zopakujeme 3. krok. A to isté zopakujeme ešte 2 razy; dokopy to je 6 hodín kysnutia. 2. možnosť: Cesto dáme znovu do chladničky na 12 hodín, potom ho vyberieme a poprekladáme.

  5. 5

    Pripravíme si ošatku alebo keď nemáte ošatku pokojne stačí aj miska vystlaná kuchynskou utierkou. Ošatku alebo misku riadne namúčime po celej ploche. Cesto vytvarujeme tak, aby všetky spoje boli z dolnej strany a aby sme ho mali po celej ploche krásne hladké. To preto, aby chleba pri pečení nepopraskal, a držal si pekný tvar. Ale nič sa nestane aj keď popraská. Cesto vytvarujeme do tvaru gule alebo valca, podľa toho akú máme formu. Cesto premiestnime do ošatky alebo misky a zabalíme do igelitky, ktorú nafúkneme vzduchom, aby sa nenalepila na hornú stranu cesta. Otvor igelitky zatočíme a podložíme pod formu, aby neunikol nafúknutý vzduch. Necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozpálime rúru na 215 °C zhora aj zdola a vložíme do nej plech vystlaný papierom na pečenie. Rozpálený plech vyberieme z rúry a vyklopíme naň bochník. Narežeme hornú stranu, aby mohla unikať vodná para z chlebíka. Riadne ho postriekame rozprašovačom vodou. Ak nemáte rozprašovač, môžete zobrať pohárik s vodou a prstami porozprskovať po chlebe. Vložíme do rúry a necháme na 215 °C piecť 5 minút. Potom teplotu stiahneme na 195 °C a necháme piecť 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 180 °C a necháme piecť ďalších 20 minút. Potom chleba horizontálne otočíme a necháme piecť ešte 10 - 15 minút, aby bol krásne chrumkavý z oboch strán.

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlieb vyložíme z rúry, položíme ho na mriežku a riadne ho ešte postriekame vodou, aby sa na ňom vytvoril lesk. Necháme vychladnúť aspoň pol hodinu a môžeme krájať. Prajem dobrú chuť. Niečo tak úžasné ako čerstvý kváskový chlieb s hrubým plátkom dobrého masla len tak ľahko neochutnáte.

    Výborný domáci pšeničný kváskový chlebík (videorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

havla
Krásny chlebík si upiekol. Super komentár aj video. Škoda, že si nám ho neukázal aj prekrojený. Ale ešte by si to mohol stihnúť, pridať foto, nie? Už ho mám v KK . Kvások mám, takže zajtra upečiem podľa Tvojho receptu. Ďakujem.
marienka44
Nádhherná práca a zrozumiteľný popis. Nemám kvások. Co je to : horizontálne otočenie? ASi to, že pravá strana plechu bude na ľavej. Mám pravdu?
haji
Povedený chlebík! Jen se zvládnutím lavou zadnou je to trochu na delší lokte, alespoň mě to trvalo déle. Kdo umí, ten umí!
siuuu
Kvások mám - vyskúšam - len neviem aký druh ražnej múky ide do štartéra - chlebová, celozrnná ?
chefino
@siuuu (30.4.2020 10:20)

Chlebová, môžete použiť aj celozrnnú ale chlebová je lepšia.
marienka44
Už dlhšie sa chystám piecť kváskový chlieb, len musím zohnať základný kvások. Do rozkvasu vraj treba dať prevarenú vodu, ty si použil priamo z vodovodu. Záverečné postriekanie sa odporúča so slanou vodou.
Musím nabrať odvahu a keď budem zdravotne natom lepšie, ide sa nato. :-)
Ukladám do KK.
chefino
@marienka44 (2.5.2020 21:46)

Čo sa týka vody do kvásku, už asi rok používam vodu z vodovodu a kvások funguje perfektne. A k tej slanej vode. Môžete použiť aj slanú vodu, ale je to teda hlavne kvôli tomu, že niekomu to tak chutí keď je kôrka slaná. Ja osobne to striekam čistou vodou.
dobravareska
tiež pečiem kváskový chlebík a niet väčšej dobroty ako krajec takého chlebíka s maslom, masťou či nejakou pomazánkou... ty máš iný postup, uložila som si na odskúšanie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia