Výborné palacinky plnené šunkou a syrom fotorecept
Foto: Siuuu
Chutia výborne teplé aj studené. Recept má už hádam aj 25 rokov, je trocha prácnejší a teda je to riadna kalorická bomba, ale ochutnať Zobraziť celý popisChutia výborne teplé aj studené. Recept má už hádam aj 25 rokov, je trocha prácnejší a teda je to riadna kalorická bomba, ale ochutnať ho stojí za to. Robievam ho preto iba 1-2x do roka, po celé tie roky odvtedy, čo som ich prvýkrát ochutnala. A vždy si rovnako pochutíme.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Palacinky: | |
220 g |
|
0,5 l |
|
0,5 - 1 dl |
|
štipka |
|
2 kusy |
|
Bešamelová omáčka: | |
|
|
|
|
studené |
|
strúhaný (alebo syr Grana Padano) |
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
|
|
plátkový |
|
|
|
|
|
(na obaľovanie) |
|
(na obaľovanie) |
|
(na vyprážanie) |
|
(na vyprážanie) |
|
Postup
-
1
Najskôr urobíme palacinky - z uvedeného množstva mi vyšlo 10 kusov. Necháme vychladnúť. Pripravíme bešamelovú omáčku - ja robím od oka, preto neviem jednotlivé gramáže surovín (rozpustíme maslo, pridáme múku, zarestujeme a prilievame studené mlieko podľa potreby a stále miešame, nakoniec ochutíme soľou, korením a pridáme strúhaný syr (nemusí byť ale dodá výbornú chuť). Paradajky pokrájame nadrobno, osolíme, okoreníme a zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou.
- 2
Každú palacinku potrieme bešamelom, do stredu položíme plátok syra, na syr položíme plátok šunky, do stredu dáme 1-2 lyžičky paradajkovo-petržlenovej zmesi a urobíme balíček tak, že ...
- 3
...zahneme dovnútra pravý a ľavý okraj...
- 4
...zahneme k stredu spodnú stranu, potrieme kvapkou bešamelu...
- 5
... a nakoniec priklopíme vrchnou stranou. Balíčky obalíme v klasickom trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražíme zo všetkých strán do zlatista. Podávame teplé alebo studené. Ja zvyčajne podávam iba so šalátom, pretože palacinky sú sýte, ale hodia sa aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša.
- 2
Verziu s údeným mäsom nepoznám (určite je tiež chutná), ale zvyšok čo píšeš je čistá pravda.