Voňavý zajac na veľkonočný stôl fotorecept

julica - fotkajulica, 21. marca 2011
Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept)
Foto: julica

Nenáročná, i keď menej tradičná príprava, veselý farebný vzhľad a prekvapivý chuťový zážitok - jedlo, po ktorom sme si povedali: "tak toto sa nám Zobraziť celý popisNenáročná, i keď menej tradičná príprava, veselý farebný vzhľad a prekvapivý chuťový zážitok - jedlo, po ktorom sme si povedali: "tak toto sa nám naozaj podarilo".

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 zadné nohy
2  hrubšie plátky
1
200 ml
farebná príloha:
200 g
1 v konzerve
1 ks čerstvá
1 hrsť
1 liter vriaca




Postup

  1. 1

    Najskôr si dáme dusiť zajaca: mäso rozporciujeme na menšie časti, napríklad nohy rozdelíme na polovice. Do hrnca dáme opražiť na kocky pokrájanú slaninu, cibuľu, potom tu poriadne poobraciame aj mäso z každej strany.

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K popraženému mäsu pridáme bobkový list, čierne korenie a dôležitú prísadu - rozmarín. Podlejeme vodou, smotanou a necháme pobublávať približne 50 minút.

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz je čas na prílohu, ktorá sa k zajacovi (v slovenčine hovoríme aj králikovi zajac:) mimoriadne chuťovo hodí a navyše je tak jarne farebná. Dáme si zovrieť vodu, pripravíme si kukuričnú múku, kukuricu a papriku pokrájame na kocôčky. My sme použili kukuričnú krupicu, v obchodoch dostanete aj jemnejšie zomletú múku, v zásade je úplne jedno, ktorú použijete.

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme, prisypeme kukuričnú múku a miešame. Ak kaša príliš zhustne, prilievame vodu (mala som zovretú v kanvici), ak je riedka, miešajme, voda sa rýchlo vsiakne aj vyparí. Miešame a varíme, kým sa zrnká dostatočne nenapučia a neuvaria, závisí to od ich hrúbky, no nie je to viac ako 10 minút. Pridáme kocôčky papriky, kukuricu z konzervy a petržlenovú vňať (tú som dala dodatočne, preto mi tu na fotkách chýba).

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú polentu dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy (ja ju dávam skoro všade), dosolíme, niekto pridáva trochu masla, a vylejeme na širší plech alebo veľký tanier (napr. na pizzu). Necháme stuhnúť.

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Stuhnutý polentový koláč pokrájame, prelejeme smotanovou omáčkou, priložíme kúsok voňavého mäska a môžeme začať vychutnávať. Všetkým prajem dobrú chuť a veselú Veľkú noc.

    Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

enerrgizer
ukladám, jedného zajacokrálika mám v mrazáku, takže recept sa hodí...
okitoky
No ako, ten recept je fajne odfotený, ale čo ja viem, mne to teda nevoní...zajaca neľúbim, ale keď už musí byť, tak si dám ako prílohu radšej halušky, tie sa mi k tomu hodia viacej.
julica
@okitoky , treba to vážne ochutnať, nedávam recepty, čo som náhodou uvarila, ale tie, čo sú vydarené :) jemná omáčka so slaninkovou vôňou a mäkkým mäsom skvelo ladí k polente. Fakt treba vyskúšať a šlo by to aj s kuracinou
julica
Takto upravenú polentu som už robila aj so skaramelizovanými mrkvičkvoua šalviovo-smotanovou omáčkou - hodí sa k nej stopercentne. Dám recept, len počkám na mladé mrkvičky :)
evusik
veru každý recept na zajačika sa hodí... a ten tvoj vyzerá výborne.... kukuričnú polentu som ešte nerobila, tak vyskúšam.... pekné foto :-)
jody
Aha ho! Zajáček a v akej veľmo zaujímavej kombinácii!!! :-)
ejta
mne sa to veľmi páči, len neviem čo by na to povedali tie moje dve "konzervy" doma :-(
evanaaa
Škoda, králiky, zajace u nás nejdú - muž ich nechce, ja by som... Zaujímavé, že dávaš hne&ď smotanu a nie až keď je mäso mäkké. netreba to potom častejšie sledovať?
lyali
Nevšedné a práve preto by som si s radosťou dala. KK :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia