Foto: julica
Nenáročná, i keď menej tradičná príprava, veselý farebný vzhľad a prekvapivý chuťový zážitok - jedlo, po ktorom sme si povedali: "tak toto sa nám Zobraziť celý popisNenáročná, i keď menej tradičná príprava, veselý farebný vzhľad a prekvapivý chuťový zážitok - jedlo, po ktorom sme si povedali: "tak toto sa nám naozaj podarilo".
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 zadné nohy |
|
2 hrubšie plátky |
|
1 |
|
200 ml |
|
|
|
|
|
farebná príloha: | |
200 g |
|
1 v konzerve |
|
1 ks čerstvá |
|
1 hrsť |
|
|
|
1 liter vriaca |
|
|
Postup
-
1
Najskôr si dáme dusiť zajaca: mäso rozporciujeme na menšie časti, napríklad nohy rozdelíme na polovice. Do hrnca dáme opražiť na kocky pokrájanú slaninu, cibuľu, potom tu poriadne poobraciame aj mäso z každej strany.
-
2
K popraženému mäsu pridáme bobkový list, čierne korenie a dôležitú prísadu - rozmarín. Podlejeme vodou, smotanou a necháme pobublávať približne 50 minút.
-
3
Teraz je čas na prílohu, ktorá sa k zajacovi (v slovenčine hovoríme aj králikovi zajac:) mimoriadne chuťovo hodí a navyše je tak jarne farebná. Dáme si zovrieť vodu, pripravíme si kukuričnú múku, kukuricu a papriku pokrájame na kocôčky. My sme použili kukuričnú krupicu, v obchodoch dostanete aj jemnejšie zomletú múku, v zásade je úplne jedno, ktorú použijete.
-
4
Do hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme, prisypeme kukuričnú múku a miešame. Ak kaša príliš zhustne, prilievame vodu (mala som zovretú v kanvici), ak je riedka, miešajme, voda sa rýchlo vsiakne aj vyparí. Miešame a varíme, kým sa zrnká dostatočne nenapučia a neuvaria, závisí to od ich hrúbky, no nie je to viac ako 10 minút. Pridáme kocôčky papriky, kukuricu z konzervy a petržlenovú vňať (tú som dala dodatočne, preto mi tu na fotkách chýba).
-
5
Uvarenú polentu dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy (ja ju dávam skoro všade), dosolíme, niekto pridáva trochu masla, a vylejeme na širší plech alebo veľký tanier (napr. na pizzu). Necháme stuhnúť.
-
6
Stuhnutý polentový koláč pokrájame, prelejeme smotanovou omáčkou, priložíme kúsok voňavého mäska a môžeme začať vychutnávať. Všetkým prajem dobrú chuť a veselú Veľkú noc.
Diskusia k receptu