Voňavý zajac na veľkonočný stôl (fotorecept)

Autor receptu: julica

Nenáročná, i keď menej tradičná príprava, veselý farebný vzhľad a prekvapivý chuťový zážitok - jedlo, po ktorom sme si povedali: "tak toto sa nám naozaj podarilo".

4
porcie
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si dáme dusiť zajaca: mäso rozporciujeme na menšie časti, napríklad nohy rozdelíme na polovice. Do hrnca dáme opražiť na kocky pokrájanú slaninu, cibuľu, potom tu poriadne poobraciame aj mäso z každej strany.
  2. K popraženému mäsu pridáme bobkový list, čierne korenie a dôležitú prísadu - rozmarín. Podlejeme vodou, smotanou a necháme pobublávať približne 50 minút.
  3. Teraz je čas na prílohu, ktorá sa k zajacovi (v slovenčine hovoríme aj králikovi zajac:) mimoriadne chuťovo hodí a navyše je tak jarne farebná. Dáme si zovrieť vodu, pripravíme si kukuričnú múku, kukuricu a papriku pokrájame na kocôčky. My sme použili kukuričnú krupicu, v obchodoch dostanete aj jemnejšie zomletú múku, v zásade je úplne jedno, ktorú použijete.
  4. Do hrnca dáme zovrieť vodu, osolíme, prisypeme kukuričnú múku a miešame. Ak kaša príliš zhustne, prilievame vodu (mala som zovretú v kanvici), ak je riedka, miešajme, voda sa rýchlo vsiakne aj vyparí. Miešame a varíme, kým sa zrnká dostatočne nenapučia a neuvaria, závisí to od ich hrúbky, no nie je to viac ako 10 minút. Pridáme kocôčky papriky, kukuricu z konzervy a petržlenovú vňať (tú som dala dodatočne, preto mi tu na fotkách chýba).
  5. Uvarenú polentu dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy (ja ju dávam skoro všade), dosolíme, niekto pridáva trochu masla, a vylejeme na širší plech alebo veľký tanier (napr. na pizzu). Necháme stuhnúť.
  6. Stuhnutý polentový koláč pokrájame, prelejeme smotanovou omáčkou, priložíme kúsok voňavého mäska a môžeme začať vychutnávať. Všetkým prajem dobrú chuť a veselú Veľkú noc.