Jablkový závin

Voňavý jablkový závin z pivného cesta

Autor receptu: redakcia

2 záviny
porcie
40 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme na dosku. Pridáme na kocky nakrájaný tuk (na cesto treba použiť stopercentný stužený tuk, z masla alebo iného tuku sa toto cesto nepodarí), vajce, pivo a spracujeme na hladké nelepivé cesto. Zabalené cesto necháme hodinu odpočívať v chlade.
  2. Na plnku umyjeme hrozienka v teplej vode a zalejeme rumom. Necháme ich asi hodinu napučať. Jablká ošúpeme a nastrúhame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zmiešame ich s nasekanými orechmi, vanilkovým a škoricovým cukrom.
  3. Odležané cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na tenké plátky. Z okraja cesta vykrojíme kvetinky, ktorými závin nakoniec ozdobíme. Pláty cesta uprostred posypeme strúhankou. Na ňu rozložíme jablkovú plnku, posypeme hrozienkami a pokvapkáme rumom z nálevu.
  4. Jeden okraj cesta preložíme cez náplň, potrieme rozšľahaným vajcom a preložíme cezeň druhý okraj cesta. Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, prilepíme vykrojené kvietky z cesta a opäť potrieme.
  5. Záviny poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.