Foto: eviana
...možno trochu viac práce pri ich príprave, ale konečný výsledok za to stojí... šťavnaté, krehké rezne s chuťou a vôňou dubákov... veľká lahôdka :)
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
300 g |
|
2 ks |
|
6 strúčikov |
|
100 g |
|
|
|
podľa chuti |
|
|
|
200 ml |
|
3 ks |
|
8 PL |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
7 dl |
|
Postup
-
1
Mäsko si umyjeme, osušíme, nakrájame, odblaníme, vyklepeme... Napriek tomu, že som robila aj hovädzie spolu s kuracími - v podstate každé má spôsob i čas prípravy za iných okolností iné, ale týmto spôsobom sa netreba báť, že bude kuracie vysušené, či hovädzie neprežúvateľné - oba druhy mäska sú mäkkučké a šťavnaté...
-
2
...pripravíme si dôležité ochucovadlá a dovoniavadlá :) Cibulu nakrájame na mesiačiky, cesnak na hrubšie plátky, pripravíme si farebné korenie, soľ a rozmarín
-
3
...mäsko obkladáme spôsobom uvedeným na fotografii... jednoducho z každého trošku rozložíme po celej ploche mäsa, jemne osolíme - tu vzorový kus kuracieho :)
-
4
...vzorový kus hovädzieho (ja som použila sviečkovú - robili sme tatarák a kúpiť sa dalo len celé kilo a aj keď tatarák milujeme, z kila by sme ho nezvládli zjesť) - ideálne na rezne je stehno - orech, či šál.
-
5
...naukladala som mäsko vedľa seba na tanier, pekne "plece pri pleci"
-
6
...poriadne zabalíme do potravinovej fólie a minimálne na 12, ideálne na 24 hodín dáme do chladničky - aby mäsko krásne natiahlo všetky chute a vône ovoniavadiel a dochucovadiel :)
-
7
...na maslom alebo bravčovou masťou vymastený plech naukladáme na plátky (resp. geometrické útvary dľa vlastného výberu) nakrájané dubáky (prípadne iný druh dostupných jedlých húb)
-
8
Do jednej misy si pripravíme suché suroviny - strúhanku, múku, papriku a čierne mleté korenie
-
9
Do druhej misy si pripravíme "mokré suroviny" - smotanu a vajíčka
-
10
...mäsko najprv obalíme v suchej zmesi
-
11
...potom vykúpeme vo vajíčkovej zmesi
-
12
...sprudka krátko - cca 30 sekúnd z každej strany - osmažíme na bravčovej masti (alebo oleji), aby sa vytvorila kôrka
-
13
...naukladáme na nakrájané dubáky - vpravo kuracie, vľavo hovädzie
-
14
...zalejeme slepačím (resp. kuracím či zeleninovým) vývarom (nie bujónom)
-
15
...dôkaz, že to bol vývar - kuk do hrnca :)
-
16
...na mäso naukladáme plátky masla, zakryjeme alobalom a môžeme dať piecť - cca hodinu zakryté a potom odokryté ešte cca 15 minút... Ak sa Vám zdá málo šťavy, pokojne podlejte vodou... tá šťava je spolu s mäskom výborná, treba aby jej tam bolo dosť.
-
17
...u nás bola ako príloha ryža, ale výborné sú aj opekané zemiaky, či zemiakové pyré. Naozaj skvelá papanica... len keby pre nás z roviny nebol taký problém zohnať hríbiky :) Prajem dobrú chuť :)
a 5*****
@sracz milý, krásne si popísal, až pri srdci zahrialo... veru konečne aj do Šamorína dorazil závan hubový, takže sa môžem s radosťou realizovať. Chystám sa na krémovú hubovú, isto potom vložím... tá sa dá aj zo sušených robiť, ak budeš chcieť pripomenúť si vône Slovenska hubové, daj vedieť, zoženiem, pošlem... pre gurmána a priateľa Tvojho rangu s veľkou radosťou :) Ešte raz ďakujem za Tvoje milé slová :)
@mariamka moja milá, budem veľmi rada, ak vyskúšaš a najsamradšej keď Ti aj chutiť bude ♥
@kimlo , vďaka za hviezdne nebo i pochvalu :)
@pusta , Ibolyka moja milá, od tak famóznej kucháročky ako si Ty pochvala teší stonásobne... až ma rumenec pochytil, ďakujem ♥
@tetrisss , @dorisa , @janulka77 , @katkazicha - aj Vám veľká vďaka za slová uznania :) Budem rada, ak Vám po vyskúšaní zachutí, dajte mi potom vedieť :)
@iwuska , ono sa to mäsko nevypráža, ono sa len sprudka opraží fakt len chvíľočku, mäsko sa vplyvom tepla stiahne a zostane šťavnaté. Je to možno zdĺhavejšia príprava, ale keď mňa niekedy naozaj veľmi ukľudňuje "vyhrať" sa v kuchyni... ale sú aj dni, keď chcem navariť rýchlo a vtedy by som túto verziu isto nevolila... neberiem ako výčitku, veľmi dobre rozumiem Tvojmu uhlu pohľadu... ďakujem za komentár :)
:-)
5x*
kk :-)