Vlašský šalát, ako si ho pamätáme fotorecept
Foto: rimm
Pôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín. Náš šalát je ten, čo sa
vyrábal za čias Zobraziť celý popisPôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín. Náš šalát je ten, čo sa
vyrábal za čias socializmu a chutil v každej prevádzke rovnako. Trvanlivosť sa k dnešným šalátom ani
nepribližovala, preto sa denne vyrábal čerstvý.
Zdroj: JAKTAK.CZ
príprava
Suroviny
350 g |
|
228 g kvalitná |
|
90 g |
|
20 g |
|
32 g |
|
48 g |
|
20 g |
|
0,5 g |
|
15 g |
|
5 g |
|
200 g (ideálne domáca) |
|
10 g |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Uvarené zemiaky (typ A, alebo B) necháme vychladnúť.
- 2
Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké slížiky alebo kocky. Rovnako nakrájame uvarenú mrkvu so zelerom a uhorky, hrášok sceďte. Všetko krájajte ručne, nie robotom alebo pretláčačom, tie sú hrubé, alebo to robot naseká na kašu.
- 3
Salámu nakrájame na úzke slížiky. Salámu kupujte v kuse, nie na plátky. Kvalita salámy ovplyvní chuť, preto je dôležité mať kvalitnú šunkovú salámu, bez múky a iných éčiek.
- 4
Dodržujte množstvo, každý gram navyše zmení chuť a kvalitu šalátu.
- 5
Majonéza: 2 žĺtky + olej musí byť 200 g, ani viac ani menej! Soľ opatrne.
- 6
Majonézu zmiešajte s octom, horčicou, soľou, korením, cukrom a worchesterom (žiadne náhrady, sojovky, či iné šmakotiny).
- 7
Zmiešajte zeleninu so salámou. Primiešajte majonézu.
- 8
Ak dodržíte pomer surovín, už iný nikdy nebudete chcieť. A ide to aj bez stabilizátorov, gumy, regulátorov a inej chémie.
Tiež vlašský šalát:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zemiaky do Vlašáku patria :-) a recept vyzerá originál komunistický, myslím,že nebudeš sklamaná....
Netreba sa bat, rucim za to, ze je to original.
Bez zemiakov to nie je vlasak, ale parizsky alebo ine napodobeniny.
Dolezite je dodrzat technologiu a kvalitu potrevin. ZIADNA CHEMIA.
jedna sa o hmotnost v surovom stave, rata sa tam s odpadom. Spolu su suroviny 1028,5 g a malo by pri dodrzani receptury vzniknut 1000 g salatu. OVERENE
Ale môžeš takú jesť:-) @kimlo tu má originál recept,vyhľadaj,urob a pochutnaš si.
Jasné že zemiaky tam idú, tiež to bol moj oblubený.
Vo vlašskom šaláte boli vždy zemiaky, v parížskom neboli.