Vlašský šalát
Vlašský šalát

Vlašský šalát, ako si ho pamätáme fotorecept

rimm - bez fotkyrimm, 29. marca 2023
Vlašský šalát, ako si ho pamätáme (fotorecept)
Foto: rimm

Pôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín. Náš šalát je ten, čo sa vyrábal za čias Zobraziť celý popisPôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín. Náš šalát je ten, čo sa vyrábal za čias socializmu a chutil v každej prevádzke rovnako. Trvanlivosť sa k dnešným šalátom ani nepribližovala, preto sa denne vyrábal čerstvý.
Zdroj: JAKTAK.CZ

30 minút
príprava

Suroviny

350 g
228 g kvalitná
90 g
20 g
32 g
48 g
20 g
0,5 g
15 g
5 g
200 g (ideálne domáca)
10 g
10 g




Postup

  1. 1

    Uvarené zemiaky (typ A, alebo B) necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké slížiky alebo kocky. Rovnako nakrájame uvarenú mrkvu so zelerom a uhorky, hrášok sceďte. Všetko krájajte ručne, nie robotom alebo pretláčačom, tie sú hrubé, alebo to robot naseká na kašu.

    Vlašský šalát, ako si ho pamätáme (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Salámu nakrájame na úzke slížiky. Salámu kupujte v kuse, nie na plátky. Kvalita salámy ovplyvní chuť, preto je dôležité mať kvalitnú šunkovú salámu, bez múky a iných éčiek.

    Vlašský šalát, ako si ho pamätáme (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dodržujte množstvo, každý gram navyše zmení chuť a kvalitu šalátu.

  5. 5

    Majonéza: 2 žĺtky + olej musí byť 200 g, ani viac ani menej! Soľ opatrne.

  6. 6

    Majonézu zmiešajte s octom, horčicou, soľou, korením, cukrom a worchesterom (žiadne náhrady, sojovky, či iné šmakotiny).

  7. 7

    Zmiešajte zeleninu so salámou. Primiešajte majonézu.

  8. 8

    Ak dodržíte pomer surovín, už iný nikdy nebudete chcieť. A ide to aj bez stabilizátorov, gumy, regulátorov a inej chémie.

Diskusia k receptu

evanaaa
Pozerala som tu viac receptov na tento šalát, ale líšia sa - niekde sú vajcia, inde nie, tiež zemiaky - v jednom pridané, v druhom nie, takže ktorý je ten originál? Mne sa v ňom tie zemiaky nezdajú, ale čo ja už viem......len ak by som ho chcela robiť, musím si nájsť vhodnú verziu.
tomeska
Vyzerá dobre, ale pravost' - originalitu nám určite potvrdí Kimlo. On pridáva origoš staré rcp, Práve teraz mám pred sebou pozdnú večeru, a hádajte, čo.....-
pinnifarina
Je to pôvodný recept podľa ČSN50142. Až na tú salámu. Tá váha surovín je netto. Napríklad u zemiakov sa v norme uvádza 5kg (na 10kg šalátu) a po očistení 3,5kg.
sobon
Urcite je chutny, ale mne uz od mala prislo divne zajedat zemiaky s rozkom, a v lahodkach som si dala radsej tresku vazenu, mnam… taku tresku ako za sociku uz asi nikdy jest nebudem😢
rimm
@evanaaa (29.3.2023 18:23)

Netreba sa bat, rucim za to, ze je to original.
Bez zemiakov to nie je vlasak, ale parizsky alebo ine napodobeniny.
Dolezite je dodrzat technologiu a kvalitu potrevin. ZIADNA CHEMIA.
rimm
@pinnifarina (30.3.2023 04:33)

jedna sa o hmotnost v surovom stave, rata sa tam s odpadom. Spolu su suroviny 1028,5 g a malo by pri dodrzani receptury vzniknut 1000 g salatu. OVERENE
kimlo
Ja používam salámu lyoner, ta sa mi najviac osvedčila. V pôvodnom recepte sa uvádza tzv. saláma na výrobu šalátov, vtedy sa tak vyrábala, bola to nejaká verzia jemnej salámy ale určite to nebola šunková. So sunkovou je to vyšší level vlašaku, luxusná verzia a určite veľmi chutná. Naozaj tam hlavne záleží na pomere ostatných surovín, hlavne by som pri vlasaku nevynechal tu mrkvu a zeler, je to veľký rozdiel s nimi a bez. A samozrejme po spracovani dobre odležať v chladničke aspoň do druhého dňa. Vtedy zabudnete na šaláty z obchodu… 😉
olinecka
Ako píšu vo viacerých receptoch sa zemiaky pridávajú, ale malé množstvo. Je to tvoj recept.