Vlašský šalát

Vlašský šalát, ako si ho pamätáme (fotorecept)

Autor receptu: rimm

Pôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín.* Náš šalát je ten, čo sa vyrábal za čias socializmu a chutil v každej prevádzke rovnako. Trvanlivosť sa k dnešným šalátom ani nepribližovala, preto sa denne vyrábal čerstvý.

30 minút
príprava

Postup

  1. Uvarené zemiaky (typ A, alebo B) necháme vychladnúť.
  2. Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké slížiky alebo kocky. Rovnako nakrájame uvarenú mrkvu so zelerom a uhorky, hrášok sceďte. Všetko krájajte ručne, nie robotom alebo pretláčačom, tie sú hrubé, alebo to robot naseká na kašu.
  3. Salámu nakrájame na úzke slížiky. Salámu kupujte v kuse, nie na plátky. Kvalita salámy ovplyvní chuť, preto je dôležité mať kvalitnú šunkovú salámu, bez múky a iných éčiek.
  4. Dodržujte množstvo, každý gram navyše zmení chuť a kvalitu šalátu.
  5. Majonéza: 2 žĺtky + olej musí byť 200 g, ani viac ani menej! Soľ opatrne.
  6. Majonézu zmiešajte s octom, horčicou, soľou, korením, cukrom a worchesterom (žiadne náhrady, sojovky, či iné šmakotiny).
  7. Zmiešajte zeleninu so salámou. Primiešajte majonézu.
  8. Ak dodržíte pomer surovín, už iný nikdy nebudete chcieť. A ide to aj bez stabilizátorov, gumy, regulátorov a inej chémie.