Vlašský šalát
Vlašský šalát, ako si ho pamätáme (fotorecept)
Autor receptu: rimm
Pôvodný „prvorepublikový“ vlašský šalát podľa jeho autora Rudolfa Linka sa pripravoval z iných surovín.* Náš šalát je ten, čo sa
vyrábal za čias socializmu a chutil v každej prevádzke rovnako. Trvanlivosť sa k dnešným šalátom ani
nepribližovala, preto sa denne vyrábal čerstvý.
Postup
- Uvarené zemiaky (typ A, alebo B) necháme vychladnúť.
- Vychladnuté zemiaky nakrájame na rovnaké slížiky alebo kocky.
Rovnako nakrájame uvarenú mrkvu so zelerom a uhorky, hrášok sceďte.
Všetko krájajte ručne, nie robotom alebo pretláčačom, tie sú hrubé, alebo to robot naseká na kašu.
- Salámu nakrájame na úzke slížiky. Salámu kupujte v kuse, nie na plátky.
Kvalita salámy ovplyvní chuť, preto je dôležité mať kvalitnú šunkovú salámu, bez múky a iných éčiek.
- Dodržujte množstvo, každý gram navyše zmení chuť a kvalitu šalátu.
- Majonéza: 2 žĺtky + olej musí byť 200 g, ani viac ani menej! Soľ opatrne.
- Majonézu zmiešajte s octom, horčicou, soľou, korením, cukrom a worchesterom (žiadne náhrady, sojovky, či iné šmakotiny).
- Zmiešajte zeleninu so salámou. Primiešajte majonézu.
- Ak dodržíte pomer surovín, už iný nikdy nebudete chcieť.
A ide to aj bez stabilizátorov, gumy, regulátorov a inej chémie.