Makový závin
Makový závin

Višňovo-hroznový závin s makom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 9. februára 2019
Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept som objavila v knihe, ktorú som vyhrala na Vareche. Keďže záviny a štrúdle robím rada, upútalo ma spracovanie základného cesta. Myslím, že aj Zobraziť celý popisRecept som objavila v knihe, ktorú som vyhrala na Vareche. Keďže záviny a štrúdle robím rada, upútalo ma spracovanie základného cesta. Myslím, že aj vás zaujme spracovanie závinu. Volám ho preto závin, hoci je uvedený ako štrúdľa, ale ja považujem za štrúdľu len to cesto, ktoré môžem na tenučko vytiahnuť a také toto cesto nie je. No s výsledkom som bola spokojná, pre mňa zostane tento recept ako závin, ale to bude chutný a zaujímavý závin.

Suroviny

1. cesto:
500 g
1 ks
trošku
250 g
2. cesto:
100 g
100 g
Maková plnka:
160 g mletý
50 g
30 g (stolové)
1  bal.
Ovocie:




Postup

  1. 1

    Obidve cesta spracujeme samostatne. 1. cesto: Múka, štipka soli, vajíčko, kyslá smotana. Spracovať!

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Získame takúto hrudu.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    2. cesto: Masť a múku vymiešame, aby nezostali hrudky.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Múka vymiešaná s masťou - je to takáto kaša.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prvé cesto vyvaľkáme na tenko a naň prenesieme a rozotrieme druhé cesto.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po rozotretí cesto stočíme do rolády.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zabalíme do olejom potretej potravinárskej fólie a odložíme do chladu - chladničky - na 24 hodín.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zabalené cesto ide odpočívať na 24 hodín do chladu.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď je cesto oddýchnuté, pripravíme si ovocie, mletý mak, rozpustené maslo. Ja som použila pohár zaváraných višní a čerstvé hrozno. Z cesta, ktoré som pripravila budú dva záviny. Do maku som nastrúhala trochu citrónovej kôry, dala balíček škoricového cukru a práškový cukor. Osladiť môžete tiež podľa vôle. Ja mám radšej ovocné koláče kyslejšie.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odstáte cesto som rozdelila na štyri kusy.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prvý kus cesta som vyvaľkala. Druhy kus cesta položím na vyvaľkané cesto a zabalím ho do neho. Spolu ich zase vyváľam a opakujem. Položím tretie cesto a obalím ho rozváľanými dvomi cestami. Takto pokračujem aj so štvrtým cestom.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto sú spojené štyri cesta (na foto). Toto cesto potom rozkrojím na dvoje a mám základ na dva záviny, ktoré sa musia vyvaľkať na tenšie.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dve cestá na závin. Sú to vlastne pospájané 4 cestá.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Posypeme ho pripraveným ochuteným makom a ovocím. Ja som posypala aj vrch ovocia ochuteným makom.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Hotové záviny pripravené na pečenie. Vrch závinov som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som 45 minút na 180 °C.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Možno sa vám bude zdať, že je to príliš veľa práce, ale verte,že nie. Deň vopred som si v priebehu 20 minút nachystala obe cestá, ktoré putovali do chladničky. Na druhý deň som si postavila obed a pokračovala som. V priebehu hodinky som bola hotová. No som veľmi rada, že som sa niečo nové naučila, vyskúšala,čo ma naozaj zaujalo.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pochúťka k obedu na stole.

    Višňovo-hroznový závin s makom (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

haji
Hluboce smekám, bo závin z takového těsta je pro mě něco jako Fata Morgana. Krásná práce, postup, fota, závin skvostný! Jsi nesmírně šikovná! O chuti nepochybuji, musí se rozplývat na jazyku.
rubyrom
Toto těsto dělávám, ale je opravdu pracné. Rodina ho miluje, tak se občas nechám přemluvit. Výsledek vždy stojí za to. Máš to krásné. Tvoje recepty sleduji již dlouho na Fb a všechny jsou super, jsi moc šikovná. SMEKÁM.