Višňový zákusok
Višňový zákusok

Višňové kocky

siuuu - fotkasiuuu, 5. júla 2020
Višňové kocky
Foto: siuuu

Toho roku veľa ovocia nie je, skoro všetko zmrzlo - ale višňa nesklamala a opäť pekne zarodila. A keďže sa snažím využívať čo Zobraziť celý popisToho roku veľa ovocia nie je, skoro všetko zmrzlo - ale višňa nesklamala a opäť pekne zarodila. A keďže sa snažím využívať čo najviac domáce suroviny, na tento víkend som pre našich vymyslela tento višňový koláčik.

12-15
porcií
20 minút
príprava
11-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
2 PL
1 PL
3 PL
1 ČL
štipka
2 PL
Krém:
500 g
1 dl
2-3 PL
1 PL
Višňová vrstva:
600 g
2-3 PL
1 bal.
2 ČL (alebo zemiakový)
4 PL




Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec zľahka stierkou vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 11 - 12 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier na pečenie.

  2. 2

    Pripravíme si višňovú vrstvu, aby mohla vychladnúť. Višne umyjeme, odstránime kôstky, dáme do širšieho hrnca, pridáme cukor a rozvaríme do mäkka. Ja som zmes jemne premixovala ponorným mixérom, vrátila na oheň, pridala som škrob rozmiešaný v 2 PL vody, prevarila som, odstavila a nechala som zmes vychladnúť.

  3. 3

    Keď bola zmes vlažná, pripravila som želatínu podľa návodu (10 minút necháme plátky napučať v 2 PL vody, potom opatrne zahrejeme ale nevaríme, do rozpustenej pridáme 2 PL višňovej zmesi, premiešame a zmiešame so zvyšnou višňovou zmesou).

  4. 4

    Pokiaľ želatína napučí, urobíme si krém - mascarpone, cukor, smotanu a citrónovú šťavu zmixujeme na kompaktnú hmotu. Krém natrieme na upečený korpus, navrch rozotrieme višňovú zmes a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa chuti.

Diskusia k receptu

siuuu
@haji (5.7.2020 20:51)

Ďakujem za pekný komentár milá @haji ... celkom sa vydarili, korpus bol nadýchaný, krém nepresladený a višňové želé to všetko pekne osviežilo ;-)
siuuu
Ďakujem za milé komentáre ... tým, ktorí sa rozhodnú vyskúšať necha sa podarí a dúfam, že bude chutiť.
siuuu
V komentároch k mojim receptom mi to ukázalo otázku na veľkosť plechu - tu síce nie je, ale pridávm : robila som na taký menší plech, zhruba polovica z klasického veľkého pekáča - vnútorné rozmery pekáča boli cca 19 x 28 cm