Foto: siuuu
Toho roku veľa ovocia nie je, skoro všetko zmrzlo - ale višňa nesklamala a opäť pekne zarodila. A keďže sa snažím využívať čo Zobraziť celý popisToho roku veľa ovocia nie je, skoro všetko zmrzlo - ale višňa nesklamala a opäť pekne zarodila. A keďže sa snažím využívať čo najviac domáce suroviny, na tento víkend som pre našich vymyslela tento višňový koláčik.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
3 ks |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
2 PL |
|
Krém: | |
500 g |
|
1 dl |
|
2-3 PL |
|
1 PL |
|
Višňová vrstva: | |
600 g |
|
2-3 PL |
|
1 bal. |
|
2 ČL (alebo zemiakový) |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec zľahka stierkou vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 11 - 12 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier na pečenie.
- 2
Pripravíme si višňovú vrstvu, aby mohla vychladnúť. Višne umyjeme, odstránime kôstky, dáme do širšieho hrnca, pridáme cukor a rozvaríme do mäkka. Ja som zmes jemne premixovala ponorným mixérom, vrátila na oheň, pridala som škrob rozmiešaný v 2 PL vody, prevarila som, odstavila a nechala som zmes vychladnúť.
- 3
Keď bola zmes vlažná, pripravila som želatínu podľa návodu (10 minút necháme plátky napučať v 2 PL vody, potom opatrne zahrejeme ale nevaríme, do rozpustenej pridáme 2 PL višňovej zmesi, premiešame a zmiešame so zvyšnou višňovou zmesou).
- 4
Pokiaľ želatína napučí, urobíme si krém - mascarpone, cukor, smotanu a citrónovú šťavu zmixujeme na kompaktnú hmotu. Krém natrieme na upečený korpus, navrch rozotrieme višňovú zmes a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa chuti.
Tiež višňový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za pekný komentár milá @haji ... celkom sa vydarili, korpus bol nadýchaný, krém nepresladený a višňové želé to všetko pekne osviežilo ;-)