Višňový zákusok

Višňové kocky

Autor receptu: siuuu

Toho roku veľa ovocia nie je, skoro všetko zmrzlo - ale višňa nesklamala a opäť pekne zarodila. A keďže sa snažím využívať čo najviac domáce suroviny, na tento víkend som pre našich vymyslela tento višňový koláčik.

12-15
porcií
20 minút
príprava
11-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli a s cukrom na sneh. Postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec zľahka stierkou vmiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180 °C cca 11 - 12 minút (vyskúšame špajdľou). Po upečení vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť. Z vychladnutého korpusu opatrne stiahneme papier na pečenie.
  2. Pripravíme si višňovú vrstvu, aby mohla vychladnúť. Višne umyjeme, odstránime kôstky, dáme do širšieho hrnca, pridáme cukor a rozvaríme do mäkka. Ja som zmes jemne premixovala ponorným mixérom, vrátila na oheň, pridala som škrob rozmiešaný v 2 PL vody, prevarila som, odstavila a nechala som zmes vychladnúť.
  3. Keď bola zmes vlažná, pripravila som želatínu podľa návodu (10 minút necháme plátky napučať v 2 PL vody, potom opatrne zahrejeme ale nevaríme, do rozpustenej pridáme 2 PL višňovej zmesi, premiešame a zmiešame so zvyšnou višňovou zmesou).
  4. Pokiaľ želatína napučí, urobíme si krém - mascarpone, cukor, smotanu a citrónovú šťavu zmixujeme na kompaktnú hmotu. Krém natrieme na upečený korpus, navrch rozotrieme višňovú zmes a dáme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa chuti.