Štedrák

Vianočný štedrák plný proteínu

Autor receptu: mukimarian

Ak ešte nemáš napečené na Vianoce, tak je najvyššia chvíla. Alebo niečo na doplnenie zásob medzi sviatkami. Tak skús tento recept. Je geniálny, osloví aj toho najväčšieho kritika a chutí perfektne.

25
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Najťažšia časť celého procesu je spraviť kysnuté cesto. Ale neboj sa toho. Keď som to zvládol na prvýkrát ja, zvládneš to aj ty. Priprav si kvások z trošky vlažného mlieka a kvasníc. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto dokopy, miešaj rukou a mačkaj to cesto. Je to super cvičenie na predlaktia. Ak ich necítiš nerobíš to správne. Ak sa ti z nejkého dôvodu cesto zdá byť až pririedke, pridaj troška múky. Postupom času, ako budeš cesto masírovať, bude sa menej a menej lepiť. Trvalo mi to asi 15 - 20 minút. Ako vieme, že cesto je hotové? Dá sa ľahko odlepovať a nelepí sa už veľmi na hrniec a ruky. Cesto prekryjeme a necháme na teplom mieste odstáť 1 hodinu. Po hoďke cesto znova premiesime, ale už len tak zrýchla a dáme kysnúť na 20 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý predtým vymastíme. Cesto vždy jemne vidličkou popichaj, aby mal kadiaľ unikať horúci vzduch. Kukni celý recept tu: www.mukistylefitness.sk/test1/
  2. Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme na chvíľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme chvíľu schladiť a natiahneme na prvú vrstvu cesta, ktorú sme potreli lekvárom, aby to nebolo suché, ale šťavnaté. Ver mi, vrstva lekváru je tam dôležitá. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta. Všetky ingrediencie zmiešame, ochutnáme a podľa chuti dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme ju na chviľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme troška schladiť a natiahneme na druhú vrstvu cesta. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta.
  3. Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme. Lekvárovou zmesou potrieme poriadne plát cesta a prekryjem posleným plátom cesta. Hlavne sa neboj velkého množstva tvarohu. Ja mám rád veľa tvarohu. Má to byť štedrák, kde keď si dáš jeden kúsok, budeš mať dosť a povieš si, že to bol ale vynikajúci, slávnostný koláč. Žĺtky vymiešame s cukrom a následne do toho pridáme všetko ostatné. Dosladíme podľa chuti. Natiereme na poslednú vrstvu cesta a posypeme škoricou. Dáme piecť na 60 minút pri 150 stupňoch do zlatista. Nechaj vychladnúť a zavolaj susedov, lebo toto bude pecka. Ide nám o šťavnatý, vynikajúci, štedrý koláč, ktorý pekávali vždy na Vianoce moje obidve staré mamy. Chutí perfektne a ešte obsahuje plno proteínu, takže nám porastie aj bicák.