Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri

martamm - fotkamartamm, 22. decembra 2012
Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri
Foto: martamm

Viem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera Zobraziť celý popisViem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera aj varecháč mesiar, čím ho chcem pozdraviť :). Osobitosť tejto kapustnice spočíva v tom, že jej varíme obrovské množstvo, totiž varíme ju v 30 litrovom hrnci a časť zavárame. Vydrží až do spotrebovania posledného pohára, niekedy v septembri ďalšieho roka.

30 litrov
porcií
90 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 kg
10 ks domáca údená
4 ks
1,5 kg
1 ks
3 kg
3-4 PL
10 ks väčšia
3 hlavičky
5 hrstí




Postup

  1. 1

    Vždy kvasíme svoju kapustu, ale tento rok, nevieme prečo sa nám pokazila, preto som kúpila kapustičku obchodnú. Vybrala som ju a pokrájala, manžel nemá rád tie veľké kapustové slíže. Dala som do už spomínaného veľkého hrnca.

  2. 2

    použili sme vynikajúce domáce klobásky, časť z nich bola z diviaka. nakrájala som ich na kolieska a dala do veľkej hlbokej panvice vyškvariť z nich masť, tú naozaj nemusíme jesť s kapustnicou. Keď masť z nich vytiekla, klobásky som vybrala na sitko a nechala odkvapkať. Klobásky zbavené masti som dala do hrnca s kapustou.

    Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri - obrázok 2
  3. 3

    cibuľu som nakrájala a orestovala do sklovita, potom putovala do hrnca. Ešte som zabudla napísať, že hneď na začiatku som si dala údené morčacie stehná a bravčové stehno uvariť do kuchty.

  4. 4

    Bravčové pliecko som nakrájala na kocky, opiekla na panvici, osolila, okorenila a šup s ním ku kapustičke

    Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené údené mäsko som vybrala na plech vychladnúť, potom som obrala mäsko z morčacích stehien, úžasná vôňa sa šírila po celom dome, mäsko údil vynikajúci majster z dediny Bučany, dúfam, že to môžem prezradiť. nakrájala som údené bravčové stehno a rolku a dala k ostatným surovinám. Pridala som vopred namočené sušené hríby, pretlačený cesnak, koreniny, soľ. Podliala som vodou a dala variť- to už na sporáku v pivnici.

    Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri - obrázok 5
  6. 6

    Na dovarenie kapustnice už dozeral manžel, ja som sa medzitým vybrala na zdravotnú prechádzku do prírody :). Po nejakých dvoch hodinkách bola kapustnica hotová, to už sme si nachystali poháre na zaváranie 720 ml, umyli, dali zohriať do rúry a postupne sme do nich naliali vriacu kapustnicu. Zatvorili sme a uložili vychladnúť. zatiaľ 15 fliaš, Zostatok kapustnice putoval vyhladnúť do garáže a počká na konzumáciu. Podelíme sa aj so zaťom, ktorý je priam závislý na tejto pochúťke, čomu sa ja ako svokra teším najviac.

    Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri - obrázok 6
  7. 7

    Neviem, či som Vás zaujala týmto receptom, ale jedno je super, že mám v pivnici zavarené plnohodnotné jedlo, ktoré s v prípade potreby iba ohreje a môže sa konzumovať.

Diskusia k receptu

silvia68
rozumiem dobre, už si to nesterilizovala?, len horúce naliala do fliaš a uzavrela? Veľmi zaujímave, určite vyskúšam, pre istotu v menšom množstve, ale ak sa toto podarí, môj syn na intráku bude veľmo šťastný.A my, zamestnané žienky samozrejme tiež. Človek sa učí celý život. Zlatá varecha a super šikovné varecháčky.
martamm
silvia68, naozaj to nemusis sterilizovat, len ohrej pohare, nech su horuce a vriacu kapustnicu nalej do nich, uzavri a daj pod deku. Nikdy sa mi nepokazili, naozaj. A syn sa bude tesit dobremu jedlu na internate. Budem aj ja rada, ak sa Ti podari ulahcit pracu :)
1x trogar
mesiar50
Ze je zavisly,bodaj by nebol vsak si tam dala do tej kapustnice pol prasata.Od takej dobrej kapustnice
by som nachytal aj ja zavislost.Nestihol som si to dopodrobna nastudovat takze si ukladam do KK.
Takto lahodne skombinovanou kapustnicou som sa este nestretol.Doma sme ju nemavali bolo to asi k voli
detom,ze nam to nejedli.Ale pochodil som vela zabyjaciek preto viem ako sa vari,ale nie takto ako nam to predviedla martamm.Nebanujem ,ze som ta vcera k tomu provokoval urcite sa mi to oplatilo,pretoze som sa naucil nieco nove.Vdaka za pozdrav mas moje sympatie.Pozdravujem ta aj ja z 1500 km dialky.Odomna 100000000000 bodov.
marianna76
fajn, my robíme na vianoce bez mäsa... skúsim z nej zavariť. a 30 l hrniec... to musí by poriadne obrovský... skúsim zohnať. po vianociach v januári spravíme... my tomu hovoríme zabíjačková... a dávame tam toto , čo ty, okrem hríbov.... spravím i takúto podľa teba, ked zoženiem hrniec. alebo skúsim v menšom... Dík, už ju mám uloženú.
pozri, my takto robíme:  varecha.pravda.sk/recepty/zabijackova-kapusta-/27237-rece...
marijanka712

@martamm ty sia ale šikulka ani by ma nenapadlo zavariť kapusnicu je to velmi dobrý typ najmä pre nás ktorí si nevieme odhadnúť koľko skonzumujeme a máme veľké oči pred sviatkami čo všetko popame ... dík samozrejme , že aspon mňa si zaujala spôsob dobrôt ktorých dávaš do tejto kapusnice každý máme zdedeny hovorí sa tá moja maminkina by mi na tieto sviatky iste chýbala , takto je pri štedrovečernom stole s nami... stále...
frezia68
No to je výborná kapustnica a to množstvo....to mohol vymyslieť niekto s veľkou rodinou :-))) , to je nápad-zavariť :-)))
prid
Kapustu zavárame takto už štvrťstoročie možno až 30 rokov. Netreba sterilizovať. Len poháre obrátime hore dnom a zakryjeme dekou. Konzervuje ju vákuum a acidita. Takto zavarená kapusta nám vydržala v lete aj na pobreží Čierneho mora, kam sme za socíku jazdili! Inak sa dá konzumovať ako polievka (dajú sa vopred variť zemiaky, alebo ako segedín s knedľou, po pridaní smotany. Výborná vec! Odporúčam. Prid
martamm
ďakujem Vam vsetkym za komentare, marianna76, aj Tvoja zabijackova kapustnica musi byt vyborna, skusim ju tiez uvarit a hlavne zavarit. Rada si ulahcim pracu niekedy, ked budem mat malo casu. Mna naucila kapustu zavarat kamoska a som jej za to velmi vdacna. Ani nie sme az taka velka rodina, ale tuto kapustnicu robime len na Vianoce, vtedy su vsetky suroviny doma a akosi je to u nas zvykom. mozem povedat, ze to je teamova praca s manzelom,ktory inac vobecnevari,ale pre tomtomi asistuje. Tesim savzdy,kedmoj recept zaujme co i len jedneho varechaca, vtedy viem, ze malo zmysel dat si tu namahu a zavesit ho sem. Vsetkym Vam zelam krasne a pohodove Vianoce :)
marcy
toto ľúbime,nielen vodu,ale silný vývar,tiež restujem klobásky ( cinknuté zajačinkou,famózne ) aj mäsko,musia byť aj rebrá......mňáááám,už sa teším
salinka
Fiiiiha, u vas by sa mi velmi pacilo:-)))) Vonia az sem.
helca103
za takúto kapustnicu by Ťa zbožňoval každý :-) Ja robím podobnú kde je veeeeeľa mäska a klobásky no ešte nikdy ma nenapadlo dať tam aj morčacie mäso. Ja vždy sterilizujem pár minút ale musím skúsiť podľa teba keď píšeš,že sa nikdy nepokazí.
martinis
30 l hrniec, 10 kg kapusty a 10 klobás ... je zaujímavé čítať množstvá surovín na "trištvrťročnú" kapustnicu :)) Takú ja variť asi nebudem, také zásoby ani nemám, ale vyzerá zaujímavo :)
martamm
martinis, je tam vela masa, to je pravda, ale ma to byt vyzivna kapustnica. taku maju moji chlapi radi. Mozes si ju spravit v malom mnozstve, mne slo len o napad, ze sa da zavarit. kazdy mame svoj vlastny recept, ktory sa nam osvedcil...
9300_1324224391 - profilový obrázok
kzr
kzr
dokonaly recept, len kde vziat ten 30l hrniec? :-)
danda3
No paráda, môj brat by mal z takejto radosť, musím mu recept preposlať, ja si dám tú našu, ale tiež ju zaváram pre synov na internát, je to super, keď nestíhajú variť, tak im dobre padne.♥
martamm
kzr s tym hrncom Ti asi neporadim, moj ma minimalne 40 rokov, ale mozes spravit mensie mnozstvo, suroviny si upravis
modrykamen
Práve sa varí skoro podobné. Nevieme vydržať do vianoc, dnes bude na obed a do zajtra večera dobre vyzreje. Takúto kapustnicu mám z domu, lebo tesne pred Vianocami sme zabýjávali. Mamina tiež zavárala a tiež bez dinstovania. Dnes, , keď sa nás zíde plný dom, tak nič neostane. Dokonca ani vnukom nevadí, že klobáska je troch štipľavejšia od papriky. No ale dobrá kapustnica musí mať ak trochu masti na povrchu, veď čo by povedal žalúdok.
motamita3
máte šťastie že nebývam vo Vašej blízkosti.Ja kapustu milujem ale manžel je na vozíku tak to nevarím.Ale keď niektorá susedka varí tak mi hneď donesie.Ďakujem uložila som si receptík aj tak.Prajem krásnu pohodu ku kapustičke
marianna76
@martamm fajn nápad... k tejto kapustnici povolám i manžela... dík. Ano, dobrý pocit, keď sa naše recepty dakomu páčia... Pekné vianoce....
lubik1
chcem sa len podelit aj ja so svojou skusenostou. Tiez robim takuto kapustnicu a kedze som v Anglicku 5 rokov, spekulovala som ako nerobit len do maleho hrnca, na skusku som zasterilizovala 1 pohar. Po mesiaci som ho otvorila a kedze sa nepokazil, tak som kupila 15 litrovy hrniec, kapustu kupujem (Polsku) a pohare nevyhadzujem (je mi to luto) . Pohare pouzivam aj na inne pochutiny. Takto sterilizujem aj gulas, segedinsky gulas, madarsky gulas a raz som zavarila aj fazulovu polievku na kyslo z udenym maskom. Nic sa mi nepokazilo. Odlozene to mam v garazi a ked prideme vecer z roboty a nahodou nemam nic navarene, zoberiem pohar, otvorim, ohrejem a najeme sa. Prajem krasne vianoce....
martamm
lubik1, zasa som sa nieco poucila, nenapadlo by mi sterilizovat segedinsky gulas, nepokazi sa, ked je tam smotana, alebo robis bez smotany a pri podavani pridas? A ta zavarena fazulova polievka ma celkom dostala. Urcite ale zavarane pokrmy nezahustujes mukou, to by kyslo, vsak? My pohare nikdy nevyhadzujeme, zidu sa vzdy na zavaranie, dokonca niekedy aj chybaju. :)
aroooo
už som to sem asi písala, k zaváraniu kapustnice prišlo raz po zabíjačke, keď mama musela ísť do nemocnice a nám so sestrou zostal takýto hrniec kapustnice,od tej doby sme zavárali po každej zabíjačke a ešte aj menšie údené klobásy a údenú domácu šunku, ktorými sme naplnili 7 dcl poháre, priliali asi 2 cm vody a sterilizovali, tá masť čo zostala v pohári pri klobásach bola fantastická a šunka bola jemná,mäkučká. Recept si ukladám a pri kapustnici vyskúšam bez sterilizácie.










lubik1
martamm, robim to klasickym sposobom, vsetko, co tam patri, teda smotana a aj muka, zatial sa mi nic nepokazilo. Nam to vydrzi zo 2 mesiace a potom robim zase. A dokonca som este robila plnenu papriku, zabudla som to napisat.... A pohare? Tu ich nekupim, lebo anglicania nezavaraju. Takze vsetky pohare z patentnymi vickami odkladam v garazi a mam aj navyse, keby si bola blizsie podarovala by som Ti :) Len taku malu perlicku napisem, dcera ma priatela anglicana, kapustnicu a vsetko to, co som uz predtym pisala ma velmi rad. Z velkym prekvapenim pozeral na mna, ze mu davam kapustnicu co som robila pred mesiacom :) Prajem pekny den.
violetacamorova
Skoda, ze nemam taky velikansky hrniec, hned by som ju isla robit. Mam rada take prakticke recepty, hlavne, ked si mozem domacu dobrotu spravit do zasoby, naozaj dobry napad.
izabella929
vyzerá prekrásne )a chuť si viem domyslieť, lebo moja je už uvarená, je v nej tiež domáca klobáska, údené rebierka a hlavne sušené dubáčiky.-)
martamm
Dievcata, teraz mi napadlo, skuste velke hrnce pohladat niekde v bazaroch, mari sa mi, ze som ich niekde videla, ale nie som si ista.
Ak nie, potom uz len take, co sa pouzivaju v profesionalnych vyvarovniach, ak nieco najdem, zavesim sem link.
martamm
A este raz by som Vam chcela vsetkym podakovat za Vase postrehy, pripomienky, je to super, ze sa mozeme takto nazvajom podelit o poznatky a velke dakujem administratorom Varechy, ktori sa staraju o to, aby vsetko slo tak, ako ma.
janikbj
ukážková kapustnica :-) tento rok som robila veľmi podobnú a keďže manžel po sviatkoch cestuje do zahraničia, rozmýšľam, že by som mu zbalila tiež zopár pohárov zavarenej kapustnice. takže by som ju mohla teraz naložiť do pohárov a pár minút sterilizovať? naposledy som mu zbalila sterilizovanú mexickú fazuľovú polievku a veľmi to ocenil. kapustnicu by určite ešte viac :-) ďakujem za radu.
martamm
janikbj, kludne ju iba poriadne zohrej, tak, aby vrela. Zohrej aj pohare v rude, potom napln a hotovo. Ak si zvyknuta sterilizovat, mozes, nic tym nepokazis, ale ja nesterilizujem. Zelam pekny zvysok sviatkov a nech manzelovi chuti :)
marianne
No teda,riadne hrncisko si uvarila.Musi byt vyborna.Ukazala som ju muzovi,ten by sa Vam do nej nastahoval,ze ani zavarat by ste nemali co:-))) Tie morcacie stehna ma tam prekvapili,to by ma nenapadlo a ja ich mam velmi rada.Vyborny tip,skusim,vdaka.
martamm
maranne, tie morcacie prsia su vlastne z nudze cnost. Kupujeme celych moriakov a prave tato cast nenasla u nas velke uplatnenie, tak sme ich dali zaudit a v kapustnici sa nam osvedcili. Pripadne do nejakej hustej fazulovej polievky ...
marianne
@martamm ved aj ja mam moznost kupit celeho moriaka,len teraz nepripada do uvahu,nezmesti sa,ale ked odjeme,tak kupim:-)
martamm
marianne, my moriakov hned vykostime, pobalime masko osobitne kosti osobitne, z tych varime polievku. Potom to nezaberie vela miesta. A odporucam tie stehna dat zaudit niekomu, kto dobre udi, potom je to pochutka :)
evanaaa
@martamm , dala si aj mne dobrý tip, my sme síce dvaja, ale zásoby ben sa zišli. Ja idem kapustu variť k Silvestru, teraz na Vianoce ju už nevarím, toľko jedenia by sme nezvládli. Ale chcem sa spýtať, ak sa dá cibuľa ( cesnak nedávam), nepokazí sa zavarená? Ja som si teraz pozrela link aj od @marianna76 a tam niekto v komentári upozorňuje, že nedávať cibuľu, lebo sa to pokazí. Ale myslím si, že v tom kyslom prostredí ( ako spomínaš) by sa ani s ňou pokaziť nemalo.
qaroh
Zavariť sa dá v podstate všetko, či už kapustnica, guláš, polievky a samozrejme sa to zíde. Nielen kompóty, šaláty a všeliaká zelenina sa dakedy zavárali, pretože sme boli nútení. Naši napr. zavárali aj mrkvu, petržlen a orechy na sucho. A vydržali dlho. To, že angličani nezavarajú, to viem dávno. A nielen že nezavárajú, ale ani nevedia variť. Oni proste žijú z polotovarov. Zatiaľ...
martamm
qaroh, aj ja zavaram orechy na sucho, myslim ze aj tu na vareche niekto dal ten recept. Nielen Anglicania nevaria, aj v inych "vyspelych" krajinach jedia polotovary, no na zdravi sa to podpise u kazdeho, je to humus napchaty chemiou, my vsak mame svoj rozum a nie sme lenivi venovat vareniu cas.
uhorka
Prajem krásne sviatky všetkým varecháčom a veľa zdravia v roku 1914
rulik
tá kapusta je tam len na odľahčenie od toľkého mäsa, ale vynikajúca
martamm
rulik, je tam naozaj dost masa, ale treeba si uvedomit, ze sa vari v 30 litrovom hrnci. A nasi chlapi maju prave takuto masovu radi :)
marika21
Tiež som takto zavárala kapustnicu,segedínsky guláš, kapusta hlávková paradajkový pretlak-šťava s mäsom bravčovým a kolenkom údeným, fazuľovú polievku s údenými rebierkami, plnenú papriku. Ja som to vriace naberala do pohárov, uzatvorila, dala do zaváracieho hrnca, 20 minút sterilizovala. Nepokazil sa mi ani jeden pohár. Aj mäso pečené tri druhy upiekla a dala do pohárov, sterilizovala.
adulienka
Milujeme kapustnicu. Vyskúšam tu tvoju, nemám taky hrniec,ale do 15 L. uvarím. Ďakujem za skvelý recept. Ukladám do KK,
martamm
@adulienka , vyskúšaj, určite neoľutujete, u nás ju robím každý rok a vždy je žiadaná :). Napíš prípadne, či si bola spokojná s výsledkom
dida99
samé skvelé veci, musí byť fajnová :-)
kuchtik47
na moju chuť veľa údeného, mäsa a trocha viacej červená /červená paprika/




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia