Vianočná kapustnica, na ktorej si pochutnáte ešte aj v septembri
Autor receptu: martamm
Viem, že je tu dosť receptov na vianočnú kapustnicu, ale napriek tomu som sa rozhodla pridať ten náš, troška ma k tomu vyprovokoval včera aj varecháč mesiar, čím ho chcem pozdraviť :).
Osobitosť tejto kapustnice spočíva v tom, že jej varíme obrovské množstvo, totiž varíme ju v 30 litrovom hrnci a časť zavárame. Vydrží až do spotrebovania posledného pohára, niekedy v septembri ďalšieho roka.
30 litrov porcií |
90 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup- Vždy kvasíme svoju kapustu, ale tento rok, nevieme prečo sa nám pokazila, preto som kúpila kapustičku obchodnú. Vybrala som ju a pokrájala, manžel nemá rád tie veľké kapustové slíže. Dala som do už spomínaného veľkého hrnca.
- použili sme vynikajúce domáce klobásky, časť z nich bola z diviaka. nakrájala som ich na kolieska a dala do veľkej hlbokej panvice vyškvariť z nich masť, tú naozaj nemusíme jesť s kapustnicou. Keď masť z nich vytiekla, klobásky som vybrala na sitko a nechala odkvapkať. Klobásky zbavené masti som dala do hrnca s kapustou.
- cibuľu som nakrájala a orestovala do sklovita, potom putovala do hrnca. Ešte som zabudla napísať, že hneď na začiatku som si dala údené morčacie stehná a bravčové stehno uvariť do kuchty.
- Bravčové pliecko som nakrájala na kocky, opiekla na panvici, osolila, okorenila a šup s ním ku kapustičke
- Uvarené údené mäsko som vybrala na plech vychladnúť, potom som obrala mäsko z morčacích stehien, úžasná vôňa sa šírila po celom dome, mäsko údil vynikajúci majster z dediny Bučany, dúfam, že to môžem prezradiť. nakrájala som údené bravčové stehno a rolku a dala k ostatným surovinám. Pridala som vopred namočené sušené hríby, pretlačený cesnak, koreniny, soľ. Podliala som vodou a dala variť- to už na sporáku v pivnici.
- Na dovarenie kapustnice už dozeral manžel, ja som sa medzitým vybrala na zdravotnú prechádzku do prírody :).
Po nejakých dvoch hodinkách bola kapustnica hotová, to už sme si nachystali poháre na zaváranie 720 ml, umyli, dali zohriať do rúry a postupne sme do nich naliali vriacu kapustnicu. Zatvorili sme a uložili vychladnúť. zatiaľ 15 fliaš, Zostatok kapustnice putoval vyhladnúť do garáže a počká na konzumáciu. Podelíme sa aj so zaťom, ktorý je priam závislý na tejto pochúťke, čomu sa ja ako svokra teším najviac.
- Neviem, či som Vás zaujala týmto receptom, ale jedno je super, že mám v pivnici zavarené plnohodnotné jedlo, ktoré s v prípade potreby iba ohreje a môže sa konzumovať.
|