Veterníky s karamelom
šéfcukrárka Hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 12. februára 2022
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
250 g |
|
80 g |
|
160 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 ml |
|
150 g |
|
2 bal. (alebo vanilkový puding) |
|
100 g |
|
Karamelová šľahačka: | |
100 g |
|
250 ml |
|
2 bal. |
|
Karamelová poleva: | |
100 g |
|
50 ml |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Odpaľované cesto: Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci. Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku a počas stáleho miešania povaríme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na dne a stenách hrnca povlak. Cesto necháme vychladnúť.
- 2
Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka a dôkladne vypracujeme hladké cesto.
- 3
Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky striekame na plech vystlaný papierom na pečenie plné kruhy s priemerom asi 6 cm. Pečieme v horúcej rúre pri 220 stupňoch. Keď veterníky narastú, teplotu trošku stiahneme a dopečieme. Pozor, rúru počas pečenia neotvárame! Po vychladnutí veterníky rozrežeme na polovice jemným vrúbkovaným nožom.
- 4
Krém: Z uvedených prísad (okrem masla) uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do vyšľahaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom vrecúškom so špičkou.
- 5
Karamelová šľahačka: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme mliekom a rozpustíme. Necháme dobre vychladnúť. Potom pridáme dve práškové šľahačky a na najvyššom stupni dobre vyšľaháme. Karamelovú šľahačku vrecúškom s ozdobnou špičkou bohato nastriekame na plnku.
- 6
Karamelová poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme mixérom, až kým neprestaneme cítiť zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy veterníkov a potom ich poukladáme na šľahačku. Dáme stuhnúť do chladu.
Tiež karamelové veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tak tie sa ti naozaj podarili.