Karamelové veterníky
Karamelové veterníky

Veterníky s karamelom

Kvetoslava Sláviková
šéfcukrárka Hotela Zochova chata v Modre–Piesku, 12. februára 2022
Veterníky s karamelom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
15
porcií

Suroviny

Odpaľované cesto:
250 g
80 g
160 g
4 ks
štipka
Krém:
500 ml
150 g
2 bal. (alebo vanilkový puding)
100 g
Karamelová šľahačka:
100 g
250 ml
2 bal.
Karamelová poleva:
100 g
50 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci. Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku a počas stáleho miešania povaríme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na dne a stenách hrnca povlak. Cesto necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do vychladnutého cesta postupne po jednom zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka a dôkladne vypracujeme hladké cesto.

  3. 3

    Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky striekame na plech vystlaný papierom na pečenie plné kruhy s priemerom asi 6 cm. Pečieme v horúcej rúre pri 220 stupňoch. Keď veterníky narastú, teplotu trošku stiahneme a dopečieme. Pozor, rúru počas pečenia neotvárame! Po vychladnutí veterníky rozrežeme na polovice jemným vrúbkovaným nožom.

  4. 4

    Krém: Z uvedených prísad (okrem masla) uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do vyšľahaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom vrecúškom so špičkou.

  5. 5

    Karamelová šľahačka: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme mliekom a rozpustíme. Necháme dobre vychladnúť. Potom pridáme dve práškové šľahačky a na najvyššom stupni dobre vyšľaháme. Karamelovú šľahačku vrecúškom s ozdobnou špičkou bohato nastriekame na plnku.

  6. 6

    Karamelová poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme mixérom, až kým neprestaneme cítiť zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy veterníkov a potom ich poukladáme na šľahačku. Dáme stuhnúť do chladu.

Diskusia k receptu

9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
Vyzerá pekne.Ale čo si ja pamätám zo školy krém sa robí bez masla.
marienka44
Kdesi som čítala, že na prípravu šľahačky z prášku nemôže byť pasterizované mlieko. Je to pravda?
danah74
cesto perfektne ,ďakujem. piekla som ich v nedeľu ale bez polevy lebo je to príliš sladké a ako plnku som dala banánový puding, rastlinnú šľahacku a mascarpone






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia