Karamelové veterníky
Veterníky s karamelom
Autor receptu: redakcia
Postup- Odpaľované cesto: Vodu, soľ a maslo necháme zovrieť v hrnci.
Do vriacej zmesi pomaly sypeme múku
a počas stáleho miešania povaríme na slabom ohni, až kým sa nezačne vytvárať na
dne a stenách hrnca povlak.
Cesto necháme vychladnúť.
- Do vychladnutého cesta postupne po jednom
zamiešame (môžeme aj mixérom) vajíčka
a dôkladne vypracujeme hladké cesto.
- Z cesta pomocou vrecúška a veľkej špičky
striekame na plech vystlaný papierom na pečenie plné kruhy s priemerom asi 6 cm. Pečieme v horúcej rúre
pri 220 stupňoch. Keď veterníky narastú,
teplotu trošku stiahneme a dopečieme.
Pozor, rúru počas pečenia neotvárame!
Po vychladnutí veterníky rozrežeme na polovice
jemným vrúbkovaným nožom.
- Krém: Z uvedených prísad (okrem
masla) uvaríme hustý puding. Po vychladnutí ho pomaly primiešame do vyšľahaného masla a miešame na najnižšej rýchlosti, aby sa krém nezrazil. Veterníky naplníme krémom vrecúškom so špičkou.
- Karamelová šľahačka: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý
zalejeme mliekom a rozpustíme. Necháme
dobre vychladnúť. Potom pridáme dve
práškové šľahačky a na najvyššom stupni
dobre vyšľaháme. Karamelovú šľahačku vrecúškom s ozdobnou
špičkou bohato nastriekame na plnku.
- Karamelová poleva: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, ktorý zalejeme 50 ml vody. Rozpustíme a nalejeme do misky, kde sme
nasypali 100 g práškového cukru. Šľaháme
mixérom, až kým neprestaneme cítiť
zrnká cukru. Polevou ponatierame vrchy
veterníkov a potom ich poukladáme na
šľahačku. Dáme stuhnúť do chladu.
|