Karamelové veterníky
Veterníky
Autor receptu: pn
Každý má svoj recept na veterníky
a toto je ten môj.
|
16 porcií |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- Spravíme si odpaľované cesto:
Vodu, soľ, olej dáme variť. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu a pridávame múku, ktorú dobre miešame, aby sa nespravili hrudky. Cesto je hotové, keď sa odlepuje od hrnca. Necháme vychladnúť, ale nie úplne. Teraz si cesto dáme do mixéra a začneme pridávať vajíčka jedno po druhom. Ja niekedy dám len 3 ak sú väčšie. Ak po treťom vidíte, že cesto nie je husté, štvrté už nedávajte, aby cesto nebolo riedke.
- Keď je cesto hotové, pripravíme si plech s papierom na pečenie. Striekame veterníky. Z tejto dávky mi vyšlo 16 ks. Keď robím venčeky tak ich je menších cca 35 ks.
Pečieme ich (rúra musí byť vyhriata) na 200 °C 15 minút, potom stiahneme na 180 °C a pečieme cca 10 minút. Ja ich pred pečením pokropím so studenou vodou.
- Vanilkový krém:
Puding si uvarím deň dopredu. Z mlieka ,cukru a pudingu uvaríme puding. Na uvarený puding dáme potravinársku fóliu, aby sa prilepila a necháme vychladnúť.
Druhý deň puding vyšľaháme. Vyšľaháme aj rastlinnú šľahačku a spojíme ju s pudingom.
Tu používam rastlinnú šľahačku, lebo lepšie drží tvar celej plnky.
- Karamelový krém: Tiež deň vopred 200 g cukru upálime na karamel, pridáme 250 ml šľahačkovej smotany. Uvaríme a dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa. Druhý deň vyšľaháme 450 ml šľahačkovej smotany a pridáme do nej karamel. Vyšľaháme opatrne na karamelovú šľahačku.
- Poleva:
Na polevu používam slaný karamel, lebo zbožňujem keď na veterníkoch cítim ten karamel.
Kryštálový cukor upálime na karamel, pridáme maslo, vymiešame, potom pridáme šľahačkovú smotanu a nakoniec soľ. Pekne vymiešame na hladkú polevu.
- Veterníky si môžeme upiecť deň vopred.
Prekrojíme ich, najprv plníme vanilkovou plnkou, na ňu dáme karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou namočenou do karamelovej polevy.
Dáme stuhnúť do chladničky ak vydržíte nejesť ☺️