Veľmi dobrá čalamáda fotorecept

kimlo - fotkaKimlo, 3. septembra 2018 9:15
Ďalšie recepty »

Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept)Foto: kimlo

Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.

45 min
príprava

Suroviny

1 stredná hlávka
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
400 ml
300 ml
400 g
100 g
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist