Veľmi dobrá čalamáda fotorecept
Foto: kimlo
Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je Zobraziť celý popisInšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.
príprava
Postup
-
1
Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.
-
2
Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...
-
3
Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.
-
4
Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.
-
5
Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.
-
6
Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.
-
7
Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.
jeeej...supeeer
a kde chodíš zbíjať jedlá..??
pridáme sa
:-))))))))))))))))
Malo byť zabíjačkovým... :-)
milujem omyly..ak sa vydarí tak-ako teraz tebe..:-)
I klávesnice má svůj život - s chutí tropí žertíky, potvorka!
Súhlasím ,je vynikajúca.Robievala som veľa rokov tiež,ale nedávala som zelenú papriku...nemám ju rada,všetky ostatné papriky milujem !
Tak snáď sme to vychytali všetko :)
Vďaka za fotky, dobre si navaril aj pozaváral, máme rovnaké chute... olomoucké tvarôžky mávajú u nás v Bille aj v Tescu, skús pohľadať tam...
Ďakujem redakcii za opravu chýb,a otočenie obrázku.
Nie len chute,ale aj "V krouhač" máme rovnaký.Ďakujem za radu,pozriem sa aj v Bille aj v Tescu.Až sa mi podarí kúpiť,a vyskúšam dám určite vedieť.Jeden pohár tejto čalamády ešte čerstvej som už stihol aj skonzumovať.Je výborná,počítam,že až nejaký čas ešte vyzrie,bude ešte lepšia.Dal som tam aj štipľavú papriku ktorá jej dala jemne štipľavú chuť,aby si ju mohla dať aj moja žena.
Áno všimol som si V krouhač. Ja som ho kúpil pred 25 rokmi v Bieloruskom Minsku v jednom ich tuzexe za 20 USD, doteraz je ostrý ako britva a to som sa už na ňom veru nastruhal desiatky kíl kapusty a zeleniny... :-)
Ja som ho kúpil na Agrokomplexe v Nitre (celá sada stála 900 Ks) asi pred 20 rokmi.Dodnes ho žiadny neprekonal,a tiež je stále ostrý,a to som takisto na ňom postrúhal 10 kíl zeleniny.
Dúfam že bude chutiť :-)
Trocha v krabičce padla včera večer. Jedním slovem výborná chuť! Naležené bude ještě lepší, super recept! Pak podám zbytek hlášení, či maminke chutilo.
www.mimibazar.sk/recept/17384/kapustovy-salat-podla-moje...
Teší ma že chutí. :-)
Olej sám o sebe je chuťovo neutrálny, akurát môže podporiť chute ostatných surovín, lebo niektoré vitamíny a látky zo zeleniny sa v tuku rozpúšťajú, je to len môj názor, lepsie by sa k tomu mohol vyjadriť kolega @chemik ten je v týchto veciach doma. Ja osobne mám šaláty s pridaným olejom rad, ale pokiaľ sa týka calamady ktorá sa sterilizujte na dlhšiu dobu, treba myslieť aj na dobu spotreby, dnešné rastlinné oleje (netrúfam si odhadnúť z čoho ich vyrábajú..) majú v takýchto zavaraninach tendenciu zatuchnuť a výsledná chuť a šalát nakoniec skončí vo bio odpade. Holt, časy kvalitných surovín sa pominuli… kľudne sa dá šalát použiť aj bez oleja, ten sa dá ako čerstvý pridať priamo do porcie. 🙂