Čalamáda
Čalamáda

Veľmi dobrá čalamáda fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 3. septembra 2018
Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept)
Foto: kimlo

Inšpiráciou na tento recept bol internet, hľadal som recept na olejovú čalamádu, ktorú poznám ešte z detstva. Trocha som upravil pomer surovín, teraz je to tak akurát. Veľmi dobrá je už predtým než sa dá do pohárov.

45 minút
príprava

Suroviny

1 stredná hlávka
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
5 ks
400 ml
300 ml
400 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nastrúhame kapustu, cibuľu pokrájame na mesiačiky.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Papriky pokrájame na pásiky a pridáme ku kapuste a cibuli. Dobré je ak je časť papriky trocha pálivá, dodá to čalamáde jemnú pikantnosť. Kto chce, môže pridať nejakú tu chilli...

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mrkvu nastrúhame na slzičkovom strúhadle a pridáme tiež.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Celú zmes zasypeme cukrom a soľou, pridáme olej a ocot a dobre premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko prikryjeme utierkou a necháme postáť do budúceho dňa. Zelenina pustí šťavu a chute sa prepoja. Potom znova premiešame.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Naplníme do pohárov, netreba veľmi utláčať, zalejeme šťavou čo nám zvýšila a zaviečkujeme. Pred zaviečkovaním treba suchou utierkou otrieť hrdlo pohára aby tam nezostali zvyšky zeleniny alebo oleja. Dáme sterilizovať. Ja to robím tak že nechám vystupiť tepotu na 100, a potom vyberiem. Na ešte horúce viečka položím mokrú studenú utierku. Robievam to tak už roky, málokedy sa mi stalo žeby niektoré viečko nechytilo.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Časť zeleniny môžeme odložiť a použiť ako šalát k obedu alebo večeri, je veľmi chutná.

    Veľmi dobrá čalamáda (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tento recept mi prišiel veľmi vhod. Zelenina je, tak pôjdem na to. Ja som totiž zavyslak od čalamády. Dokážem ju jesť stále. Vďaka za recept.
Maminka dělala něco podobného. Ještě do toho přišlo hořčičné semínko a to byl pro mě kámen úrazu, bo kousnout do něj - brrr Poctivě jsem kuličky vybírala, piplačka, ale zbytek byl výborný. Uvažuji o tom, že recept vyzkouším, vypadá to náramně chutně. Jsi moc šikovný a pracovitý, smekám!