Veľkonočný veniec z odpaľovaného cesta fotorecept
mesačník Varecha, 18. apríla 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Pôsobivý veniec s tvarohovou plnkou a polevou z bielej čokolády.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
Cesto: | |
125 ml |
|
45 g |
|
1/2 ČL |
|
80 g |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
200 g |
|
Na ozdobenie: | |
40 g |
|
15 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: Vodu nalejeme do hrnca, pridáme maslo, soľ a privedieme do varu. Potom prisypeme múku.
-
2
Za stáleho miešania varíme, kým cesto nezhustne. Cesto v hrnci odpaľujeme asi 4 minúty. Hotové je vtedy, keď je lesklé a jednoliate ako knedľa.
-
3
Cesto preložíme do misy a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta postupne vmiešame vajcia.
-
4
Plech vystelieme papierom na pečenie a podľa formy nakreslíme kruh s priemerom asi 20 cm. Hotovým cestom naplníme cukrárske vrecko a podľa nákresu nastriekame z cesta kruh. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút, potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme na kovovej mriežke vychladnúť. Po vychladnutí veniec pozdĺžne prekrojíme na dve časti.
-
5
Plnka: Smotanu s cukrom vyšľaháme na pevnú šľahačku. Tvaroh zmiešame s ricottou a zľahka zmiešame s vyšľahanou smotanou.
-
6
Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a ozdobne nastriekame na spodný diel korpusu. Potom na krém rozložíme mandarínky.
-
7
Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a nalejeme do papierového kornútku. Horný diel korpusu postriekame čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
-
8
Potom ho položíme na vrch venca. Dozdobíme cukrovými vajíčkami.
Diskusia k receptu