Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné fotorecept

evusik - fotkaevusik, 8. apríla 2012
Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept sa u nás robil vždy na zabíjačku. Urobili sa dve šišky, jedna k Silvestru a druhá prečkala v mrazáku do Veľkej noci. Zobraziť celý popisTento recept sa u nás robil vždy na zabíjačku. Urobili sa dve šišky, jedna k Silvestru a druhá prečkala v mrazáku do Veľkej noci. Zabíjačky už nerobíme, závoj v obchode nepredávajú. S pomocou rodiny sa mi ale podarilo túto vzácnosť získať a tak sme sa s manželom vrhli do prípravy ....

60 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Suroviny

Klobáskové mäso:
2 kg prerastený
40 g
1 hl
Ostatné:




Postup

  1. 1

    Tak toto je závoj. Je to taká tenká blanka popretkávaná tukom. Je to úžasná surovina vhodná na obaľovanie mäsa. Pri pečení udrží mäso šťavnaté. Škoda, že to nedostať u mäsiara. Mne to zohnali na bitúnku, ešte mám v mrazáku asi desať kúskov. Tak poďme variť:

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Je sobota poobede a ja sa púšťam do práce. Aby sme moc netrpeli, ťažké a náročné práce, ako je mletie mäsa, prenecháme manželovi. Nezabudneme ho povzbudzovať výkrikmi typu: Miláčik ide ti to úžasne. Mladšie ročníky múžu aj: Drahý ty si taký silný. Aby sa nepovedalo, priložíme aj my ruku k dielu a ošúpeme celú hlavu cesnaku :-)

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso pomleté, odvážime ho a dáme na každé kilo mäsa 20g soli. Ak by sa vám zdalo, že je to málo za žiadnych okolností nepridávajte. Verte, že je to akurát. Ostatné suroviny pridáme primerane množstvu. Bohužiaľ ani ja, ani manžel ostatné koreniny nevážime, dávame ich od oka... a potom už len ochutnávame, či je to dobré...

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď naše klobáskové mäso bolo dobré, natlačila som ho do misky, uzavrela a dala do chladničky, kde bude odpočívať do druhého dňa...

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    no a aby som sa nenudila a pretože sú sviatky upiekla som ešte túto buchtu od @cica2 je výborná, len ja som nedala do cesta ovocie ale v kokose obalené hrozienka v rume a nasekané orechy

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je nedeľa ráno a je načase pustiť sa znova do práce. Teraz už manželovu pomoc nepotrebujeme, zato mu z dôverou prenecháme vysávanie a iné práce domáce.... a my ideme plniť panenku. Na zabíjačke sa to robilo tak, že panenka sa napichla na ten nadievací stroj a do stredu sa natlačilo klobáskové mäso... no urobte to doma! Tak som to urobila tak, že klobásku som dala do mrazáku, do stredu panenky som urobila otvor a do neho som natlačila zmrznutú, ošúpanú klobásu... a že baba si neporadí :-)

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    no a teraz to už ide samo, na dosku si rozprestrieme závoj naň uložíme klobáskové mäso a naplnenú panenku....

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pekne na pevno zabalíme a ešte omotáme viac krát závojom... ja som urobila dve šišky. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200°C asi tak na hodinu, dĺžka pečenia záleží od veľkosti šišky...

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a aby sme ani chvíľku nezaháľali, veď sú sviatky a komora musí byť plná.... len aby sme v hanbe nezostali, urobila som ešte v parnom hrnci mortadelu, tentoraz s olivami

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    cca za hodinku skontrolujeme mäsko, moc do neho nepicháme aj tak nič nezistíme, ale ak začína chytať farbu a vypustil dosť šťavy tak ho odokryjeme a ešte chvíľku zapekáme. Mäso po vychladnutí zabalíme do alobalu a odložíme do chladu najlepšie cez noc.

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Výpek zlejeme do misky a necháme stuhnúť... ten výpek je úplne fantastiský, hlavne keď máte upečené výborné bagety podľa @egreska ja som si len pridala trochu ovsených vločiek

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Je nedeľa večer, my síce padáme od únavy na hubu, ale čo je najdôležitejšie, komora je plná a šibači môžu prísť :-)

    Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

cistinka
Keby som bola chlap a mala cestu okolo, prišla by som ťa veľmi rada vyšibať :-))
evusik
@modrykamen neviem odkiaľ si, žeby z Modrého Kameňa?, závoj nepredám, ale ak by si mal cestu okolo môžeme sa dohodnúť, alebo skús na bitúnku, ja som tomu tiež veľkú šancu nedávala a podarilo sa zohnať :-)
@cistinka z Prahy je to veru diaľka, ale rada by som ťa privítala :-) a vieš, že máme doma hosťa, teda hosťku z Prahy?
ďakujem všetkým za milé komentáre :-)
tatranka
Veľmi pekný recept.Krásna veľkonočná dekorácia ku foto.Si veľká šikovnica.
ethanel
Super, pekne prestrete ... zavidim Vam velkonocne sviatky tam u vas na Slovensku
evusik
@ethanel pre mňa sú veľkonočné sviatky vtedy pekné keď je pekné jarné počasie a my môžeme využiť voľno na výlety do prírody, na prvú grilovačku... teraz bolo trochu extrémne počasie, u nás snežilo, takže sa sedelo a jedlo, sedelo a jedlo a je úplne jedno či sme túto činnosť vyvíjali doma alebo na návšteve :-)
@tatranka @izabella929 ďakujem ste milé...
medovnicek
krásne fotografie a super recept, ja niečo podobné plnenú údenú bravčovú panenku chodím kupovať do jedného mäsiarstva u nás a nosím ju aj do práce kolegyniam, tým sa veľmi páči, také niečo tu v Bratislave nekúpia
cica2
nádherné foto a aj recept!....jéééj a aj tá krásna bábovka sa mi páči a ešte mám o to väčšiu radosť, že si sa mojim receptom inšpirovala, ďakujem :-)).....dobrý nápad vyskúšať s tým kokosom a hrozienkami :-)...a ešte sa mi velmi páči aj bod 6 :-D...a tie bagety sa ti tiež krásne vydarili
evusik
@cica2 ďakujem... tvoj koláčik podľa ktorého som piekla mal veľký úspech :-)
@medovnicek údenú panenku som ešte nejedla, musí to byť dobrotka :-)
zirafninka1
maskove recepty otvaram len niektore. Tvoje spoznam podla fotky a vzdy otvorim. Vzdy mas vsetko krasne uhladne naukladané, nakrajane, naservirovane..obdivujem to.
frezia68
Milá @evusik :ďakujem za výborný recept,aj s tým nápadom so zmrazenou klobásou.Dve rolády hotové(aj ochutnávka bola) v chladničke čakajú hostí,lebo máme doma jubileum.Dokonca aj závoj ( mäsiar ma upozornil,že "čipka" ) som pozháňala....ďakujem :-)))
evusik
@frezia68 som rada, že som ťa inšpirovala.... mne kedysi, ktosi poradil dať do mrazáku prúžky slaniny a takou zmrznutou prešpikovať mäso, je to perfektný zlepšovák, pretože tá zmrnutá slanina je ako "kliniec" ľahko sa dá zapichnúť do mäsa... no a keď to išlo so slaninou tak ma napadlo vyskúšať to aj s klobásou a išlo to výborne...
prajem ti aby oslava dobre dopadla a aby hosťom chutilo :-)
ursula4
@evusik ,prosím Ťa o radu:chcem urobiť panenku podľa Teba,ale nemám ten závoj.Mohlo by sa to zabaliť len do alobalu?
evusik
@ursula4 určite môžeš, len mám obavy aby sa ti to neprilepilo na alobal, ja keď nemám tento závoj a robím takúto alebo podobnú roládu, tak ju robím v paráku a potom už len zapečiem a perfektne to drží... ale možno bude stačiť keď pomastíš alobal a neprilepí sa, len by bola škoda keby si sa narobila a výsledok by nesplnil očakávanie...
 varecha.pravda.sk/recepty/masovo-cuketova-rolada-a-zemiak...
viera1
@evusik ,keď si uložím mleté mäso do vymastenej formy srnčieho chrbátu,tak to predsa udrží tvar,to by sa malo podariť.A možno ešte lepšie na papier na pečenie.Vŕta mi to v hlave a asi aj zajtra skúsim.
evusik
@viera1 mňa to potom tiež napadlo, že dať to do formy, občas je človek úplne blbý a nenapadnú ho také jednoduché veci :-)))) dobre ju vymastiť a vysypať strúhankou a je to!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia