Veľkonočná Panenka v závoji a všeličo iné (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept sa u nás robil vždy na zabíjačku. Urobili sa dve šišky, jedna k Silvestru a druhá prečkala v mrazáku do Veľkej noci. Zabíjačky už nerobíme, závoj v obchode nepredávajú. S pomocou rodiny sa mi ale podarilo túto vzácnosť získať a tak sme sa s manželom vrhli do prípravy ....

60 minút
príprava
70 minút
na 200 °C

Postup

  1. Tak toto je závoj. Je to taká tenká blanka popretkávaná tukom. Je to úžasná surovina vhodná na obaľovanie mäsa. Pri pečení udrží mäso šťavnaté. Škoda, že to nedostať u mäsiara. Mne to zohnali na bitúnku, ešte mám v mrazáku asi desať kúskov. Tak poďme variť:
  2. Je sobota poobede a ja sa púšťam do práce. Aby sme moc netrpeli, ťažké a náročné práce, ako je mletie mäsa, prenecháme manželovi. Nezabudneme ho povzbudzovať výkrikmi typu: Miláčik ide ti to úžasne. Mladšie ročníky múžu aj: Drahý ty si taký silný. Aby sa nepovedalo, priložíme aj my ruku k dielu a ošúpeme celú hlavu cesnaku :-)
  3. Keď je mäso pomleté, odvážime ho a dáme na každé kilo mäsa 20g soli. Ak by sa vám zdalo, že je to málo za žiadnych okolností nepridávajte. Verte, že je to akurát. Ostatné suroviny pridáme primerane množstvu. Bohužiaľ ani ja, ani manžel ostatné koreniny nevážime, dávame ich od oka... a potom už len ochutnávame, či je to dobré...
  4. keď naše klobáskové mäso bolo dobré, natlačila som ho do misky, uzavrela a dala do chladničky, kde bude odpočívať do druhého dňa...
  5. no a aby som sa nenudila a pretože sú sviatky upiekla som ešte túto buchtu od @cica2 je výborná, len ja som nedala do cesta ovocie ale v kokose obalené hrozienka v rume a nasekané orechy
  6. Je nedeľa ráno a je načase pustiť sa znova do práce. Teraz už manželovu pomoc nepotrebujeme, zato mu z dôverou prenecháme vysávanie a iné práce domáce.... a my ideme plniť panenku. Na zabíjačke sa to robilo tak, že panenka sa napichla na ten nadievací stroj a do stredu sa natlačilo klobáskové mäso... no urobte to doma! Tak som to urobila tak, že klobásku som dala do mrazáku, do stredu panenky som urobila otvor a do neho som natlačila zmrznutú, ošúpanú klobásu... a že baba si neporadí :-)
  7. no a teraz to už ide samo, na dosku si rozprestrieme závoj naň uložíme klobáskové mäso a naplnenú panenku....
  8. pekne na pevno zabalíme a ešte omotáme viac krát závojom... ja som urobila dve šišky. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 200°C asi tak na hodinu, dĺžka pečenia záleží od veľkosti šišky...
  9. no a aby sme ani chvíľku nezaháľali, veď sú sviatky a komora musí byť plná.... len aby sme v hanbe nezostali, urobila som ešte v parnom hrnci mortadelu, tentoraz s olivami
  10. cca za hodinku skontrolujeme mäsko, moc do neho nepicháme aj tak nič nezistíme, ale ak začína chytať farbu a vypustil dosť šťavy tak ho odokryjeme a ešte chvíľku zapekáme. Mäso po vychladnutí zabalíme do alobalu a odložíme do chladu najlepšie cez noc.
  11. Výpek zlejeme do misky a necháme stuhnúť... ten výpek je úplne fantastiský, hlavne keď máte upečené výborné bagety podľa @egreska ja som si len pridala trochu ovsených vločiek
  12. Je nedeľa večer, my síce padáme od únavy na hubu, ale čo je najdôležitejšie, komora je plná a šibači môžu prísť :-)