Vatovec s dusenou zeleninou fotorecept

evusik - fotkaEvusik, 13. septembra 2018 12:11
Ďalšie recepty »

Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept)Foto: evusik

Tento recept pridávam ako inšpiráciu pre tých, ktorí nájdu vatovec. Je to neobvyklá huba a my sme ho vždy pripravovali ako vyprážaný rezeň. Je to veľká dobrota, ale chcelo to zmenu a tak vznikol tento recept.

20 min
príprava
40 min
tepelná úprava

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    U nás v sade rastie vatovec len tak, sám od seba. Pred piatimi rokmi sme našli dva. Minulý rok ich bolo šesť a tohto roku neuveriteľných 14 kúskov. Samozrejme sme rozdávali, nielen po rodine ale aj po susedoch. Dlho nevydrží, ak ho včas nezoberiete, stane sa z neho jedna veľká prašivka. Ako prvé som pripravila vysmážaný vatovec a začala hľadať recepty. Ale ani na webe som nič nenašla. Skúšobne som uvarila krémovú polievku a bola výborná. Potom som natrafila na jeden článok, kde bola zmienka o pridaní vatovca do leča. A tak vznikol tento veľmi jednoduchý, ale chuťovo fantastický recept.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na masti opražíme slaninku (nemusí byť, ale u nás to bez nej nejde) pridáme pokrájanú cibuľu, papriku, sparené a ošúpané paradajky. Krátko osmažíme a potom dusíme pod pokrievkou do mäkka. Osolíme a okmínujeme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vatovec nakrájame na hrubé plátky a hrubú kožu orežeme. Plátky nakrájame na väčšie kocky, pri smažení sa rozpadajú preto treba krájať väčšie tvary.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpálime si maslo, pridáme trochu oleja a kocky vatovca prudko opekáme do červena. Stále miešame. Osolíme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražené kocky vatovca pridáme k udusenej zelenine. Nepridávame žiadne korenie. Vatovec je veľmi aromatický, korenie by mohlo prebiť jeho chuť. Ochutnáme a ak treba dosolíme.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som jedla toto jedlo tak ako ho vidíte na obrázku, s bagetou. Manželovi som ale pridala aj vajíčka ako keď sa robí hríbová praženica alebo lečo s vajcom a bolo to veľmi dobré. Obidva varianty boli výborné, s vajíčkom aj bez vajíčka.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A toto bol náš prvý úlovok z 9. septembra. Ďalšie dva si včera zobral syn a ostatné asi pozbierame zajtra. A to mi muž hlásil, že objavil ďalšie, takže ich bude asi viac ako 14.

    Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist