Vatovec so zeleninou

Vatovec s dusenou zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept pridávam ako inšpiráciu pre tých, ktorí nájdu vatovec. Je to neobvyklá huba a my sme ho vždy pripravovali ako vyprážaný rezeň. Je to veľká dobrota, ale chcelo to zmenu a tak vznikol tento recept.

20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. U nás v sade rastie vatovec len tak, sám od seba. Pred piatimi rokmi sme našli dva. Minulý rok ich bolo šesť a tohto roku neuveriteľných 14 kúskov. Samozrejme sme rozdávali, nielen po rodine ale aj po susedoch. Dlho nevydrží, ak ho včas nezoberiete, stane sa z neho jedna veľká prašivka. Ako prvé som pripravila vysmážaný vatovec a začala hľadať recepty. Ale ani na webe som nič nenašla. Skúšobne som uvarila krémovú polievku a bola výborná. Potom som natrafila na jeden článok, kde bola zmienka o pridaní vatovca do leča. A tak vznikol tento veľmi jednoduchý, ale chuťovo fantastický recept.
  2. Na masti opražíme slaninku (nemusí byť, ale u nás to bez nej nejde) pridáme pokrájanú cibuľu, papriku, sparené a ošúpané paradajky. Krátko osmažíme a potom dusíme pod pokrievkou do mäkka. Osolíme a okmínujeme.
  3. Vatovec nakrájame na hrubé plátky a hrubú kožu orežeme. Plátky nakrájame na väčšie kocky, pri smažení sa rozpadajú preto treba krájať väčšie tvary.
  4. Rozpálime si maslo, pridáme trochu oleja a kocky vatovca prudko opekáme do červena. Stále miešame. Osolíme.
  5. Opražené kocky vatovca pridáme k udusenej zelenine. Nepridávame žiadne korenie. Vatovec je veľmi aromatický, korenie by mohlo prebiť jeho chuť. Ochutnáme a ak treba dosolíme.
  6. Ja som jedla toto jedlo tak ako ho vidíte na obrázku, s bagetou. Manželovi som ale pridala aj vajíčka ako keď sa robí hríbová praženica alebo lečo s vajcom a bolo to veľmi dobré. Obidva varianty boli výborné, s vajíčkom aj bez vajíčka.
  7. A toto bol náš prvý úlovok z 9. septembra. Ďalšie dva si včera zobral syn a ostatné asi pozbierame zajtra. A to mi muž hlásil, že objavil ďalšie, takže ich bude asi viac ako 14.