Vatovec obrovský fotorecept

evusikEvusik, 61 ročná žena, 5. septembra 2013 19:46
Ďalšie jej recepty »

Vatovec obrovský (fotorecept)Foto: evusik

Dnes nás čakalo v našom sade veľké prekvapenie....

20 min
príprava

Suroviny

Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Dnes bol krásny slnečný deň a my sme sa vybrali na chalupu... niečo porobiť aj si trochu oddýchnuť :-) keď sme skontrolovali záhradku, obrali paradajky, natrhali mangold vyšli sme hore do sadu obrať slivky na koláč.... a tu nás čakalo veľké prekvapenie, v kúte záhrady pri plote dva krásne vatovce obrovské :-)

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nevedeli sme sa vynadívať :-)

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a ešte plný košík krásnych mladých šampiňónov :-)

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý jeden vážil cca 1,20 kg.... jeden pre nás a jeden si zobral syn

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mladý vatovec sa pripravuje ako rezeň, pred prípravou ho treba "ošúpať" nakrájať na cca 1,5cm plátky, osoliť, obaliť v trojobale a vysmažiť...

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a toto bol náš dnešný obed.... s varenými zemiakmi a cesnakovým dresingom

    Vatovec obrovský (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a toto som našla v atlase húb: Plodnice vatovca obrovského sú guľovité alebo elipsoidné, 150-500 mm široké. Vonkajšia zákrovka je najprv biela a hladká, neskôr žltkastá a na temene rozpukaná na nepravidelné políčka. Celá plodnica je vyplnená glébou, ktorá je za mladi biela a pružná, v dospelosti sa rozpadne na hnedý výtrusný prach. Rastie od júna do októbra na lúkach, pasienkoch a v záhradách. Plodnice sa objavujú zvyčajne po dlho trvajúcich dažďoch. Kým je vnútrajšok plodníc ešte biely a pružný, dajú sa jesť. Krájajú sa na plátky a pripravujú sa na spôsob viedenských rezňov.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist