Foto: evusik
Dnes nás čakalo v našom sade veľké prekvapenie....
príprava
Postup
-
1
Dnes bol krásny slnečný deň a my sme sa vybrali na chalupu... niečo porobiť aj si trochu oddýchnuť :-) keď sme skontrolovali záhradku, obrali paradajky, natrhali mangold vyšli sme hore do sadu obrať slivky na koláč.... a tu nás čakalo veľké prekvapenie, v kúte záhrady pri plote dva krásne vatovce obrovské :-)
-
2
nevedeli sme sa vynadívať :-)
-
3
a ešte plný košík krásnych mladých šampiňónov :-)
-
4
každý jeden vážil cca 1,20 kg.... jeden pre nás a jeden si zobral syn
-
5
mladý vatovec sa pripravuje ako rezeň, pred prípravou ho treba "ošúpať" nakrájať na cca 1,5cm plátky, osoliť, obaliť v trojobale a vysmažiť...
-
6
a toto bol náš dnešný obed.... s varenými zemiakmi a cesnakovým dresingom
-
7
a toto som našla v atlase húb: Plodnice vatovca obrovského sú guľovité alebo elipsoidné, 150-500 mm široké. Vonkajšia zákrovka je najprv biela a hladká, neskôr žltkastá a na temene rozpukaná na nepravidelné políčka. Celá plodnica je vyplnená glébou, ktorá je za mladi biela a pružná, v dospelosti sa rozpadne na hnedý výtrusný prach. Rastie od júna do októbra na lúkach, pasienkoch a v záhradách. Plodnice sa objavujú zvyčajne po dlho trvajúcich dažďoch. Kým je vnútrajšok plodníc ešte biely a pružný, dajú sa jesť. Krájajú sa na plátky a pripravujú sa na spôsob viedenských rezňov.
tak tomu sa oprávnene vraví šťastie-ked ešte na vlastnej záhrade rastie...:-)
už som ho vyprážaný jedla..je to lahôdka..a tá radosť-nájsť ho..
tento rok nemáme hubový..ani do vianočnej kapustnice ešte nasušené..hádam sa jesenné hubárčenie zadarí...
myslim, ze uz mame program na vikend :-)
@kecemis v čase núdze je každý hríb dobrý :-)
Ja som sa hubarčenia vzdal . Ja nikdy nič nenájdem , lebo sa bojím , že sa v lese stratím a nepozerám na zem ale stále musím vidieť aspoň vlasy niekoho s kým som v lese . Raz som sa vybral sám . Hneď za blokom , sto metrov hore kopcom a som v lese . Ani som nezašiel ďaleko a už som mal plný košík podpiniek .Šťastný som sa vracal domov ale vybral som sa zlým smerom a zišiel som z druhej strany kopca rovno do cigánskej osady a to priamo na miesto kde si urobili pod kríkmi svoj záchod pre celú osadu . Len taký prírodný , na čupenie . Potom som musel ísť domov okolo kopca a po ceste boli tri krčmy . Od vtedy som si na huby zakázal chodiť !!!
je na čo spomínat... takže tíško závidím a v sobotu si na trhu niečo hubové kúpim... :))
S takými, ako má na obrázku @havino , poradiť neviem, to naozaj asi ísť do lesa a pribaliť si veľké šťastie. Ale vatovec, to je iné.
V Čechách sa dá kúpiť podhubie, rozhodíte ho do sadu alebo záhrady na trávu, a čakáte. Dcéra so zaťom objednali, rozhodili a čakajú. Čakám aj ja a podám vám správu, či sa podarí a či nie. Ale hádam áno, za tie peniaze, lebo lacné to nebolo......
@sovka62 tak nato som aj ja zvedavá, tiež som videla reklamu na predaj podhubia dubákov, ale nenabrala som odvahu na kúpu.... daj vedieť či narástli :-)
manfreddan.livejournal.com/316704.html...
ako si natrafila na ten link?
neuveriteľné...
@mery8658 dobre sa na tie obrázky pozerá, aj by človek v tichosti závidel keby to nebolo z Černobylu, je to tam jak pohnojené.... ale keby to bolo kontaminované tak by im to asi nedovolili konzumovať, či? som len naivná?
@evusik ,máte veľké šťastie,že vám také huby "prišli" až domov:-)