Foto: babidka
Takýto popisný názov tie zemiaky najlepšie vystihuje . Inšpirovala som sa už dávnejšie nejakým receptom / na ktorý si už pravdupovediac nespomínam / - Zobraziť celý popisTakýto popisný názov tie zemiaky najlepšie vystihuje . Inšpirovala som sa už dávnejšie nejakým receptom / na ktorý si už pravdupovediac nespomínam / - ale je to u nás veľmi obľúbená príloha .Manžel sa vždy poteší keď ich robím a je mu vlastne jedno čo k tomu máme - mäso pečené či dusené , zeleninové jedlo alebo iba cmar či kyslé mlieko .
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vyberieme si menšie zemiaky - veľkosť asi 5 -7 cm . Poriadne ich vyumývame , prípadne vydrhneme drsnejšou stranou hubky na umývanie riadu . Prípadné nečistoty alebo poškodenie šupky vyrežeme .
-
2
Zemiaky varíme vo vode asi 15 - 20 minút . Keď sú zemiaky mladé , tak stačí variť aj 5 -7 minút . Zemiaky uvaríme iba tak napoly . Kým sa varia , pripravíme si cesnakový olej . Ošúpeme cesnak a pretlačíme ho do oleja , pridáme soľ a premiešame . Necháme postáť aspoň 10 minút aby sa všetky chute dobre spojili .
-
3
Uvarené zemiaky dáme na pekáč a každý zatlačíme tak aby zemiak čiastočne "pukol"- skrátka ho iba mierne rozpučíme :-) Lyžicou polejeme zemiaky cesnakovým olejom . Cesnaku dávame vlastne podľa chuti - my to máme radi dobre ocesnakované . Mimochodom , tento môj obľúbený pekáčik som vyhrala na Vareche :-)))))))))
-
4
Dáme piecť do horúcej rúry - stupne môžem iba odhadnúť , ja ich pekávam v sporáku na drevo a prenosný teplomer sa mi tam jednoducho nezmestí :-) Skrátka - pečieme dovtedy , kým nie sú zhora upečené do chrumkava a chytia lákavú farbu .
-
5
Môžeme podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo na ľahký obed lebo večeru . Dnes som ich podávala ako prílohu k pečeným krídlam a stehienkam na horčici podľa receptu od @enerrgizera .
Nevedel som ze je tu tento recept, robil som daco podobne na predvarene popucene zemiaky. Cesnak sa este zmiesal s postruhanym parmezanom a stedro pokropil olivovym olejom a prizdobil petrzlenovou vnatou.
Ano .S parmezanom su vyborne !Obcas pouzijem aj parmezan, alebo rozne bylinky, husaciu ci kacaciu mast, koreniny, dijonsku horcicu,zemiaky drobne ci velke... su stale vyborne:-)
Dakujem :-). Iste budu castejsie.
To sucho je zle. Uroda je vsade ovela slabsia.
hy, nekdy samotne. v soucasne dobe je peču v remosce. varecha.pravda.sk/recepty/pecene-rozmackance-/55745-recep...