Pečené rozmačkance

mijaita - fotkamijaita, 15. decembra 2014
Pečené rozmačkance
Foto: mijaita

Fantastický jednoduchý recept z brambor.

Suroviny

Alebo:
Alebo:




Postup

  1. 1

    Brambory omyjeme a dáme vcelku uvařit. Velikost střední, ne moc malé ani obrovské. Vaříme do měkka.

  2. 2

    Připravíme se plech na pečení který potřeme omastkem nebo použijeme pečící papír.

  3. 3

    Uvařené brambory slijeme a necháme trochu oschnout a vychladnout. Troubu rozehřejeme na 180°C (cca)

  4. 4

    Poskládáme brambory v rozestupech na plech. Na každou bramboru položíme dlaň jedné ruky a druhou rukou spodní dlaň přimáčkneme. Měkká brambora se rozmáčkne. Tak rozmáčkneme všechny.

    Pečené rozmačkance  - obrázok 4
  5. 5

    V malém kastrůlku rozpustíme máslo (sádlo) a každou jednotlivou bramboru pomažeme (nebo lžičkou polejeme) rozpuštěným tukem. Nešetříme!

  6. 6

    Pomaštěné brambory osolíme, pokmínujeme, opepříme, podle chuti.

  7. 7

    Brambory polité sádlem posypeme ještě škvarkama.

  8. 8

    Plech vložíme do rozehřáté trouby (peční vrchní i spodní) cca na 20 min. Dokud nebudou brambory opečené. Můžeme nakonec i na chvíli zapnout gril.

  9. 9

    Hotové servírujeme s dobrým salátem, třeba zelným s mrkví a majolkou. Salát velice oblíbený na Srí Lance.

  10. 10

    Máslové se mohou posypat čerstvýma, oblíbenýma bylinkama.

  11. 11

    Škvarkové posypat kysaným zelím.

  12. 12

    Lahůdka!

Diskusia k receptu

izabella929
skvelé jedlo na dlhé zimné večeri...) robievala nám ho babička a zapíjali sme zemiačiky sadnutým mliekom...
1x viera1
zolik
Tuto pochutku si najblizsie urobim. S kyslou smotanou a kminom. Ukladam za 5. Urcite moze byt vyborne aj ako priloha ku grilovanemu mäsu.
jozka2
Tuto pochutku poznam,ale upecene polovicky a roztlacene a omastene.Vyborne chutne jedlo.5
radost
@mijaita
ty si tuším zemiaková baba..!!ja zemiačky na všetky spôsoby mám veľmi rada..!! no najradšej môj chlap..ten má zemiaky tuším viac ako mňa -rád..!!
zemiačky v šupke máme uvarené denne..a potom na rôzne spôsoby jeme..niečo podobné robíme..dľa teba sa zasa o level vyššie doškolíme..
u nás budú..viem..tebe vdaka a dobrý deň..!!
finczi
Mňam, aj my sme to doma jedávali s kyslou kapustou alebo s kyslým mliekom - niekedy aj obed v sobotu, už som dávno nemala...
ilusa
jej,zemiaky akekolvek a tieto budu vyborne
afataga
robis chute, beriem to prve alebo :-), uz som podobne robila s mastou a cesnakom, tiez fajne
opicka94
Krásne! Ešte som takéto zemiačiky nevidela, doma sme ich nerobili, ale určite vyskúšam. Vyzerajú úžasne, začínam byť hladná keď na ne myslím :) ďakujem za recept :)
mijaita
@radost to se zda jen proto, ze se snazim pridavat recepty dostupne vsem. Brambory mam stejne rada jako testoviny, ryzi i lusteniny. Navic se snazim o recepty, ktere tu nejsou (alespon se snazim je najit) aby byly prinosem, i kdyz jsou obycejne. Kombinovana masa a cela jidla nechavam jinym, nevarim podle receptu a mam mnoho ruznych koreni, ze bych asi ani recept nedokazala popsat :-)
@all pokud jsem pripomnela zapomenute, nebo inovovala jidelnicek jak tomu nasvedcuji komentare, jsem rada a kazdemu preju dobrou chut :-)
mijaita
@2010 ja to tu hledala, ale nenasla, tak mi to promin. Ono je to podle nazvu docela nemozne vyhledat. Jako vzdy mas krasnou fotku.
evusik
mne to pripomína jedlo môjho detstva, keď som bola malá mali sme v kuchyni veľkú pec, mama v nej pekávala zemiaky v šupke, to som milovala, s maslom, so slaninkou, oškvarkami - čo bolo...
vyskúšam podľa tvojho receptu, lebo ja som veľmi zemiaková :-)
mijaita
@wurst co je gebuzina jen tusim, ale jestli se ti to tak jeví, tak je to v poradku. Nejde se zavdecit vsem a i kritika k receptum patri.
renulienka
Mne to zase pripomenulo zemiaky pecene so supkou na mriežke v rure, po upeceni ich dame ,,sparit,, do misky pod čistu utierku a podavame polene s maslom, solou a kyslou rybou ;-). Je to naozaj chutne ;-) A taketo ,,pripecene,, by som si dala hned. Ci s rascou, ci s rozmarinom ;-)
aandulka
Jedlo vypadá veľmi dobre ( ak je toto gebuzina, tak potom nech žijú gebuziny !) My sme tiež zemiakový a toto jedlo si v blízkej dobe určite dáme. Asi medzi sviatkami, keď sme už premäsovaný a potrebujeme trochu odľahčiť.*****, KK a nech sa darí.
rulik
aj keď tam nevidím mäso, musí to byť dobré, ako rýchlovka pekné
jerica
@mijata , pritom tak jednoduché a ešte k tomu výborné, neuveríš, pred chvíľou som na tanieri tvoje zemiaky, k tomu kyslú smotanu, to mám rada, len tak si pohladiť jazýček :-) Stačí mať v rýchlosti nápad čo spraviť, to si teraz pridala inšpiráciu pre komunitu varecháčsku.
dellawar
Jednoduché ,výborné aj pre to alebo! Žiadny Extra Virgin,Himalájska soľ, Sch....šunka a podobne. S tebou by som šiel na guláš. Alebo na bizóny.
mijaita
Díky vám za komentare, takové i makové @jerica se musim smat, obcas take vidim recept a zvedam se k plotne! :-) Ale ze jsou skvely, vid?
evanaaa
Tak toto mi nesmie ujsť, radšej si to hneď uložím - do KK a neskôr aj na tanier. Jedlo na zimné večery, ale lahôdka, aj keď len obyčajné zemiaky.
radost
@mijaita
rozmačkance teraz na večeru..na masti..s rascou-kmínom..muž s mliekom..
no-poviem ti-skoro až k zvade došlo-koľko môžem zjesť ja a koľko muž..
rozmačkané..pripečené do červena..vôňa..chuť..božská..
si naša..:-)
katka78
Ja som baba zemiaková, takže podobné robievam, voláme ich zemiakové pučky ;-) Sú super ako príloha, aj ako hl. jedlo! Niekedy dám na vrch aj ochutenú kyslú smotanu s trochou strúhaného syra. Nabudúce budú škvarkové podľa teba :-)
ilusa
@mijaita chvalim po druhy krat,prave som ich dojedla,mala som k nim aj maso a zeleninovy salat,ale vsetko islo bokom,najlepsie mi chutili samotne
motyka
Výborné zemiačky. Skutočná mňamka.Toto robila ešte moja mamka v dávnych časoch. S kyslým mliekom aj s kyslou kapustou, alebo slaným tvarohom.
V mnohých štátoch v zahraničí sa používa ako príloha k rôznym mäsám, najmä k rybám. U nás sa na to už zabudlo. Aj keď ja si ich občas urobím, po našom.
Na nete je na takéto podobné zemiačky plno receptov. Väčšinou je potrebné preložiť.
mijaita
@babidka děkuji, jak pises, receptu na brambory neni nikdy dost. Viz ted recept od @alena45  varecha.pravda.sk/recepty/pecene-zemiaky-so-struhankou/56...

Tvuj zpusob pečených česnečkových rozmačkanců také někdy dělám. Já je peču celkem často a obměňuju podle toho, k čemu je dělám. Někdy s kořením, jindy jen kmín, nebo jako ty, česnek. Ráda ho nalisuju do másla, krátcce zapeču. Genialní připomenutí jsi přidala!
afataga
tak dnes konecne prisla na radu tato tvoja delikatesa, piekla som ich k restovanej peceni, potrela iba maslom a posolila, lebo pecen bola ochutena saturejkou, majoranom, medvedim maslom a korenim, tak stacilo len to maslo, vrelo doporucujem, vyborna priloha, alebo aj same by sa to dalo jest.


mijaita
Supeeer, díkes ! :-) Jsem dcky rada kdyz nekomu chutna , fotka je bonus !
havino
fotka je bonus, ako píšeš, neviem v ktorom kúsku sveta Ťa zastihne tento komentár, tak odo mňa rovno tri fotky. Ked niečo chutí, tak chutí a u nás veľmi, sú super, u nás, ako príloha zatiaľ


mijaita
Teda devcata!? Dík z daleké Prahy :-) Vynoril se z propadliste dejin a oslnil i me, vcera jsem od kamosky dostala brambory od "pravych slepic" tak jste me navnadily. Nejen fotkou @havino ale i ze tak chutnaj !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia