Komentáre k receptu:
  • pankrac - fotkaPankrac 14. mája 2018 o 14:35

    Priznám sa dobrovolné ryža mi skoro vždy prihorí. Skúsim to takto spraviť a uvidím. Každá ryža je iná, jedna potrebuje viac vody, druha menej.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • bubaya - fotkaBubaya 14. mája 2018 o 15:07

    1:2 ryža: voda, trocha soli, variť 12 minút, odstaviť, nechať 5 minút dôjsť. Najjednoduchší recept overený už asi 1025x.
    @zareaguj
  • kvakac - fotkaKvakac 14. mája 2018 o 16:44

    @Bubaya (14.5.2018 15:07)

    Ohromné som priam uchvátený dobre mienenou radou ďakujem. Ešte by ma zaujalo, ako si pamätáš koľko krát si takto robila ryžu? To si robíš zárezy na futrách.
    @zareaguj
     2x kvakac, luciak
  • evanaaa - fotkaEvanaaa 14. mája 2018 o 18:55

    Ja: Na tuku ( olej, masť, maslo....) si upražím malú, nadrobno nakrájanú cibuľku, ale ak sa ponáhľam, dávam len sušenú cibuľku priamo do varenia, potom opražím ryžu, ktorú som aspoň v 5 vodách premyla a v poslednej chvíľu nechala postáť ( medzi tým si robím inú robotu) zalejem dostatočným množstvom vody a prikryté dusím do mäkka, samozrejme, ochutím - soľ, korenie, alebo aj bylinky. Ono sa to zdá veľa práce, ale nie je, a ak varím, nemôžem sa ponáhľať. Ale iste, každý má svoj zaužívaný spôsob......
    @zareaguj
     2x kvakac, sjuz
  • používateľ nemá avatar2010 14. mája 2018 o 19:53

    Nerozumiem, prilohy na slovensku ako knedla, varene zemiaky su velmi jednoduche aby nerusili chut omacky, ale ryza musi byt dokomplikovana. Co tak tak kupit drahsiu kvalitnu ryzu a len ju posolit...
    @zareaguj
  • kvakac - fotkaKvakac 14. mája 2018 o 20:00

    @2010 (14.5.2018 19:53)

    Asi si dlho mimo vlasť, tak preto tomu nerozumieš chrústik.
    @zareaguj
     2x pilcik, kvakac
  • bubaya - fotkaBubaya 14. mája 2018 o 20:05

    @Kvakac (14.5.2018 16:44)

    Keďže varím viac ako 40 rokov a zhruba raz týždenne je u nás ryža, je to veľmi jednoduché: 40x50 - 2000 mínus zhruba 40% za týždne, kedy sa ryža nevarila.
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 14. mája 2018 o 20:08

    @Kvakac (14.5.2018 16:44)

    PS: Dobré recepty sú často veľmi jednoduché, netreba dvojhodinovú prípravu. Ale kto má rád vodavú rozvarenú ryžu, ten si pošušňá.
    @zareaguj
     2x astor, kvakac
  • kvakac - fotkaKvakac 14. mája 2018 o 20:09

    @Bubaya (14.5.2018 20:05)

    Chúďa moje zlaté to ťa už v 13 rokoch nútili variť ryžu? Mala si to potom tiež ťažký život.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • pilcik - fotkaPilcik 14. mája 2018 o 20:17

    @Bubaya (14.5.2018 20:08)

    Moja reč. Vidno vyznáš sa v tlačenici.
    @zareaguj
     2x bubaya, kvakac
  • bubaya - fotkaBubaya 14. mája 2018 o 21:50

    @Kvakac (14.5.2018 20:09)
    Pekné, že máš o mňa takú starosť, ale som ročník 1960, takže až od 17-18tich. Ale vždy lepšie začínať v 17 ako teraz, však????? Ide to stuha.
    @zareaguj
  • astor - fotkaAstor 14. mája 2018 o 22:05

    @Kvakac (14.5.2018 20:09)

    Nechápem, prečo by malo mať "dieťa" v trinástich rokoch ťažký život, keď sa snaží uvariť, alebo už bežne varí ryžu?
    Myslíš, že tieto "deti" majú ľahší a krajší život, keď sa už začínajú venovať alkoholu, cigaretám a niektoré už aj sexu? Si zas úplne mimo, ako aj u tých hríboch.
    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 14. mája 2018 o 22:14

    @Kvakac domnivam se, ze zacatecnik by se mel naucit ze vseho nejdriv varit bilou ryzi. A take by mel vedet, ze jsou ruzne druhy ryze. Az posleze by se ucil, jak a k cemu ryzi dochucovat, nebo varit ciste bilou. K pikantnim jidlum se vari ryze bila. I z toho duvodu vari takovou v cele Asii, v zemich arabskych. V nasich zemepisnych sirkach je take vetsina pokrmu vhodna k ryzi ciste bile. Tvoje ryze, to je pokrm sam o sobe, nebo k neochucenemu masu. Jedna slozka jidla ma byt chutove vyraznejsi nez druha. A zpusob vareni, zname vsichni, ze jich je take nekolik. Mne samotne vyhovuje jak pise @Bubaya ale i zpusob cinsky, uvarit ryzi v hodne vody par minut, proplachnout a zabalit do uterky a pokracovat na paraku. To je pak ryze! Doma jsme varili ryzi v troube, v ni jedna cibulka, ve ktere byl zapichnuty hrebicek.
    Potud k tvemu receptu pouze muj nazor.
    @zareaguj
  • elena - fotkaElena 15. mája 2018 o 07:40

    Aká zapálená debata k ryži!
    @zareaguj
     2x kvakac, mitzy
  • radox1 - fotkaRadox1 15. mája 2018 o 09:13

    pre mna je udusena ryza chutnejsia ako vyvarena vo vode ako cestoviny.najviac sa bavim,ked niekto chce silou mocou docielit z nasej klasickej gulatozrnnej ryzu sypku.na to treba zvolit iny druh ryze samozrejme.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMarikafil 15. mája 2018 o 09:42

    A podľa Talianov sa ryža nemá premývať, ako v úvodnom článku píše aj Fedor Malík... ja kupujem buď Basmati alebo Arborio a umývanie im nechýba. A tiež ryžu ochucujem len soľou, teda ak nerobím práve rizoto. Toto je fakt ryža pre vegetariánov, netvrdím, že je zlá, ale fakt sa k nej hodí už len hlávka nejakého šalátu...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBabucka 15. mája 2018 o 10:01

    Pouzivam dlhozrnnu ryzu.rozpustit mast-olej pridat dobre umytu ryzu trochu oprazit,zaliat horucou vodou, nechat chvilu zovriet,znizit plamen a prikryte,bez miesania do odparenia vody dusit.Zrnka sa nahanaju po tanieri.Dochutit podla chuti.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • bubaya - fotkaBubaya 15. mája 2018 o 10:22

    @Mijaita (14.5.2018 22:14)

    Nemám parák, lebo sa mi, žiaľ, už do kuchyne nezmestí, a ryža je z neho fakt vynikajúca. S klinčekom a cibuľkou varí ryžu moja mama, a ešte pridá pár guličiek nového korenia, mne to síce veľmi nechutí, ale tradícia je tradícia. :D
    @zareaguj
     1x kvakac
  • používateľ nemá avatar2010 15. mája 2018 o 10:23

    @Kvakac (14.5.2018 20:00)
    Okrem slovenskej gulatej ktoru komunisti dovazali a nase matky varili a ochucovali je dalsich vyse 40 000 inych druhov...


    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 15. mája 2018 o 11:08

    @Bubaya (15.5.2018 10:22)

    Skladaci parak se ti nevejde? Tak to se i mne vejde a ze teda mam misto spis na kapesniky nez na nadobi :-)
    @zareaguj
  • mijaita - fotkaMijaita 15. mája 2018 o 11:11

    @Marikafil (15.5.2018 09:42)

    Zasadne neproplachuju, ale oprazim, bud na sucho, nebo na trosce omastku. Hned zaleju horkou vodou a v momente kdy se voda zacne varit, mam rovnych 10 min. Ale vec nazoru, zkusenosti, chuti vyzkouset neco i jineho.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • bubaya - fotkaBubaya 15. mája 2018 o 12:33

    @Mijaita (15.5.2018 11:08)

    Ty myslíš také to pariace sitko?? Tak to mám, dokonca 2 kusy. Ja som myslela hrniec na ryžu. No vidíš, za 40 rokov v kuchyni ma to nenapadlo na ryžu použiť, hlava dubová. Zajtra vyskúšam. :)
    @zareaguj
     1x kvakac
  • mijaita - fotkaMijaita 15. mája 2018 o 15:37

    @Bubaya (15.5.2018 12:33)

    Ano, takove ty platky, ktere se skladaji. Tak ty das do hrnce, jako kdyz naparujes knedliky. Ryzi v tomto pripade proplachnes v teplé, ne horké vode pomerne dost, Nechas odkapat a vrhnes ji do vetsiho mnozství varici vody. Mícháš a povaris jen 5 minut. Zcedíš a plácneš na čistou uterku a polozis na parak. Prehnes rohy uterky, hrnec priklopis a naparujes cca 10 - 15 min. Vyzkousis po tech 10 min odkrytim a ochutnanim. Takhle delam rada i cocku. I tady zalezi na druhu ryze. Kdysi davno, kdyz jsem takhle ryzi varila, byla u nas ke koupi ryze vyberova (jina mi nesmela do kuchyne) a ta nebyla spatna. Dnes pouzivam bud basmati nebo k thajskym jidlum, jasminovou. Jsem zvedava, jak se ti to bude zamlouvat, dej vedet, keep smiling :-)
    @zareaguj
     2x bubaya, kvakac
  • kvakac - fotkaKvakac 15. mája 2018 o 17:32

    @Bubaya (14.5.2018 21:50)

    Tak prepáč, lebo v profile máš 53 rokov.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • používateľ nemá avatarRoxanne 15. mája 2018 o 17:33

    Ja som na jednom kurze varenia pocula, ze vsetka ryza okrem basmati/jazminovej/carnaroli by sa mala varit vo velkom mnozstve vody 1:6 a potom zliat kvoli tomu, ze sa z nej pri vareni uvolnuje arzen. Ak ju len sparime v dvojnasobnom mnozstve vody a voda sa do ryze vsiakne, uvolneny arzen tam tiez ostane.
    Ja osobne som to nikdy neskusala, lebo mi to pride divne. Robim ryzu tak ako vela ludi - premytu a scedenu ju oprazim a zalejem vodou v pomere 1:2 (mozno o trochu menej). kvoli arzenu pouzivam iba basmati alebo jazminovu ryzu. O basmati som vsak citala, ze by sa mala pred varenim niekolko hodin namacat. Este som vsak nemala cas to skusat.
    @zareaguj
  • kvakac - fotkaKvakac 15. mája 2018 o 17:36

    Som priam unesený toľkými komentármi. To je nádhera, len tak ďalej. A vážená redakcia dúfam, že sa mi ujdu nejaké provízie za zvýšenú krivku sledovanosti. Prosím ešte ďalej ma poučte?
    @zareaguj
     1x kvakac
  • kvakac - fotkaKvakac 15. mája 2018 o 17:51

    @Roxanne (15.5.2018 17:33)

    Konečné jeden rozumný a veľmi múdry komentár a pochopenie o čo mi ide. Ten kto ti to na kurze povedal vedel o čom hovorí. Táto odpoveď je hodná odmeny.
    @zareaguj
     1x kvakac
  • mijaita - fotkaMijaita 15. mája 2018 o 18:24

    @Roxanne (15.5.2018 17:33)

    Nejaky arzen je mi sumak, v mnozstvi ryze, ktere snim. Ale 1x jsem zkusila ryzi namocit. Prisernost! Neni nad dobre uvarenou, bilou, neochucenou ryzi. Do ni pak uz staci orisek masla vmichat a mana je na svete.
    @zareaguj
  • ivana50 - fotkaIvana50 16. mája 2018 o 07:22

    Ešte kedysi na vysokoškolskom internáte v kuchynke varili dennodenne Vietnamci ryžu ako zemiaky - bez oprážania, bez premývania, vo veľkom množstve posolenej vody a po uvarení vodu scediť. Ryža zostane suchá, sypká, škrob, ktorý ju drží pohromade sa vylial s vodou. Samozrejme - na rizoto sa takáto ryža nehodí.
    @zareaguj
     2x abul, kvakac


Pridaj komentár k receptu:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist