Varená ryža
Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Takto uvarená ryža vám nikdy nevykypí, ani neprihorí. Vy si regulujete či chcete suchú
alebo lávovú.
6-8 porcií |
5 minút príprava |
12 minút tepelná úprava |
Postup
- Dáte variť vodu so soľou. Vložíte celú ošúpanú cibuľu. Ostatné koreniny nemusia byť. Kto ako chce. To čo dáte do vody, to ryža nasaje a bude takej chute.
- Šálku ryže (2,5 dcl) nasypeme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou 5 minút. Jednoducho dobre ju umyť.
- Zatiaľ sa nám rozvarila voda, tak do nej dáme ryžu. Tá nám varenie trochu zabrzdí. Preto spočiatku trochu miešame ryžu, hlavne na dne hrnca. Ryža je studená a v horúcej vode by sa nalepila na dno. Varíme asi 12 - 14 minút podľa toho akú mäkkú ju chceme mať. Skúšame na skus.
- Potom odstránime cibuľu a vodu s ryžou zlejeme do sitka, necháme odkvapkať. Ako vidíme, ryža zdvojnásobila svoj objem. Tak dávame ryžu variť podľa počtu stravníkov.
- Mate hotovú ryžu, dáte na misku a na stôl. A máte po problémoch s ryžou. Všetci vás pochvália aká je dobrá.