Varená ryža

Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Takto uvarená ryža vám nikdy nevykypí, ani neprihorí. Vy si regulujete či chcete suchú alebo lávovú.

6-8
porcií
5 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dáte variť vodu so soľou. Vložíte celú ošúpanú cibuľu. Ostatné koreniny nemusia byť. Kto ako chce. To čo dáte do vody, to ryža nasaje a bude takej chute.
  2. Šálku ryže (2,5 dcl) nasypeme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou 5 minút. Jednoducho dobre ju umyť.
  3. Zatiaľ sa nám rozvarila voda, tak do nej dáme ryžu. Tá nám varenie trochu zabrzdí. Preto spočiatku trochu miešame ryžu, hlavne na dne hrnca. Ryža je studená a v horúcej vode by sa nalepila na dno. Varíme asi 12 - 14 minút podľa toho akú mäkkú ju chceme mať. Skúšame na skus.
  4. Potom odstránime cibuľu a vodu s ryžou zlejeme do sitka, necháme odkvapkať. Ako vidíme, ryža zdvojnásobila svoj objem. Tak dávame ryžu variť podľa počtu stravníkov.
  5. Mate hotovú ryžu, dáte na misku a na stôl. A máte po problémoch s ryžou. Všetci vás pochvália aká je dobrá.