Vanilková zmrzlina s kávovou penou
šéfkuchár, 28. mája 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
| Granita: | |
| 125 g |
|
| 25 g |
|
| 2 plátky |
|
| Pena: | |
| 185 g |
|
| 60 g |
|
| štipka |
|
| 1 ks |
|
| 30 g |
|
| Želé: | |
| 4 plátky |
|
| 300 ml |
|
| 1 ČL |
|
| 5 cl |
|
| Vanilková zmrzlina: | |
| 450 g |
|
| 450 g |
|
| 2 ks |
|
| 75 g |
|
| 225 g |
|
| 200 g |
|
| 100 ml |
|
Postup
-
1
Granita: Z cukru a rovnakého dielu vody zovretím pripravíme sirup. Vychladený zmiešame s espresom a vo vode napučanou a vyžmýkanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do nádoby, zamrazíme a neskôr vidličkou škrabeme na granitu.
- 2
Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme semienka z vanilkového struku, prikryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Potom pridáme cukor, štipku soli a espumu, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.
- 3
Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode. Potom z nej vvytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlua, kávu a cukor, jemne prehrejeme, aby sa želatína rozpustila a nalejeme do gastro nádoby. Necháme vychladnúť.
- 4
Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a semienka z vanilkového struku prevaríme v hrnci. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes vrátime do hrnca, pridáme bourbon a zohrejeme na 82 °C. Potom zmes prelejeme do výrobníka zmrzliny.
Tiež vanilková zmrzlina:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu