Vanilková zmrzlina s kávovou penou
šéfkuchár, 28. mája 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
Granita: | |
125 g |
|
25 g |
|
2 plátky |
|
Pena: | |
185 g |
|
60 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
30 g |
|
Želé: | |
4 plátky |
|
300 ml |
|
1 ČL |
|
5 cl |
|
Vanilková zmrzlina: | |
450 g |
|
450 g |
|
2 ks |
|
75 g |
|
225 g |
|
200 g |
|
100 ml |
|
Postup
-
1
Granita: Z cukru a rovnakého dielu vody zovretím pripravíme sirup. Vychladený zmiešame s espresom a vo vode napučanou a vyžmýkanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do nádoby, zamrazíme a neskôr vidličkou škrabeme na granitu.
- 2
Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme semienka z vanilkového struku, prikryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Potom pridáme cukor, štipku soli a espumu, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.
- 3
Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode. Potom z nej vvytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlua, kávu a cukor, jemne prehrejeme, aby sa želatína rozpustila a nalejeme do gastro nádoby. Necháme vychladnúť.
- 4
Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a semienka z vanilkového struku prevaríme v hrnci. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes vrátime do hrnca, pridáme bourbon a zohrejeme na 82 °C. Potom zmes prelejeme do výrobníka zmrzliny.
Tiež vanilková zmrzlina:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu