Vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina

Vanilková zmrzlina s kávovou penou

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár, 28. mája 2020
Vanilková zmrzlina s kávovou penou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Granita:
125 g
25 g
2 plátky
Pena:
185 g
60 g
štipka
1 ks
30 g
Želé:
4 plátky
300 ml
1 ČL
5 cl
Vanilková zmrzlina:
450 g
450 g
2 ks
75 g
225 g
200 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Granita: Z cukru a rovnakého dielu vody zovretím pripravíme sirup. Vychladený zmiešame s espresom a vo vode napučanou a vyžmýkanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do nádoby, zamrazíme a neskôr vidličkou škrabeme na granitu.

  2. 2

    Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme semienka z vanilkového struku, prikryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Potom pridáme cukor, štipku soli a espumu, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.

  3. 3

    Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode. Potom z nej vvytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlua, kávu a cukor, jemne prehrejeme, aby sa želatína rozpustila a nalejeme do gastro nádoby. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a semienka z vanilkového struku prevaríme v hrnci. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes vrátime do hrnca, pridáme bourbon a zohrejeme na 82 °C. Potom zmes prelejeme do výrobníka zmrzliny.

Diskusia k receptu