Vanilková zmrzlina

Vanilková zmrzlina s kávovou penou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Granita: Z cukru a rovnakého dielu vody zovretím pripravíme sirup. Vychladený zmiešame s espresom a vo vode napučanou a vyžmýkanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do nádoby, zamrazíme a neskôr vidličkou škrabeme na granitu.
  2. Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme semienka z vanilkového struku, prikryjeme fóliou a necháme 20 minút odpočívať. Potom pridáme cukor, štipku soli a espumu, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.
  3. Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode. Potom z nej vvytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlua, kávu a cukor, jemne prehrejeme, aby sa želatína rozpustila a nalejeme do gastro nádoby. Necháme vychladnúť.
  4. Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a semienka z vanilkového struku prevaríme v hrnci. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes vrátime do hrnca, pridáme bourbon a zohrejeme na 82 °C. Potom zmes prelejeme do výrobníka zmrzliny.