Vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina s kávovou penou
Autor receptu: redakcia
Postup- Granita: Z cukru a rovnakého dielu vody zovretím pripravíme sirup. Vychladený zmiešame s espresom
a vo vode napučanou a vyžmýkanou želatínou. Zmes mierne zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Vylejeme do nádoby,
zamrazíme a neskôr vidličkou škrabeme na granitu.
- Pena: Espreso zahrejeme na 82 °C, odstavíme, pridáme semienka z vanilkového struku, prikryjeme fóliou a necháme
20 minút odpočívať. Potom pridáme cukor, štipku soli a espumu, prešľaháme ručným mixérom a nalejeme
do nádoby na prípravu šľahačky s 3 bombičkami.
- Želé: Želatínu necháme napučať v ľadovej vode. Potom z nej vvytlačíme prebytočnú vodu, pridáme likér Kahlua,
kávu a cukor, jemne prehrejeme, aby sa želatína rozpustila a nalejeme do gastro
nádoby. Necháme vychladnúť.
- Zmrzlina: Mlieko, smotanu, glukózu a semienka z vanilkového struku
prevaríme v hrnci. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s cukrom,
pridáme horúcu zmes mlieka a smotany, zmes
vrátime do hrnca, pridáme bourbon a zohrejeme
na 82 °C. Potom zmes prelejeme do výrobníka
zmrzliny.
|