Vanilková zmrzlina
Vanilková zmrzlina

Klasická vanilková zmrzlina

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 7. septembra 2023
Klasická vanilková zmrzlina
Foto: Shutterstock

Leto nekončí! Urobte si na tieto pekné dni poctivú domácu vanilkovú zmrzlinu.

6 - 8
porcií
40 (+ mrazenie) minút
príprava

Suroviny

6 ks
100 g
 štipka
2 ks
300 ml
300 ml (33 %)




Postup

  1. 1

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom a so štipkou soli, kým hmota nie je biela a hustá.

  2. 2

    Vanilkové struky pozdĺžne rozrežeme na polovicu a vyškrabeme z nich dužinu.

  3. 3

    Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca, pridáme vyškrabané vanilkové zrnká a pridáme aj struky.

  4. 4

    Postupne do mlieka so smotanou pridávame žĺtkovo-cukrovú zmes a za stáleho miešania pomaly zahrievame na 75 °C, kým zmes mierne nezhustne.

  5. 5

    Stiahneme z ohňa, vyberieme vanilkové struky a necháme vychladnúť. Nalejeme buď do zmrzlinovača a postupujeme podľa návodu, alebo vložíme vo vyhovujúcej nádobe do mrazničky.

  6. 6

    Každú polhodinu zmes vyberieme a prešľaháme, aby sa netvorili kryštáliky. Opakujeme štyrikrát. Zmrzlina by mala byť hotová o 4-5 hodín.

  7. 7

    Aby sa zmrzlina ľahšie porciovala, vyberieme ju z mrazničky asi 10-15 minút pred podávaním.

Diskusia k receptu

kuko95
Nechcem robiť reklamu ani nič ale neviem či sa oplatí robiť zmrzlinu v Lidli predávajú v takých modrých vanickach vanilková čokoládová jahodová vlašský orech a slaný karamel a sú fakt veľmi dobre poctivé ..ak by tento koment pôsobil ako reklama kľudne vymazte 😁je to len moja skúsenosť so zmrzlinou




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia