Vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát

Vajíčkový šalát

afataga - fotkaafataga, 8. januára 2018
Vajíčkový šalát
Foto: afataga

Akosi sa to tu v poslednej dobe rozšalátovalo :-), tak pridávam jeden do zbierky. Tiež ho mávali v bufetoch a dosť sa mi podarilo Zobraziť celý popisAkosi sa to tu v poslednej dobe rozšalátovalo :-), tak pridávam jeden do zbierky. Tiež ho mávali v bufetoch a dosť sa mi podarilo tú chuť napodobniť. Už si ale nepamätám, či v ňom býval aj hrášok a mrkva. Má niekto lepšiu pamäť?

5
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

10 ks (uvarené na tvrdo)
1 ks stredná
5 ks
120 ml
1 PL
2 PL
 (z mlynčeka)
3 PL (ak chcete)
1/4 KL




Postup

  1. 1

    Vajíčka som uvarila na tvrdo, cibuľu pokrájala nadrobno, uhorku tiež na kúsky a pomiešala s ostatnými surovinami. To je všetko, treba ho nechať odležať v chladničke min. 2 hodiny. Príloha ľubovoľná, napr.: chlieb, šunka, syr, paradajky ...

Diskusia k receptu

mijaita
Vajickovy salat byl jen z vajec, okurek kyselych a bile cibule a majonezy a horcice. Rada jsem si ho kupovala a miluju ho dodnes. kdykoliv navstivim sestru, dostanu domu. Jo a cibule byvala na tenka ctvrtkolecka. Nikdy ne nadrobno. A neprohanej mi bunky! :-)
mijaita
p.s. ani pažitka v nem nebyla! Jestli si ho nekdo upravi, to uz je pak ale jiny vajickovy nez ten socialisticky
1x radost
radost
ako krásne svieti v tej černote..:-)
a chutí
u nás aj bez worcestru-špajza ho nevlastní..
farbuska
Vďaka za info od @Mijaita a @Kimlo. Vajíčkový šalát, ktorý som si ja zvykla kupovať (a v Rybe na Trenčianskej ulici v Bratislave stále kupujem), nemal žiadne zemiaky, tak ako uvádza @Mijaita . Avšak doma často robievam podobný so zemiakmi, ako uverejnil @Kimlo.
tatranka
Vajičkový šalát,som veru mala radšej,ako iné šaláty.Okrem prísad ktoré uviedol @Kimlo ,by tam hádam nemalo nič iné obsahovať.Tiež tu mám uvedený vajičkový šalát,ale tiež som už začala experimentovať s pochutinemi.
Nič som nepokazila-neprepálila,no ak vajičkový,tak vajičkovy.
 varecha.pravda.sk/recepty/vajickovy-salat-fotorecept/5549...



haji
@Radox1 (8.1.2018 12:44)
jsem na tom podobně. Může to být už i skleróza, ehm. Zkontrolovala jsem v mojí knize, recept je identický s @Kimlo. Prolustrovala jsem další recepty a našla recpet Jarní vajíčkový salát 50152 : šunka, paprika kapie, okurky konzervované, mrkev, majonéza, hrášek, vejce, hořčice, cukr, pepř mletý, sůl. Tady už brambory nejsou. Je možné, že zfúzovalo a někde vycházel jako 50151 vajíčkový salát iniciativně bez brambor.
radox1
ano,ten recept co dal kimlo je z tej knihy(da sa zadarmo ztiahnut z ulozto),neviem preco su tam zemiaky.pamätam si zretelne,ze som ho jedaval bez nich.striedal som ich 3-parizsky,tresku a vajickovy.teda aj s feferonovym.
mijaita
Ze jsem se ho neco nakupovala a najedla a jim a kupuju dodnes, s bramborama jsem (nastesti) nezazila. A doufam nikdy nezaziju.
klukodvody
Dělám ho často, ale jen vejce cibuli, okurku, majonézu, sůl a pepř. Ale hned jak jsem ho viděl, mně upoutal.
Salát je salát a když se nemusím držet receptury, tak si dělám jen tak pro radost. Koukám, že máme staré receptury uložené a díky za přidání od @Kimlo. Srdečně zdravíme a je fajn, že máme různé chutě a můžeme zkoušet i něco jiného.
haji
@Afataga dala jsi fajn recept, pro mě jako dělaný. Pažitka je mi blízká, vůbec jakákoliv zelená nať. No a worcestr je moje "naj" oblíbená ingredience. Krásné foto, díky za receptík!
zitar
Vajíčkový šalát tu pridala dávno, pradávno aj janazjarku, myslím, že bol pomenovaný šalát tetky Etky, viackrát som ho robila bol výborný, ale som časom naň zabudla. Tento Tvoj vyzerá tiež na zjedenie - vynikajúco, spravím určite, chute si mi narobila.
2010
@Mijaita (8.1.2018 12:01)
Ja uz som viac vonku ako som zil v sociku, tak nie som az tak zatazeny na povodne bufetove recepty. U nas sa robi casto a horcica je nahradena stiplavou anglickou a majoneza len trochou japonskej a vacsia cast je zrele avokado.Jediny problem ze salat je zeleny... ale da sa tiez pekne prifarbit na zlto kurkumou. Cheers
afataga
@Mijaita ja som nepovedala, ze je to ten soc., len ze som nabodobnila jeho chut vcelku verne, pazitka mu neublizila. Bielu cibulu som doma nemala, cervena sa mi zdala lepsia volba ako zlta. Pozdravujem chutove bunky :-)
@Radost ved nemusi byt vzdy len biely tanier, worcester skoro nepouzivam, len cvr do takychto salatov, alebo do marinady, ked sa bude grilovat maso
@Kimlo dik, ale so zemiakmi som nevidela, nejedla
@Farbuska aj ty brutus v Rybe? :-), ja v Rybe na tzv. Masaryčke, ale už tam davno nie je, skoda. Ja sa dnes uz taketo salaty neodvazim kupit, asi pred rokom som sa asi zblaznila, kupila som akoze parizsky a po ochutnani letel do kosa, hnus, odporne to bolo, radsej si doma uklohnit
@Tatranka pekny ho mas, ale ja som chcela bez zemiakov
@Elixir dakujem, rada ta zas vidim po 100 rokoch :-)
@Klukodvody dakujem, mne sa tam strasne pyta horcica
@Babav verim, ze tvoj je vyborny pre milovnikov kopru, ale ja sa s nim nekamaratim ani z dialky :-)
@Haji dakujem, ten jarny by tiez stal za hriech
@Zitar dakujem, budem rada, ak skusis a bude aj chutit
@2010 zeleny nieee :-)
frezia
Hned by som si ho dala na veceru. Na vajickovy salat a vajickove chlebiky som chodila najcastejsie. Tiez si ho pamätam bez zemiakov. Tvoj vyzera velmi chutne.
kimlo
Tiež si ho pamätám bez zemiakov ešte za červených Khmérov, dnes uz v obchode žiadne šaláty nekupujem , len tresku exclusiv, aj to len ked nemám spravenu svoju. Tak isto nekupujem ani paštéty, robím si svoje.
afataga
@Frezia tak smelo do toho, budes mat ranajky, alebo veceru zajtra, ak nedostane nohy :-), dakujem
@Kimlo napodobne, neda sa to jest
@Mijaita ja som to pochopila, nemaj boja
torticka
Kedysi bol v Martine Mliecny bar. Tam sa dali kupit kadejake vyborne salaty. Ja som tiez chodila na vajickovi. Martincania a okolie, pamatate si?
kecemis
Vyzera dobre, akorat moje chutove zmysli prave bojuju so zlcnikom, ci ano alebo nie. Myslim, ze nie je tazke uhadnut, kto vyhra.
motyka
U nás sa predávali obidva šaláty - 1. vajíčkový / bol so zemiakmi / a 2. vajíčkový - špeciál - bez zemiakov. Predávali sa obdeň - raz ten, na druhý deň druhý. Z času na čas ich robím obidva. Do 2. pridávam kôpor, alebo inú bylinku. Ostatné pochutiny takmer detto, ako Afataga. Hlavne, že výborne chutia. A som presvedčená, že aj Afatagin je výborný.Taktiež v obchode dnes nemám odvahu ich kupovať.
siisa
To aby som si založila zošit na šaláty, keď ho raz moje vnučky nájdu, akoby poklad našli :) Vďaka za ďalší do mojej zbierky ♥
haji
@Motyka (8.1.2018 20:38)
Ha, vajíčkový salát speciál - bez brambor. Už jsme doma. Díky za důležité info.
jerica
Krásne foto, daľšie inšpirácie pre spestrenie jedálnička, niekedy si lámeš hlavu ako spestriť raňajkové menúčko.
Mám rada vajíčka,varené, smažené,volské oko a ruské vajce si veru aj kúpim, máme mini obchodík pri dome, tam mávajú v ponuke šalátiky, čerstvé ruské vajíčka ako za socíku, len jedinu chybu má, je v nej aj kukurica, čo ja nemusím. Mám kolonku šaláty, ide tam :-)
2010
@Afataga (8.1.2018 18:02)
Mozno keby vedeli za sociku ze existuje daco ako avokado, tak by asi aj special verzia vyzerala trochu inac. -:)



braxi
@Kimlo (8.1.2018 12:26)

Kimlo, vyvolalo mi to úsmev na tvári... vzácnosť takáto dokumentácia!!!
mijaita
@2010 (8.1.2018 17:27)

Nepochybuju @2010 ze je to dobre, ale uz bych to pojmenovala vajickovy salat avokadovy, nebo podobne. A pridej recept, zas to bude neco jineho, zajimaveho!
afataga
@Kecemis , dakuje, uzatvaras stavky? Aky je kurz? :-)
@Motyka ja ten so zemiakmi nepoznam a ani moc nechyba. Ked nechces kupovat, lahka pomoc, treba si ho urobit, je to dost rychlovka
@Siisa :-))) si ma pobavila
@Jerica dakujem, na kupovanom si pozri zlozenie, len pre zaujimavost, kolko eciek tam najdes, keby bola len kukurica ta najvacsia pohroma, to by bolo este relativne v poriadku, vzdy ju mozes vysmarit
@2010 mozno mas pravdu, ale to by si ho obycajny pleps nemohol dovolit
alex37
...tvoj šalát vyzerá k "zožraniu" kdo umí ten umí a kdo neumí ten čumí. A ja len čumím teda.
cesminaz
Tento salat som aj ja mala rada.V poslednych dnoch tu su fakt dobre salaty :-) Už si fakt budem musiet kupit tu worcester omáčku :-) Človeku robite tými šalátmi také chute ;-))
haji
@Cesminaz (9.1.2018 15:41)
S worcestrom opatrne. Na první šup jen trošku. Je to chuť, která je specifická a není potřeba to přehánět. Příště trošku přidat - najít si prostě "svoje množství", "svoju chuť". Používám i do dušeného masa na šťave, do kapusty, prívarkov, salátov a aj do pomazánek - kam můžu, tam pár kapek strčím. Jak říkám, je to moje slabost.
cesminaz
@Haji (9.1.2018 16:07)

Dakujem za radu milá @Haji :-) fakt nemam s worcestrom žiadne skusenosti.Dam len 2-3 kvapky a potom uvidím :-)
1x haji
haji
@Cesminaz (9.1.2018 16:12)
Rádo se stalo. Ještě dovětek - řídím se i náladou. Jakmile nenám worcestrovou náladu, tak zpozorním. Něco se děje v mém těle jinak než obvykle. Tělo není hloupé a samo si řekne, co ano a co ne. Jeden se pořád učí. Hezký večer a ať se ti podaří utrefit tak, jak bude nejvíc chutnat. Samotný worcestr moc nechutnej, je dost specifický. Propojení v chuti jídla mu nesmírně prospívá.
martakv
...nedá mi, aby som nereagovala. Ako píše @motyka , aj ja si pamätám dva druhy vajíčkového šalátu. Ako prvý bol ten so zemiakmi, zrejme podľa normy ako uvádza @kimlo. Neskôr sa začal objavovať vajíčkový šalát aj bez zemiakov, s veľkými kusmi vajíčok, cibuľou, kyslou uhorkou a hustou majonézou, často pod názvom "vajíčka v majonéze". Ale najviac mi chutil paradajkový šalát, ktorý podobne ako ten vajíčkový obsahoval iba paradajky, cibuľu a kyslú uhorku a to všetko spojené majonézou...mňam.
mijaita
@Martakv ano, na ten jsem zapomnela i kdyz ho obcas delam. Chce to ale dobrá rajcata. Janze ted jsou jen hodne draha.
luss44
robievam ho podobne ako Ty, ale s worcestrom som ešte neskúšala, ten väčšinou zabudnem dať aj tam kam by mohol ísť :) Vajíčkový šalát a treska z podnikového bufetu boli pár rokov moje pravidelné desiate, keď som začala byť pracujúcim občanom. Či v ňom boli zemiaky si nepamätám, to bolo už straašne dávno.. Ale ja jeden malý zemiak dávam, príde mi šalát potom taký menej ťažký na žalúdok. A ja som taká zemiaková, mne tam nevadí.
haji
@Cesminaz (9.1.2018 16:12)
Se neumím vymáčknout komplet. Wrocestrovou omáčku přidáváme do vařených jídel zpravidla až v závěru, těsně před dokončením, vlastně je to dochucovadlo.Je-li v receptu uvedeno jinak - nakládané maso apod. - je to výjimka. Pokud jde o pomazánky, saláty, dresingy - také dochutíme na konci, je to něco jako třešnička na dortu. Chuť takto ochuceného pokrmuj by měla být "kulatá" a worcestrová omáčka by neměla vyčnívat - razit.
haji
@Afataga (8.1.2018 18:02)
Hotovo. Už jsou vloženy oba druhy, klasika i jarní vajičkový salát. Čekají na schválení. Hezký večer!
bubaya
@Haji (10.1.2018 20:14)

Hotovo, už je šalát v miske vložený do chladničky.
1x haji
bubaya
@Afataga (11.1.2018 12:49)

Zatiaľ žijem, o 22-30 som neodolala a degustovala /čo znie lepšie, ako že som v noci vyžierala, nie?/, bol výborný, a dnes sme si dali k obedu s čerstvým rožkom, tak bol ešte lepší.
afataga
@Bubaya (11.1.2018 15:10)

Tak to ma tesi, inak ty si s mojim muzom mozes ruky podat, tiez chodi v noci ochutnavat, asi aby som ja neotravila :-)
mitzy
@Afi chutil veľmi ;) ešte ostalo, tak bude na desiatu. Uži víkend!
1x ywett
bembo
Včera som si ho urobil podľa teba.V ČSN píšu že obsahuje aj zemiaky,ale ja si nepametám keď som si ho kupúval v podnikovom bufete že by tam nejaké boli.Tak sme ho dnes spucovali,a veruže aj pochutili.Veľmi mi pripomínal tú chuť ako ten,čo som si kedysi kupoval v bufete.
bembo
@afataga (4.10.2020 12:48)

Aj ty mňa,že som si podľa teba urobil šalát,ktorý bol výborný,a pochutili sme si na ňom.