Vajíčkový šalát po našom fotorecept
Foto: sracz
Variant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch, medzi Tatrami a Dunajom je receptov naň, až-až. Môže Zobraziť celý popisVariant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch, medzi Tatrami a Dunajom je receptov naň, až-až. Môže byť, že si pochutnáte aj na tomto pokuse, zrealizovanom i ďááááleko za veľkou „mlákou“. Za našich mladých čias, alias v dobách neslávne známych ako tzv. „sociálna rovnoprávnosť“, bola pripravovaná podľa vtedy platnej ČSN 50151. Ten si naša generácia, bez rozdielu veku a pohlavia, objednávala v kombinácii s feferónkovým.
porcií
príprava
Suroviny
10-12 ks (uvarené na tvrdo) |
|
350-400 g (alebo mrazený) |
|
240-250 g |
|
2-3 ks |
|
6-7 ks |
|
150-200 ml čerstvá |
|
100-120 ml |
|
2-3 PL čerstvý |
|
Zálievka: | |
200 ml |
|
120-150 ml |
|
2-3 g |
|
2-3 KL |
|
120-150 g hustá |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vstupný záber som odfotil, keď som už uvaril vajíčka na tvrdo; 7 minút od bodu varu, zliať, zaliať studenou vodou, zliať, zasypať kockami ľadu, zaliať studenou vodou a počkať 12-15 minút, po ktorých som už vajíčka ľahko zbavil škrupiniek.
-
2
V menšom pomocnom „vajlingu” som vymiešal zálievku: majonézu, tatársku omáčku, štipku soli, horčicu „Liptov”, kyslú smotanu, čerstvo mleté čierne korenie (alebo korenie štyroch farieb), nálev z domácich „Znojmo” okra&uhoriek. Po vymiešaní a ochutnaní som ju nechal odpočinúť, než som...
-
3
...do veľkého „vajlingu” poukladal: na šestinky pokrájané vajíčka na tvrdo (z posledných dvoch som, pootáčaním v krájači, vytvoril drobné kocky na zahustenie šalátu),
-
4
hrášok bez nálevu, pokrájané uhorky, stonky zeleru, petržlenovú vňať (aj jej „halúzky” na drobno), lístočky zelerovej vňate a čerstvého tymianu, no samozrejme aj zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami”.
-
5
Počas tejto „kompletizácie” si oddýchla aj vymiešaná zálievka, ktorou som
-
6
zalial netrpezlivo čakajúcu „zostavu” a vymiešal. Poznámka: Na fotozábere je zvyšok po „nájazde” netrpezlivých a vždy hladných „Nomádov a kočovníkov“ v podobe môjho švagra a našich susedovcov!
-
7
Šalát sme zajedali čerstvo upečenou francúzskou bagetkou (v CASTCO markete ju kupujem v škatuľke po 5x2 ks a pečiem 12 minút na 200 °C (400 °F).
-
8
Ešte detail na môj 3. ročný, vždy čerstvý tymian, ktorý v kamarátstve s rozmarínom majú veľkú chuť do života aj v týchto strašných horúčavách.
Uz sa neviem dockat kedy ho skusim. :)