Vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát

Vajíčkový šalát po našom fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. apríla 2020
Vajíčkový šalát po našom (fotorecept)
Foto: sracz

Variant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch, medzi Tatrami a Dunajom je receptov naň, až-až. Môže Zobraziť celý popisVariant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch, medzi Tatrami a Dunajom je receptov naň, až-až. Môže byť, že si pochutnáte aj na tomto pokuse, zrealizovanom i ďááááleko za veľkou „mlákou“. Za našich mladých čias, alias v dobách neslávne známych ako tzv. „sociálna rovnoprávnosť“, bola pripravovaná podľa vtedy platnej ČSN 50151. Ten si naša generácia, bez rozdielu veku a pohlavia, objednávala v kombinácii s feferónkovým.

10-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

10-12 ks (uvarené na tvrdo)
350-400 g (alebo mrazený)
240-250 g
2-3 ks
6-7 ks
150-200 ml čerstvá
100-120 ml
2-3 PL čerstvý
Zálievka:
200 ml
120-150 ml
2-3 g
2-3 KL
120-150 g hustá
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vstupný záber som odfotil, keď som už uvaril vajíčka na tvrdo; 7 minút od bodu varu, zliať, zaliať studenou vodou, zliať, zasypať kockami ľadu, zaliať studenou vodou a počkať 12-15 minút, po ktorých som už vajíčka ľahko zbavil škrupiniek.

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V menšom pomocnom „vajlingu” som vymiešal zálievku: majonézu, tatársku omáčku, štipku soli, horčicu „Liptov”, kyslú smotanu, čerstvo mleté čierne korenie (alebo korenie štyroch farieb), nálev z domácich „Znojmo” okra&uhoriek. Po vymiešaní a ochutnaní som ju nechal odpočinúť, než som...

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...do veľkého „vajlingu” poukladal: na šestinky pokrájané vajíčka na tvrdo (z posledných dvoch som, pootáčaním v krájači, vytvoril drobné kocky na zahustenie šalátu),

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    hrášok bez nálevu, pokrájané uhorky, stonky zeleru, petržlenovú vňať (aj jej „halúzky” na drobno), lístočky zelerovej vňate a čerstvého tymianu, no samozrejme aj zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami”.

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počas tejto „kompletizácie” si oddýchla aj vymiešaná zálievka, ktorou som

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zalial netrpezlivo čakajúcu „zostavu” a vymiešal. Poznámka: Na fotozábere je zvyšok po „nájazde” netrpezlivých a vždy hladných „Nomádov a kočovníkov“ v podobe môjho švagra a našich susedovcov!

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Šalát sme zajedali čerstvo upečenou francúzskou bagetkou (v CASTCO markete ju kupujem v škatuľke po 5x2 ks a pečiem 12 minút na 200 °C (400 °F).

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte detail na môj 3. ročný, vždy čerstvý tymian, ktorý v kamarátstve s rozmarínom majú veľkú chuť do života aj v týchto strašných horúčavách.

    Vajíčkový šalát po našom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kvakac
Ja som veľký fanúšik takýchto dobrôt. Viem určite, že by som si naložil plný tanier, až padalo cez okraj. K tomu nejaký koňačik a som v siedmom nebi.
siuuu
Fíha, vôbec to nevyzerá zle ... vajíčkový šalát som ešte nerobila, niekedy vyskúšam.
1x haji
haji
Vajíčkové saláty jsou i moje slabost, pěkný receptík!
mlska
Ďakujem za inšpiráciu. Naozaj perfektný jarný šalát - vajíčka, jarná cibuľka... , farebne ladí s príchodom jari a Veľkej noci. Určite ho budeme mať na našom stole. Prajem krásne sviatky!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia