Vajíčkový šalát

Vajíčkový šalát po našom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant všeobecne známej lahôdky, tentoraz doplnenej aj mojimi obľúbenými stonkami zeleru. Vo všetkých slovenských regiónoch, medzi Tatrami a Dunajom je receptov naň, až-až. Môže byť, že si pochutnáte aj na tomto pokuse, zrealizovanom i ďááááleko za veľkou „mlákou“. Za našich mladých čias, alias v dobách neslávne známych ako tzv. „sociálna rovnoprávnosť“, bola pripravovaná podľa vtedy platnej ČSN 50151. Ten si naša generácia, bez rozdielu veku a pohlavia, objednávala v kombinácii s feferónkovým.

10-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vstupný záber som odfotil, keď som už uvaril vajíčka na tvrdo; 7 minút od bodu varu, zliať, zaliať studenou vodou, zliať, zasypať kockami ľadu, zaliať studenou vodou a počkať 12-15 minút, po ktorých som už vajíčka ľahko zbavil škrupiniek.
  2. V menšom pomocnom „vajlingu” som vymiešal zálievku: majonézu, tatársku omáčku, štipku soli, horčicu „Liptov”, kyslú smotanu, čerstvo mleté čierne korenie (alebo korenie štyroch farieb), nálev z domácich „Znojmo” okra&uhoriek. Po vymiešaní a ochutnaní som ju nechal odpočinúť, než som...
  3. ...do veľkého „vajlingu” poukladal: na šestinky pokrájané vajíčka na tvrdo (z posledných dvoch som, pootáčaním v krájači, vytvoril drobné kocky na zahustenie šalátu),
  4. hrášok bez nálevu, pokrájané uhorky, stonky zeleru, petržlenovú vňať (aj jej „halúzky” na drobno), lístočky zelerovej vňate a čerstvého tymianu, no samozrejme aj zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami”.
  5. Počas tejto „kompletizácie” si oddýchla aj vymiešaná zálievka, ktorou som
  6. zalial netrpezlivo čakajúcu „zostavu” a vymiešal. Poznámka: Na fotozábere je zvyšok po „nájazde” netrpezlivých a vždy hladných „Nomádov a kočovníkov“ v podobe môjho švagra a našich susedovcov!
  7. Šalát sme zajedali čerstvo upečenou francúzskou bagetkou (v CASTCO markete ju kupujem v škatuľke po 5x2 ks a pečiem 12 minút na 200 °C (400 °F).
  8. Ešte detail na môj 3. ročný, vždy čerstvý tymian, ktorý v kamarátstve s rozmarínom majú veľkú chuť do života aj v týchto strašných horúčavách.