Pečené kuracie mäso
Pečené kuracie mäso

V rúre dusená ryža s kuracím mäsom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 10. novembra 2017
V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Turecký názov- Tavuk kapama :-) Je to vlastne ryža a kuracie mäso pripravené naraz v rúre, v jednom plechu. Je to jednoduché, chutné Zobraziť celý popisTurecký názov- Tavuk kapama :-) Je to vlastne ryža a kuracie mäso pripravené naraz v rúre, v jednom plechu. Je to jednoduché, chutné jedlo. Niečo ako paella :-)

35 minút
na 180 °C

Suroviny

1-1,5 kg
500 g
podľa potreby na podliatie
2-3 ks
1 zarovnaná KL
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Najprv si dobre opláchneme ryžu a potom ju zalejeme vodou asi 1 prst nad ryžou. Necháme, aby vpila celú vodu. To je cca 1-2 hodiny.

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso môžte použiť aké chcete, či už krídla alebo stehná. Na 0,5 kg ryže treba aspoň 1-1,5 kg mäsa, aby vznikla tá dobrá mäsová šťava, čo potom vynikajúco ochutí ryžu :-) Ale pravdaže záleží aj od počtu stravníkov. Mäso si takpovediac dopredu predvaríme/preddusíme. Osolené mäso v jednej panvici na oleji najprv narýchlo z oboch strán opečieme. Potom ho zalejeme do polovice vodou a dusíme do polomäkka. Nebojte sa podliať vodou, lebo tá pôjde neskôr do ryže.

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si jeden primeraný plech/pekáč, do ktorého dáme ryžu, nalejeme k ryži vývar/šťavu z mäsa a ešte podľa potreby dolejeme trochou vody. To si pozná každý svoju ryžu, že koľko tekutiny potrebuje :-) Ale kľudne dajte o 2 dl viacej než obvykle, lebo sa to v rúre vyparí. Pridáme nastrúhanú mrkvu, korenie, oregano a soľ. Celé dobre premiešame a porozkladáme na vrch mäso, kľudne ho stlačte dole kým sa dá. Takto pripravené vložíme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako kontrolu, či je ryža ozaj dosť vláčna, vidličkou urobte malú priehlbinku a vytiahnite zospodu trošku ryže. Ak je málo vláčna, jednoducho podľa potreby ešte popolievajte ryžu (vrch) horúcou vodou. No a k tomu zvoliť už len dobrý šalát, alebo niečo kyslého, či už uhorky, baranie rohy alebo feferónky :-) Kto čo má rád a čo mu pasuje :-) Prajem dobrú chuť!!

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    U nás k tomuto jedlu okrem šalátu, najviac pasovala cibuľa so sumakom.

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a deti, ako inak, bez jogurtového dressingu sa nedá :-) Ale tu ten dressing fakt pasuje, kedže ryža je ochutená aj oreganom.

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tomto jedle je výborné to, že sa dá obmieňať. Do ryže môžte dať zeleninu podla chuti, alebo si ju môžte ochutiť zakaždým inými bylinkami alebo koreninami. Ja ju zvyknem pripraviť aj klasicky, čiže zalejem dostatočnou tekutinou, len prisolím, nakladiem mäso a aj zopár pokrájaných zemiakov -môžte aj viac. Kde-tu dám kúsky masla a šupnem do rúry ;-P

    V rúre dusená ryža s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mijaita
@Cesminaz ja to mam v kucharce palestinskych Arabu, i kdyz tam to delaji z celych baby kuratek! :-) Krasny, jednoduchy recept! Jsem to delala uz nekolikrat behem let, ale vzdycky maso bez kuze. Tu muzu jen pecenou do krupava. Tak super, zes mi to pripomnela, nekam to v te dlouhe fronte jidel k uvareni, zakomponuju a urcite ti pak sem prilepim obrazek :-)
zolik
Nieco velmi podobne som raz jedla v Macedonsku, len mäso navrchu bola uvarena sliepka z polievky. Bolo to davno. Ale bolo to tak dobre, ze mi toto jedlo ostalo v pamäti.
zdenka1009
Júj, ako som videla tvoje foto, som si povedala " toto jedlo, je pre mňa"...všetko v jednom hrnci... robievam rizoto, ale týmto spôsobom nie...iné chute, dusené v rúre, už len vyskúšať.
cesminaz
@Mijaita ano všetko je možné :-) ja celkom presne neviem,ze odkial toto jedllo presne pochadza.Robia to niektorí Turci aj s celým kuraťom,alebo aj takto s rôznymi častami :-) To uz je na každom.Dakujem ti za tvoj komentár :-) @Zolik ano,aj tak som to uz jedla u jednej známej.Tiež uvarila celkom do mäkka to kura a az potom ho dala do rúry s ryžou.Niekto dokonca aj rozštipká to celé kura :-) Tu v tomto recepte je to mäso dopolovici udusené/uvarené a v rúre sa s ryžou dodusí a aj koža sa mu trošku popečie :-) Pekný večer vám!
kukulienka71
Pobavila som sa na tvojej vete, že každý si pozná svoju ryžu:-)) pekný recept, páči sa mi s mrkvou aj bylinkami, ale na kolieska mrkva sa mi páči viac, ako ju robím podľa teba aj s mätou. Už zvyknem ryžu predom namáčať, hoci aj celú noc, a tak variť, je neporovnateľne lepšie uvarená. Asi skúsim aj lečo pridať niekedy, pre zmenu.
arnilka
ja to poznám ako klasické arabské jedlo, v ktorom sa kura rozdelí na jednotlivé časti, tie sa uvaria do polomäkka v osolenej vode, potom sa natrhá mäso na malé kúsky bez kože, ktoré sa pridajú k ryži, všetko sa zaleje vývarom, okorení a jedlo sa dokončí. Arabi ho jedia rukami z veľkej spoločnej misy položenej dole na zemi, jedia posedačky s prekríženými nohami pod sebou na koberci. V Perzii pridávajú do ryže ešte hrozienka a oriešky, najčastejšie mandle. Pre spôsob servírovania a jedenia rukami má byť ryža trocha mazľavejšia, aby držala pokope a nepadala.
cesminaz
@Kukulienka :-) ved ale je to tak,nie? Sú rôzne ryže a aj vodu sajú ináč.Nieje v tom az taký strašný rozdiel,ale predsa :-) Tu by ti surová na krúžky nakrájaná mrkva asi nezmäkla,jedine ak by si ju preddusila :-) @Zdenka1009 ano,v rúre udusené to chutí oniečo ináč.Povrch tej ryže je jemne opečený,ale hned pod ním je vláčna :-) @Arnilka Arabi sú tým známi,ze jedia rukami :-) Ryže sú rôzne,podlhovasté,okrúhle...Každý nech si použije akú má rád.Ja uprednostnujem okrúhlejšiu ryžu,hoci tuto som v ten den mala doma a použila takú dlhozrnnú,ktorá je taká rosypkavejšia.Čo už :-) nevadí,kedže my nejeme rukami,ale príborom,tak sa tá ryža lepiť nemusí :-)
arnilka
Milá @Cesminkaz , áno všimla som si, že si použila dlhozrnnú ryžu a vôbec sa nečudujem, lebo napr. v Perzii tiež dávajú dlhozrnnú ryžu do tohto jedla a aj šafran, a síce tam jedia pri stole, jedlo je na tanieri, používajú príbor a u nich ryža nesmie byť mazľavá, na spodku v hrnci je mierne pripečená, chrumkavá, ostatná ryža musí byť oddelená od seba tak, že musí odskakovať jedno zrnko ryže od druhého :-)
je veľa verzií tohto obľúbeného jedla, mne sa to tvoje veľmi páči a určite ho vyskúšam :-)))
mijaita
Onehdá jsem sedela s Iráčanama u stolu prostreneho ruznymi pochoutkami, bylo to hluboko v minulem stoleti. Uz tehdy mi ta jidla svou chutí ucarovala. Ovsem ze stolovani jsem byla docela v soku :-) Byla to rodina reditele skoly :-), popsat ani snad nejde! Na stole noviny, na nich hluboke talire, plastova klasicka misa nase. V talirich ryze, obrana ryba, rajska omacka s hovezim masem, hromada domaciho jogurtu (ne vsechno si pamatuju). V plastove mise byla petrzelka i se stopkama, nepokrajena. Pan reditel (osklivy dedek) vzdycky hrabnul rukou do te ryze, sezmoulal, tu ryzi dal na rybu, zas ji i s rybou odebral, sezmoulal do dlane, zaklonil hlavu a sypal to do hlavy. Valila jsem oci! Kdyz to tam nasypal, hrabnul do petrzelky a snazil se ji pridat k tomu ryzovemu hnoucu, padala mu od pusy, ze vsech stran se snazil ji do pusy nasoukat. Uuuuf, jen tu omacku s masem, myslim, jedl lzici. Pani mi dala talir, lzici a vidlicku a ja si to uzivala. Vynikajici. Nastesti nejsem tak utlocitna a pohled na dedka mi zaludek nezvedal. Ale vyzivne to bylo, to jo!!! Miluju arabska jidla!
jack
Výborný recept.Ako ináč ukladám a určite skúsim.Také z jedného "hrnca,"plechu sú naj.naj.naj...
motyka
Pre mňa tiež výborný recept. Také v jednom hrnci - plechu milujem a využívam najmä vtedy, keď je málo času alebo popritom mám stotisíc iných povinnosti s chystaním dcéry na internát. Určite zaradím recept do svojej kuchyne. Ďakujem....
erikao
Je vôbec nutné to kura predvariť? Veď sa v rúre upečie ...
katka78
Robievam čosi podobné s tarhoňou, ryžou, alebo krúpami. Voláme ho "kura z jedného hrnca" Veľmi vďačné jedlo.
luss44
toto sa mi páči, mám ešte nepoužitú oceľovú panvicu na paellu, aspoň ju vyskúšam. Krídelká zbožňujem, ale orezala si na nich to najlepšie pre mňa - chrumkavé špičky :) Ale už ich niekde bez toho aj predávajú, to som bola teda nedávno pri nákupe sklamaná.. Každopádne pekný rcp, niekedy urobím.
cesminaz
@Arnilka :-) ak raz vyskúšaš,daj vediet.@Mijaita :-)) čouž,iný zvyk. @Erikao neupečie sa ti,ked ho tam dáš surové.Tých 35minut je tam len na dodusenie ryže,poprípade predvareného mäsa.Niekto dáva aj celkom uvarené. @Katka78 veru aj tak je určite výborné :-) @Jack @Monty @Motyka dakujem vám za nahliadnutie a milé slová :-) @Luss44 ja mám tiež tie končeky najradšej,ale tieto krídielka som už takto kúpila :-) @Samira ..a podarilo sa ti to? Dúfam,ze das vediet :-) Pekný zvyšok víkendu prajem všetkým!
bubaya
@Cesminaz (12.11.2017 07:18)

Ja keď som videla tú malú fotku v súhrne, tak som si pomyslela: To čo je prepánajána, na tom malom obrázku to vyzerá .....no, dosť divne. Ale recept je to fantastický, toto hned urobím, ale len preddusím, my máme radi také pripečené. Vďaka za inšpiráciu, tvoje recepty sú vždy vynikajúce.
cesminaz
@Bubaya (12.11.2017 21:13)

:-))))) milá @Bubaya si ma fakt rozosmiala! Ale budem rada ak raz vyskusas :-) Dakujem za komentík. Milá @Alex37 áno máš veru pravdu,recepty sú velmi podobné :-) To je presne to,čo som už spomínala,že každý si do ryži zamieša to čo mu chutí.Obmeny sú rôzne,celkom podla chuti a fantázie ;-P
1x bubaya
helenore
Ja len idem poďakovať za recept, mojim deťom taká ryža ochutená veľmi chutila, výborný recept od teba, ako vždy.
samira
@Cesminaz (12.11.2017 07:18)

Áno podarilo sa a bolo to úžasné.
Manžel už aj na toto jedlo zabudol po toľkých rokoch čo nežije v Turecku. Ďakujem ešte raz
cesminaz
@Helenore nemáš za čo dakovať,teším sa ze detom chutilo! Dakujem za odozvu ;-) @Samira tak to som veru velmi rada,ze chutilo :-) Dakujem za odozvu a pekny večer prajem.
altyn
@Cezminac , dlho som váhal či ti napísať ódu na tvoje recepty, pretože som sem už nechcel nič písať, no prevážilo všetko to "plus" a tak som sa rozhodol napísať.
Už som varil na základe tohto receptu tri krát, no až teraz som si to aj vyfotil. Takže ďakujem za tvoje dokonalé návody, ako na úžasné jedlo z jedného hrnca.
A mimochodom, ja som ho nerobil v rúre, ani v trúbe ;-))) ale v multifunkčnom hrnci a tiež sa mi to podarilo ako tebe. Ryža, bulgur a včera aj tarhoňa boli zospodu perfektne chrumkavé.
Skúsim pridať obrázok.
altyn
A aby si sa presvedčil, ešte foto toho hrnca... Čerpám veľa z tvojich receptov, lebo veľa sa dá použiť práve na tento hrniec. Tak prosím ďalej pridávaj aby som si to ja mohol vyskúšať. Zatiaľ ma žiaden tvoj recept nesklamal.:-)))


cesminaz
@Altyn (17.1.2018 16:12)

Mily @Altyn ani nevies,ako si ma tym potesil,ze si sa predsalen rozhodol ozvať :-) Takéto komentiky a spokojné odozvy stravnikov/varecháčov sú dôkazom toho,ze stoji zato sem recept pridať :-) Som rada,ze moje recepty využivaš.Ten hrniec mas veru paradny a to jedlo...no veru by si ma ani núkat nemusel! Vyzerá parádne,hned by som si dala ;-) Dakujem ti za tvoju spravu aj s fotkami.A nech sa ti aj nadalej s takym nadšením varí a ti aj nadalej chutí!!! Pekny den ti zelám :-)