Uzlíky - škoricové a kakaové fotorecept

eldina - fotkaeldina, 10. februára 2013
Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept)
Foto: eldina

zaujali ma najmä "dizajnom"-ale boli aj krásne nadýchané /vynikajúce cesto/

14
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
1 kg
1 bal
8 PL
2 ks
80 g (alebo Hera)
štipka
Plnka:
6 PL
100 g (alebo Hera)
2 ČL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /cukor do cesta či plnky si pridajte podľa seba, každý má rád inak sladené/..:)

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z vlažného mlieka, štipky soli, cukru a múky urobiť kvások..

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kým čakáme na kvások, na plnku dáme rozpustiť Palmarín/ ja som dala dokopy, aj pre cesto, aj pre plnku, potom som z neho odliala/...do rozpusteného masla pridať cukor a škoricu, dobre vymiešať...nechať vychladnúť.../podobne som robila kakaovú plnku, len namiesto škorice dať kakao a pridala som do nej aj trochu oleja, aby sa lepšie natierala/

  4. 4

    do kvásku pridať vajcia, rozpustené maslo, zvyšok cukru , polovicu múky, vymiešať polotuhé cesto /dať na teplé miesto vykysnúť/

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a takto krásne narástlo..:)

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do cesta pridávať počas miesenia zvyšok múky - resp. toľko, kým sa nelepí.. vytvarovať valec, nakrájať na toľko kusov, koľko koláčikov chcete /v pôvodnom recepte bolo len 6 ks (tým pádom boli uzlíky samozrejme väčšie), ale to by u nás nebolo nič, tak som vykrojila viac kúskov/..:)

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    vytvarovať loptičky, každú vyvaľkať, na dĺžku cca 25 cm /šírka-čím viac, tým lepšie/..:)..mala som vyvaľkaný tenulinký plát - ten potrieť plnkou

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    zrolovať ako palacinku, po strede prekrojiť, ale pri vrchu nechať kúsok vcelku /vid obrázok/

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    každú "nožičku" otočiť niekoľko x

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom nožičky omotať okolo seba navzájom

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    trochu natiahnuť a zauzlovať / jednu nožičku pichnúť do vzniknutej dierky, druhú podložiť pod uzol/....(je to jednoduché, netreba sa báť, nemáte tam čo pokaziť/

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    plech vystlať papierom na pečenie, na ne uložiť uzlíky/ neukladať natesno, narastú/

  13. 13

    piecť 10 min na 200°C, potom ešte asi 15 min na cca 170-180 °C.. /tie tmavšie sú kakaové/....

    Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

eldina
@brambora ale mala... ver mi...:) ved počet závisí od teba..:) /keby si vedela, že čo všetko som dnes varila a piekla, ja cholerik!!!/..:)
klaura
toto je paráda ... ukladám si a urobím ...
zdezda
:-) peknučké, veľmi sa mi páčia, určite ich napečiem, snáď sa mi podaria podľa tvojho podrobného postupu pri tvarovaní uzlíkov
malusa
Nie je malo 250ml mlieka na 1kg muky?Inac dobry napad.
dodo46
tak toto by som nedokázal. Jednu nožičku do dierky , jednu pod dierku, jednu pod uzol , jednu zauzliť a je z toho riadna hrča . A už som z toho srnček. A nemohli by z toho byť paličky. To by som vedel.
Ozaj a máš to dobrý názov ? Mne to na tom plechu pripadá ako
keď sa ukazuje figa borová. Krásny recept.
eldina
@dodo46 uzlíky to boli, ked boli ešte surové na plechu- potom už závisí útvar od iných faktorov..:) /milujem tvoje dvojzmyselné komenty/..:)
eldina
@malusa nie je to málo mlieka, lebo tam idú ešte 2 vajcia a rozpustený Palmarín, to je dosť "tekutín"..:)
dodo46
@eldina
To záleží od druhu.
1. prehliadnuteľné : prepeličie, voľné, klietkové, 3PL,ruské,veľkonočné
2.neprehliadnuteľné : ružiaky, Faberger, Mozartove gule,
eldina
@havino zajtra sú na rade iné škoricové, z pudingového cesta...som zvedavá..:)
jana83
Dakujem za recept musela som robit aj na druhy den




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia