Foto: eldina
zaujali ma najmä "dizajnom"-ale boli aj krásne nadýchané /vynikajúce cesto/
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 ml |
|
1 kg |
|
1 bal |
|
8 PL |
|
2 ks |
|
80 g (alebo Hera) |
|
štipka |
|
Plnka: | |
6 PL |
|
100 g (alebo Hera) |
|
2 ČL |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: /cukor do cesta či plnky si pridajte podľa seba, každý má rád inak sladené/..:)
-
2
z vlažného mlieka, štipky soli, cukru a múky urobiť kvások..
-
3
kým čakáme na kvások, na plnku dáme rozpustiť Palmarín/ ja som dala dokopy, aj pre cesto, aj pre plnku, potom som z neho odliala/...do rozpusteného masla pridať cukor a škoricu, dobre vymiešať...nechať vychladnúť.../podobne som robila kakaovú plnku, len namiesto škorice dať kakao a pridala som do nej aj trochu oleja, aby sa lepšie natierala/
- 4
do kvásku pridať vajcia, rozpustené maslo, zvyšok cukru , polovicu múky, vymiešať polotuhé cesto /dať na teplé miesto vykysnúť/
- 5
a takto krásne narástlo..:)
- 6
do cesta pridávať počas miesenia zvyšok múky - resp. toľko, kým sa nelepí.. vytvarovať valec, nakrájať na toľko kusov, koľko koláčikov chcete /v pôvodnom recepte bolo len 6 ks (tým pádom boli uzlíky samozrejme väčšie), ale to by u nás nebolo nič, tak som vykrojila viac kúskov/..:)
- 7
vytvarovať loptičky, každú vyvaľkať, na dĺžku cca 25 cm /šírka-čím viac, tým lepšie/..:)..mala som vyvaľkaný tenulinký plát - ten potrieť plnkou
- 8
zrolovať ako palacinku, po strede prekrojiť, ale pri vrchu nechať kúsok vcelku /vid obrázok/
- 9
každú "nožičku" otočiť niekoľko x
- 10
potom nožičky omotať okolo seba navzájom
- 11
trochu natiahnuť a zauzlovať / jednu nožičku pichnúť do vzniknutej dierky, druhú podložiť pod uzol/....(je to jednoduché, netreba sa báť, nemáte tam čo pokaziť/
- 12
plech vystlať papierom na pečenie, na ne uložiť uzlíky/ neukladať natesno, narastú/
- 13
piecť 10 min na 200°C, potom ešte asi 15 min na cca 170-180 °C.. /tie tmavšie sú kakaové/....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Ozaj a máš to dobrý názov ? Mne to na tom plechu pripadá ako
keď sa ukazuje figa borová. Krásny recept.
To záleží od druhu.
1. prehliadnuteľné : prepeličie, voľné, klietkové, 3PL,ruské,veľkonočné
2.neprehliadnuteľné : ružiaky, Faberger, Mozartove gule,
@dodo , ty si prípad, rada ťa čítam
@dodo , ty si prípad, rada ťa čítam