Uzlíky - škoricové a kakaové (fotorecept)

Autor receptu: eldina

zaujali ma najmä "dizajnom"-ale boli aj krásne nadýchané /vynikajúce cesto/

14
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /cukor do cesta či plnky si pridajte podľa seba, každý má rád inak sladené/..:)
  2. z vlažného mlieka, štipky soli, cukru a múky urobiť kvások..
  3. kým čakáme na kvások, na plnku dáme rozpustiť Palmarín/ ja som dala dokopy, aj pre cesto, aj pre plnku, potom som z neho odliala/...do rozpusteného masla pridať cukor a škoricu, dobre vymiešať...nechať vychladnúť.../podobne som robila kakaovú plnku, len namiesto škorice dať kakao a pridala som do nej aj trochu oleja, aby sa lepšie natierala/
  4. do kvásku pridať vajcia, rozpustené maslo, zvyšok cukru , polovicu múky, vymiešať polotuhé cesto /dať na teplé miesto vykysnúť/
  5. a takto krásne narástlo..:)
  6. do cesta pridávať počas miesenia zvyšok múky - resp. toľko, kým sa nelepí.. vytvarovať valec, nakrájať na toľko kusov, koľko koláčikov chcete /v pôvodnom recepte bolo len 6 ks (tým pádom boli uzlíky samozrejme väčšie), ale to by u nás nebolo nič, tak som vykrojila viac kúskov/..:)
  7. vytvarovať loptičky, každú vyvaľkať, na dĺžku cca 25 cm /šírka-čím viac, tým lepšie/..:)..mala som vyvaľkaný tenulinký plát - ten potrieť plnkou
  8. zrolovať ako palacinku, po strede prekrojiť, ale pri vrchu nechať kúsok vcelku /vid obrázok/
  9. každú "nožičku" otočiť niekoľko x
  10. potom nožičky omotať okolo seba navzájom
  11. trochu natiahnuť a zauzlovať / jednu nožičku pichnúť do vzniknutej dierky, druhú podložiť pod uzol/....(je to jednoduché, netreba sa báť, nemáte tam čo pokaziť/
  12. plech vystlať papierom na pečenie, na ne uložiť uzlíky/ neukladať natesno, narastú/
  13. piecť 10 min na 200°C, potom ešte asi 15 min na cca 170-180 °C.. /tie tmavšie sú kakaové/....