Zapekané mäso
Zapekané mäso

Úžasné voňavé zapekané mäso

siuuu - fotkasiuuu, 4. októbra 2019
Úžasné voňavé zapekané mäso
Foto: siuuu

Tomutu receptu patrí čestné miesto v mojej zbierke - mám ho strašne dlho, hádam to bude už aj 25 rokov, ale stále si drží miesto v mojej osobnej TOP 10 receptov. Mám ho z nejakého vtedajšieho časopisu, kde ho ak si dobre pamätám prezentovala speváčka Marcela Laiferová. Oproti originálu som zmenila druh mäsa a použitých byliniek.

4
porcie
15 minút
príprava
40-45 minút
na 180-190 °C

Suroviny

4 plátky (krkovička, karé alebo kuracie prsia)
200-250 g
100-150 g
1 PL (podľa chuti)
 (na obalenie)
1 ČL
3-4 PL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kyslú smotanu zmiešame so sušenými bylinkami - množstvo si každý dá podľa seba, ale neodporúčam príliš šetriť, práve tie bylinky dodajú chuť a vôňu. Moja obľúbená kombinácia je oregano, tymian a zmes na pizzu.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové mäso jemne naklepeme (originál by malo byť karé, ale mne sa viac osvedčila pekná krkovička, ktorá je krehkejšia - karé je vo výsledku veľmi suché). Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v múke, do ktorej sme pridali mletú sladkú papriku.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 2
  3. 3

    Sprudka opečieme na rozpálenej panvici na oleji. Preložíme na pekáč, potretý trochou oleja alebo vyložený papierom na pečenie. Bohato posypeme strúhaným údeným syrom a potrieme smotanovo-bylinkovou zmesou tak, aby bolo celé mäso pokryté.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190 °C cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vrch do ružova upečený. Ako príloha sa mi najviac osvedčila zemiaková kaša, ale kľudne aj iná podľa chuti - pasovala k nemu aj ryža. Skúšala som aj s kuracími prsiami (ak použijete prsia, treba piecť kratšie, aby neboli vysušené, tak 25 -35 minút, podľa hrúbky mäsa) a v diétnejšej verzii (jogurt namiesto smotany) - a vždy to bolo výborné. Fakt úžasná kombinácia.

    Úžasné voňavé zapekané mäso  - obrázok 4

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Pěkný recept a vidím to tak, že se mi brzy bude moc hodit a vyzkouším, s br. kaší. Málem jsem recept přehlédla, to by mě mrzelo. Úvodní foto je super!
Siuu - chutilo veľmi. Všetci chválili a budeme to robiť častejšie. Len to má jednú "chybu" - každý chcel ešte aspoň 1/2 mäska pridať. Vďaka za výborný receptík.
Vyzerá to moc dobré. Robím podobné s mletým hydinovým mäsom. Mám otázku netreba tu smotanu premiešať s vajcom? Drží to spolu dobre na tom mäse?
@kvakac (7.10.2019 17:39)

Ďakujem ... netreba miešať, treba hustú smotanu a ona sa spojí s tým syrom pod ňou a vytvorí takú voňavú syrovo-bylinkovú akoby krustu, ale nie tvrdú - takú polotuhú, ten syr to stuží.
Dnes jsem dělala oběd podle tebe, milá @siuuu , masíčko jako dortík - měla jsem krkovičku, do smetany jsem dala sušený medvědí česnek, tymián a libeček. Podávala jsem s pečenými brambůrky. Výborný oběd, sklidila jsem od kámošky pochvalu - moc nám chutnalo! Díky za receptík!

Pridaj komentár k receptu: