Univerzálne kysnuté cesto /na Balkáne zvané aj Ludo tjesto/

eldina - fotkaeldina, 18. mája 2012

čo znamená-"Bláznivé cesto"...:),v chladničke vydrží aj 7 dní..používa sa na slané , ale aj sladké jedlá z kysnutého cesta..napr.pizza,buchty,rožky,šišky,záviny atd/

Suroviny

25O ml
1 PL
1 kocka
1/2 kg
1/2 kg
1 bal
2 ks surové
2 kelímky
3 PL /opäť/
3 PL
1 ČL

Online leták

Postup

  1. 1

    KVÁSOK::::do teplého mlieka pridať 1 PL cukru a kocku kvasníc...... nechať narásť/pozor na teplotu mlieka,aby ste nezabili kvasnice/..:))

  2. 2

    v druhej miske zmiešať obe múky a pridávať PDP-áč, cukor/3 PL/, olej a soľ..pridať jogurty a trochu premiešané vajcia..Pridať kvások a všetko dobre premiešať...

  3. 3

    ak by bolo potrebné,ešte pridať počas miesenia trochu múky,cesto dať do igelitového vrecka , vytlačiť vzduch a vrecko zauzlovať...

  4. 4

    v chladničke má stáť najmenej 4 hodiny,potom z neho pečte podľa potreby...cesto už nemusí opätovne kysnúť,ked ho budete používať......./7 dní môže stáť v chladničke/

  5. 5

    ako som spomenula v úvode-používa sa na všetko,čo sa robí z kysnutého cesta..

Diskusia k receptu

radulienka
Už aj ukladám, vyzerá to, že si budem robiť zásoby a kedykoľvek môžem z toho čosi vykúzliť...
aroooo
Je to podobné ako moje cesto na lángoše čo mám tu v rcp, ukladám aj toto, len koľko je toho jogurtu, napr. 2x145 g?
marianne69
aj ja si ukladam,takto poruke sa zijde, tiez mam trosku podobny rcp vola sa chladnickove langose:-),ale ten je z polovicnej davky...skusim ho uz buduci tyzden na slany bryndzovy kolac...
hubata
To je vynikajúci nápad a rozdeliť si pečenie z kysnutého cesta na dve časti keď chceme ušetriť čas. Že ma to doteraz nenapadlo, veď aj ja robím lángoše z cesta odloženého v chladničke.
mracik9
Skúsim,také podobné som už dávno robila,dík za pripomenutie,ulžené
afataga
super ukladam, trochu sa podoba na Sovkine, ona tam nema jogurt, ono vlastne vsetky kysnute cesta su podobne, uz som robila aj so smotanou tak skusim aj s jogurtom, ale dam mast namiesto oleja, osvedcila sa mi
kucharka100
Raz som skúsila urobiť cesto s jogurtom, ktoré podľa receptu mohlo stáť v chladničke....ale večer ako som mala ísť do nočnej služby, musela som pekne langoše vysmažiť, pretože mi skoro sáčok roztrhlo. Nuž ani k mrazeným pizzám akosi neverím. Nechutia mi. najradšej si spravím cesto vždy čerstvé....to je najistejšie. Nič proti gustu....každý má svoje skúsenosti. Dnes sa mi podarili také pagáčiky, že si všetci chválili.
eldina
@jankavaskova cesto ide rovno do chladničky,preto sa má vrecko zauzlovať,lebo bude pracovať...@aroooo daj "štandardný" kelímok,ved budeš pridávať ešte múku podľa potreby..:)
všetkým ostatným-ano,cesto je podobné k tomu lángošovému,ale z tohto sa robí"všetko"-nie len lángoše..:)
pivonka
Už som sa stretla s viacerými receptami z kysnutého cesta, ktoré "odpočívali" v chladničke, (ako v prípade pľundrového cesta) ale nemala som k nim dôveru. Od mamy som vždy počúvala: Všetko musí byť teplé. Toto ale zakladám, lebo sa mi páči tá dvojfázovosť, ako @hubatej.
zdezda
...aj ja robievam langoše z tohto cesta, no a keď sa ich prejeme, zo zbytku robím pizzu, je fajn cesto :-)namiesto jogurtu dávam kyslú smotanu
eldina
@zdezda ja robievam lángoše zo zemiakového cesta/uvarené,vymágané zemiaky,voda,kvasnice,soľ,cukor,hl.múka/-sú vynikajúce a necítiť v nich olej..:)
katka1965
odkaz pre zdezdu: Prosím, uverejni rcp na zemiakové langoše - u nás takáto "kuchyňa" je IN - VĎAKA
eldina
@katka1965 Katka,ked píšeš pre zdezdu musíš to napísať tak,že pred nick dáš "zavináč"..../teraz to ale uvidí,lebo ja to tak napíšem/...:)
@zdezda máš tu dotaaaaaaaaaaz...:)
jozka2
no ved zo zem cesta na langose napis recept tu aj nam nie len katke na jej side,ka
eldina
@jozka2 ja napr.robím zemiakové lángoše tak/ale neviem presne pomer,ja robím od oka/,že urobím kvások z vody,kvasníc,soli ,cukru a trochou hl.múky...potom pridám uvarené,pomágané zemiaky/asi 4/ a pridávam hl.múku... nejde žiadne vajce či mlieko..
1x nana71
ubka
@zdezda aj by som si rada vyskúšala zemiakové lángoše pridaj prosím recept :-)