Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) fotorecept
Foto: Zuzana300
S týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, Zobraziť celý popisS týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, keď sa dostanem k záhoráckej kyslej kapuste. Keď som jedného dňa doniesla na veľkom plechu do Kysúc k mojim rodičom toto úžasné jedlo, môj otec povedal - zasa kapustu? Mali sme ju včera. Najskôr sa ma to dotklo, ale potom, čo si každý naložil porciu, nastalo ticho a jedlo zmizlo z plechu ako gáfor. Otec ho prvý pochválil, bola som pyšná, že malo taký úspech.
porcie
príprava
na 150/200 °C
Suroviny
2 PL podľa výberu |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
1 ks veľká (alebo šalotka) |
|
3 strúčky |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL (alebo čili paprička) |
|
podľa chuti |
|
|
|
6 ks menšie |
|
|
|
250 g |
|
500 g |
|
200 g |
|
1 kelímok |
|
1 kelímok |
|
2,5 dcl horúca |
|
1/2 pohára |
|
Postup
-
1
V hrnci speníme na oleji, masti a masle na hrubo pokrájanú cibuľku (prípadne šalotku) a cesnak, pridáme sladkú papriku a miešame, kým nie je cibuľa sklená.
-
2
Mäso, nakrájané na kocky (v žiadnom prípade mleté, stratilo by šťavnatosť) necháme osmahnúť, kým nie je bledé, zalejeme horúcou vodou, posolíme, pridáme korenie, majorán a varíme 45 minút na najmenšom ohni (ja som pridala citrónový tymián, niekto dáva rozmarín, ja ho nemusím).
-
3
Do hrnca dáme kapustu vo vlastnej šťave, zalejeme vodou tak, aby pár milimetrov presahovala nad vodou a dáme variť na 30 minút. Kapustu nesolíme, býva spravidla dosť slaná.
-
4
Napokon do menšieho hrnca nalejeme trošku oleja, (ja dávam kúsok cesnaku na vôňu, opečiem ho do zlatova), nasypeme ryžu, pridáme soľ, zalejeme vodou 1:2 a varíme, kým sa ryža nenapije a odstavíme. Všetky potrebné prísady tým pádom máme pripravené na ukladanie do misy.
-
5
Predtým ale, než začneme pripravovať ukladanie do misy, mäso pomelieme s trochou šťavy na mlynčeku alebo ho v robote posekáme, následne spojíme s ostatnou šťavou z mäsa, aby bolo šťavnaté.
-
6
Do misy nalejem trochu olivového oleja (alebo iný druh).
-
7
Polovicou jemne odkvapkanej kapusty pokryjeme dno misy.
-
8
Na kapustu rozprestireme celú uvarenú ryžu (môže byť akákoľvek podľa toho, akej dávate prednosť, naturálna musí byť namočená vopred 24 hodín).
-
9
Na ryžu položíme a rozprestrieme zomleté šťavnaté mäso.
-
10
Napokon ukončíme druhou polovicou jemne odkvapkanej kapusty (jedlo by malo byť šťavnaté, suchá kapusta by tomu nepomohla).
-
11
Na vrch kapusty dáme smotanu spolu s jogurtom, opatrne lyžicou rozprestrieme.
-
12
Prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 150 °C, potom stiahneme alobal a na 200 °C pečieme ešte 15 minút do zlatova.
-
13
Tu je výsledok prosím pekne.
aj majoránku... asi až na koniec, ukladám, robila som to len raz ale jedla som to už a chutilo....
mi to nevydarilo. Dávam mäso mleté zmiešané s ryžou, na neho pikantnú klobásku a kúsky slaninky. Prikryjem vrstvou kapusty zmiešanou so sladkou
mletou paprikou...Vyskúšajte ....upracete chladničku
urobila som to na spôsob sarmy, alebo tak nejak mnou pokombinované: to mäso som nechala pokrájané na kúsky, a pridala som na asi 2cm kúsky pokrájanú mäkku štiplavú klobásku. Pridala som aj malý paradajkový pretlak.
Bolo to fakt veľmi dobré.