Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) fotorecept

zuzana300 - fotkazuzana300, 22. januára 2017
Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept)
Foto: Zuzana300

S týmto receptom som sa stretla zakrátko potom, ako som sa vydala. Naučila som sa ho od mojej svokry a podnes ho rada ukuchtím, keď sa dostanem k záhoráckej kyslej kapuste. Keď som jedného dňa doniesla na veľkom plechu do Kysúc k mojim rodičom toto úžasné jedlo, môj otec povedal - zasa kapustu? Mali sme ju včera. Najskôr sa ma to dotklo, ale potom, čo si každý naložil porciu, nastalo ticho a jedlo zmizlo z plechu ako gáfor. Otec ho prvý pochválil, bola som pyšná, že malo taký úspech.

4-5
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 150/200 °C

Suroviny

2 PL podľa výberu
1 PL
1/2 PL
1 ks veľká (alebo šalotka)
3 strúčky
1 ČL
1/2 ČL (alebo čili paprička)
 podľa chuti
6 ks menšie
250 g
500 g
200 g
1 kelímok
1 kelímok
2,5 dcl horúca
1/2 pohára

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hrnci speníme na oleji, masti a masle na hrubo pokrájanú cibuľku (prípadne šalotku) a cesnak, pridáme sladkú papriku a miešame, kým nie je cibuľa sklená.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso, nakrájané na kocky (v žiadnom prípade mleté, stratilo by šťavnatosť) necháme osmahnúť, kým nie je bledé, zalejeme horúcou vodou, posolíme, pridáme korenie, majorán a varíme 45 minút na najmenšom ohni (ja som pridala citrónový tymián, niekto dáva rozmarín, ja ho nemusím).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme kapustu vo vlastnej šťave, zalejeme vodou tak, aby pár milimetrov presahovala nad vodou a dáme variť na 30 minút. Kapustu nesolíme, býva spravidla dosť slaná.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Napokon do menšieho hrnca nalejeme trošku oleja, (ja dávam kúsok cesnaku na vôňu, opečiem ho do zlatova), nasypeme ryžu, pridáme soľ, zalejeme vodou 1:2 a varíme, kým sa ryža nenapije a odstavíme. Všetky potrebné prísady tým pádom máme pripravené na ukladanie do misy.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Predtým ale, než začneme pripravovať ukladanie do misy, mäso pomelieme s trochou šťavy na mlynčeku alebo ho v robote posekáme, následne spojíme s ostatnou šťavou z mäsa, aby bolo šťavnaté.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misy nalejem trochu olivového oleja (alebo iný druh).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Polovicou jemne odkvapkanej kapusty pokryjeme dno misy.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na kapustu rozprestireme celú uvarenú ryžu (môže byť akákoľvek podľa toho, akej dávate prednosť, naturálna musí byť namočená vopred 24 hodín).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na ryžu položíme a rozprestrieme zomleté šťavnaté mäso.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Napokon ukončíme druhou polovicou jemne odkvapkanej kapusty (jedlo by malo byť šťavnaté, suchá kapusta by tomu nepomohla).

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na vrch kapusty dáme smotanu spolu s jogurtom, opatrne lyžicou rozprestrieme.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a pečieme 45 minút na 150 °C, potom stiahneme alobal a na 200 °C pečieme ešte 15 minút do zlatova.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tu je výsledok prosím pekne.

    Ukladaná kapusta, maďarský recept (rakott káposzta) (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Rakott káposzta je veľmi chutné jedlo, robím ho z mletého mäsa. Stačí krátko podusiť, ak bude dostatočne podliate, nemá byť prečo suché. Všetky suroviny máš uvarené, dve hodiny piecť na 150°C zakryté a potom ešte 45 minút na 200°C ...to by som nerobila. Kapustu tiež len dusím, nie varím.
Sto rokov som nejedla koložvársku a varila možno len raz v živote, ani to si nie som istá. Tvoje jedlo mi ju pripomína, vyzerá chutne.