Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou fotorecept
Foto: kvakac
Vegetariáni nečítať. Pokiaľ máte radi mäso a víno, tak je to špeciál robený od srdca a s láskou.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Veľmi dôležitá surovina. Víno, dobré, ktoré vám chutí, od neho bude potom aj kvalitná omáčka. Ja som použil takéto.
-
2
Pripravíme si suroviny.
-
3
Všetku zeleninu pokrájame nezáleží ako, bude sa potom mixovať. Cibuľu som dal dvojakú, lebo som mal mladej cibuľky málo a potrebuje to hodne cibule. Cesnak môžete nechať celé očistené strúčiky.
-
4
Do hrnca dáme koleno a obložíme ho zeleninou. Hrniec použite s nepriľnavým dnom. Nesolíme, koleno je slané, takže až na záver, ak by bolo málo slané.
-
5
Zalejeme vínom, tak aby mäso a zelenina vyčnievali, podľa obrázku. Zakryjeme a dáme do rúry na 150 °C na dve hodiny. Treba si vytiahnuť maslo z chladničky, aby zmäklo.
-
6
Po dvoch hodinách vyberieme mäso z hrnca. Odstránime kosť z mäsa.
-
7
Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladko a prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme na sporák hrniec variť.
-
8
Maslo s múkou dobre zmiešame a pridáme k zelenine. Varíme až nám to pekne zhustne. Omáčku máme hotovú, ak treba osolíme.
-
9
Mäso pokrájame, pridáme nejakú prílohu a polejeme omáčkou. Mne sa hodí k tomu zemiaková kaša. K tomu pohár vína (ak zvýšilo z fľaše ) a môžte chutnať takúto dobrotu. Ešte niečo na zasmiatie, kde je zvyšné víno? Použil som ho všetko do hrnca - nehovor 7 dcl? Vieš, musím sa ti priznať, mne sa tá fľaša so zvyšným vínom rozbila a nechcel som ti hovoriť, aby si sa nehnevala!!!!!
Vďaka za koment. Veď to aj ja tak mám najradšej, ale aj rodina chce jesť. Tak čo narobím.
Vďaka za koment. Mám aj na to recept aby som neoslintal klávesnicu. Keď idem pozerať nejaké dobré jedlo tak si odhryznem veľký kus suchej klobásy a žujem. Tým predídem slintaniu.
Vďaka za koment. To máš pravdu, aj na iné druhy mäsa sa tiež hodí. Ja som to použil aj na divinu, len som pridal divoké korenie.
Vďaka za koment. Vidím že sa vo vínách vyznáš. Je to fakt dobré víno a mal som ho doma 5 rokov až som ho použil na tento recept. Môžem len napísať nebanujem, bola to dobrota. Francuzi majú mnohé dobré veci, ale našinec je nezmar, aj tak si nejaké veci vytvorí na svoj obraz.
Máš naprostou pravdu, někdy se mi to stane, že sním masko s chlebem a pak jen hledím do prázdné nádoby. Bože, kdo to byl?! Další dny jím přílohu bez masa, případně musím vyčarovat náhradní verzi. Jojo, někdy podlehnu. Jak píše @kvakac , zodpovědnosti není nikdy dosti.
Vďaka za koment a za uznanie. Vždy sa snažím nech chutí aj ostatným členom rodiny.
Máš vytribeny vkus:-)) toto víno je aj pre Francúzov delikatne, ale isto viem, že do jedla by ho neliali:-) nepochybujem, že koleno je výborné, však Ty by si ho nerobil, keby nebolo:-) rada sa inšpirujem, ale vínkom zapijem, podlejem bicaverom..
Pekný den:-)
I moje první věta mého komentáře byla míněna podobně ironicky jako ve tvém, ale výsledek musí být fantastický. Proto recept s kolenem uzeným vyzkouším, ale jen s vínem do 10 Eu :-))
Vďaka za koment. Ja alkoholu a vínu nedám moc zarobiť. Chúďa fľaša bola taká opustená a zaprášená dlhým ležaním, že mi je prišlo ľúto. Tak som ju použil. Veď aj od manželky som dostal držkovú za ňu. Vraj mohli si ju dať s priateľkami. Hlavne že bolo dobré jedlo, až sme si olízali všetky labky.
No prosím strýko držgroš. Vykľulo sa šidlo z vreca há - há.
Vďaka za koment. Máš pravdu, toto je najlepší koláč.