Syrový koláč
Syrový koláč

Tvarôžkový koláč fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 23. mája 2022
Tvarôžkový koláč (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduché a chutné pohostenie pre návštevu, alebo len taká chuťovka k vínku alebo pivu.
Zdroj: internet

8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
125 g
300 g
1 ks
100 g
1/2 bal.
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
 (nemusí byť)
 (na potretie formy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na prípravu použijeme pravé olomoucké tvarôžky, majú správanu konzistenciu a sú primerane slané, takže pri príprave už nemusíme použiť soľ. Ale kto chce, tak si posolí.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku zmiešame s kypriacim práškom, pridáme vajce, jogurt a vypracujeme redšie cesto.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarôžky, cibuľu a slaninu nakrájame na kocky a premiešame.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okrúhlu formu na koláč potrieme olejom, vložíme pripravené cesto a mokrými rukami roztiahneme na celý povrch. Ja som použil plechovú formu s priemerom 26 cm.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto rovnomerne navrstvíme tvarôžkovú zmes, posypeme celou rascou a oreganom.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 30 - 35 minút.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení ešte horúce rozrežeme na porcie kolieskom na pizzu.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláč je výborný ešte teplý, hodí sa k vínu alebo pivu. Dobrý je aj na studeno.

    Tvarôžkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

denyany
Vstala som po nočnej a rizoto zo včera zasýtilo, chutilo, ale... No a teraz už viem, čo budem večerať! Tvarôžky nemám,a asi nikto nepôjde do obchodu, ale mám tu pár druhov syra a klobás, nuž niečo pokombinujem.... Tvoj slaný koláč vyzerá náramne dobre! Vďaka za inšpiráciu a som zvedavá na cesto, hádam sa mi podarí...
evanaaa
Práve dnes som kúpila pravé olomoucké tvarôžky a myslela som na teba @kimlo , že ich použijem v nejakom recepte, ak ich ovšem nezjem skôr :) Teraz ale váham pri tomto recepte......
kimlo
@haji (23.5.2022 18:25)
V´daka za koment. Ona a ta aróma sa pri pečení ani tak neprejavuje, skôr je cítíť príjemná korenistá vôňa, niečo ako v pizzérii.
evelynba
Paráda, nádhera....! Už z monitoru cítim tú vôňu a chuť...:-))) Uložené v KK, určite vyskúšam. Použijem ale, napriek Tvojej rade, radšej tzv. Harzer alebo Handkäse, podľa nás sú olomoucké predražené a presolené. Harzer má rovnakú konzistenciu, ale je menej slaný, tak vyskúšam... Ďakujeme za krásny recept.
kvakac
Tak som to vyskúšal dnes. Za prvé opálil som si jazyk, keď si napísal - teple je to najlepšie, akože je no pálí jazyk. Skúšal som to hlavne kvôli cestu, aké bude. Nemal som jogurt a tvarôžky, tak som nahradil kyslou smotanou 30% a syr gorgonzolu. No poviem ti vyznáš sa. Cesto perfektné a ta chuť báseň. Na budúce pečenie bude všetko podľa receptu, lebo to bude častejšie u nás. Odporúčam všetkým.


kimlo
@evelynba (24.5.2022 07:57)
Ďakujem za koment, vyskúšaj s inými druhmi a daj potom vedieť. sám som zvedavý... :-)
kimlo
@kvakac (24.5.2022 10:35)
Pekne si si poradil kamarát, tiež si to viem predstaviť s gorgonzolou alebo nivou. A som rád že sa dá aj smotana použiť.
1x kvakac
sracz
Výborné, chutné a na 100 % hodno nasledovania. Žiaľ "kvargle nemám, ale Krákačov variant oprobovať môžem. Ďalší z rcp, ktorý zaraďujem do kapitoly "Mariášnicke šmačky á la Kimlo" a budú tam opäť zdobiť a žiariť! Len tak ďalej a v šťastí i zdraví vydržať!
1x kimlo
denyany
Konečne mám čas napísať, že slaný koláč s 3 druhmi syra, klobásou, cibuľou a troškou rozmarínu bol výborný. Cesto , na moje prekvapenie, bolo výborné, narástlo do vysoka(forma 21cm) a krásne sa za tých 30min.upieklo. Nabudúce ho dám do väčšej formy. Určite je to výborný a variabilný recept. A rýchly!
2x kimlo a sracz
kimlo
@sracz (26.5.2022 21:39)
Vďaka Feri, ako píše kamarát @kvakac , dá sa použiť aj iný typ aromatickeho syra.
kimlo
@denyany (28.5.2022 16:02)
Somrád že chutilo, je to vlastne taký univerzálny recept, obloha môže byť čo komu chutí 👍
kvakac
To cesto je fakt vynikajúce na slané koláče, vďaka za recept. Teraz som použil bryndzu aj s tou je to fantázia- bryndza - slanina - rasca a cibuľa. Už som musel posúvať recept rodine, veľmi to všetkým chuťi.


martamm
@kimlo (24.5.2022 07:01)

U nas takto, aj s magi a petrzlenovou vnatkou, piekla som na papieri, bola to mnamka 😊


2x haji a kimlo
kimlo
@martamm (1.6.2022 15:50)
krásne sa Ti podaril, som rád že chutilo. 👍👍👍

Zaujímavé video z archívu TV Varecha