Syrový koláč
Syrový koláč

Klbká so syrom a s medvedím cesnakom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 15. apríla 2023
Klbká so syrom a s medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: ancicka

Jarný koláč vhodný k polievkam, alebo len tak na pochutnanie.

8
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
200 g
250 ml
150 g
1 PL
2 ČL
1 ks
1/2 bal. čerstvé
Plnka:
15 g roztopené
15 lístkov (čerstvý)
100 g strúhaný
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Postup

  1. 1

    Klasickým spôsobom si pripravíme kysnuté cesto, necháme ho vykysnúť na teplom mieste (ja som si nechala cesto vypracovať v pekárničke). Vykysnuté cesto vyložíme na dosku a rozdelíme na polovicu.

  2. 2

    Medvedí cesnak opláchneme pod studenou vodou a pokrájame na malé kúsky.

  3. 3

    Obidve cestá rozvaľkáme do kruhu vo veľkosti plechu. Jedno cesto potrieme roztopeným maslom a preložíme ho na pomastený plech. Naň nastrúhame syr, posypeme pokrájaným medvedím cesnakom a zakryjeme druhým cestom.

  4. 4

    Do stredu cesta položíme hrnček a cesto smerom od hrnčeka pokrájame na 16 častí.

    Klbká so syrom a s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je cesto pokrájané, tak poukladáme na seba dookola po dva trojuholníky. Každý trojuholník začneme stáčať, asi 5x zatočíme.

    Klbká so syrom a s medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prvý kúsok stočíme do klbka a uložíme do stredu. Ďalšie časti postáčame a klbká ukladáme dookola.

  7. 7

    Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami. Pečieme 20-25 minút na 180-200 °C.

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú skvele tvoje klbká a páči sa mi najmä to zloženie cesta: celozrnná múka a bravčová masť. Plnka tiež lákavá. Recept si ukladám a použijem k nejakej polievkovej večeri. Ďakujem zaň.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha