Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohovo-lekvárový nadýchaný koláčik

ellie17 - bez fotkyellie17, 4. decembra 2025

Koláč s tvarohovým krémom a ovocným lekvárom. Lahodná, vláčna a jednoduchá sladkosť.

10
porcií
15 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
2 ks
130 g
1 bal.
200 g
1/2 bal.
6 PL
120 g
Tvarohová náplň:
250 g
80 ml (33 %)
2 PL
1 ČL
Okrem toho:
5-6 ČL
Na vymastenie a vysypanie formy:
 (na vymastenie formy)
na  (na vysypanie formy)



Postup

  1. 1

    Tortovú formu (priemer cca 24 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.

  2. 2

    Príprava tvarohovej náplne: Do misky dáme tvaroh, smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor. Metličkou alebo ručným mixérom premiešame, kým nevznikne hladký krém. Odložíme bokom.

  3. 3

    Príprava cesta: Bielky dáme do čistej misky a vyšľaháme ich na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej, napenenej zmesi (cca 3 minúty). Zašľaháme olej a následne kyslú smotanu. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame stierkou, aby vzniklo hladké cesto. Nakoniec po častiach, zľahka primiešame sneh.

  4. 4

    Cesto vlejeme do pripravenej formy. Lyžicou pridávame malé kopčeky tvarohovej náplne rovnomerne po povrchu. Následne pridáme malé kopčeky lekváru medzi tvarohové. Špáradlom môžeme jemne urobiť krúživé ťahy – vytvorí to mramorový efekt.

  5. 5

    Pečieme 30–35 minút pri 180 °C, kým okraje nezozlatnú a stred pevný. Skúška špajľou: zapichnutá špajľa má vyjsť suchá (tvaroh môže byť vlhký, ale nie surový).

  6. 6

    Necháme vychladnúť. Môžeme posypať cukrom alebo podávať so šľahačkou.

Diskusia k receptu