Tvarohovo-lekvárový nadýchaný koláčik
Koláč s tvarohovým krémom a ovocným lekvárom. Lahodná, vláčna a jednoduchá sladkosť.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 2 ks |
|
| 130 g |
|
| 1 bal. |
|
| 200 g |
|
| 1/2 bal. |
|
| 6 PL |
|
| 120 g |
|
| Tvarohová náplň: | |
| 250 g |
|
| 80 ml (33 %) |
|
| 2 PL |
|
| 1 ČL |
|
| Okrem toho: | |
| 5-6 ČL |
|
| Na vymastenie a vysypanie formy: | |
| (na vymastenie formy) |
|
| na (na vysypanie formy) |
|
Postup
-
1
Tortovú formu (priemer cca 24 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
- 2
Príprava tvarohovej náplne: Do misky dáme tvaroh, smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor. Metličkou alebo ručným mixérom premiešame, kým nevznikne hladký krém. Odložíme bokom.
- 3
Príprava cesta: Bielky dáme do čistej misky a vyšľaháme ich na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej, napenenej zmesi (cca 3 minúty). Zašľaháme olej a následne kyslú smotanu. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame stierkou, aby vzniklo hladké cesto. Nakoniec po častiach, zľahka primiešame sneh.
- 4
Cesto vlejeme do pripravenej formy. Lyžicou pridávame malé kopčeky tvarohovej náplne rovnomerne po povrchu. Následne pridáme malé kopčeky lekváru medzi tvarohové. Špáradlom môžeme jemne urobiť krúživé ťahy – vytvorí to mramorový efekt.
- 5
Pečieme 30–35 minút pri 180 °C, kým okraje nezozlatnú a stred pevný. Skúška špajľou: zapichnutá špajľa má vyjsť suchá (tvaroh môže byť vlhký, ale nie surový).
- 6
Necháme vychladnúť. Môžeme posypať cukrom alebo podávať so šľahačkou.
Tiež tvarohový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu