Tvarohový koláč
Tvarohovo-lekvárový nadýchaný koláčik
Autor receptu: ellie17
Koláč s tvarohovým krémom a ovocným lekvárom. Lahodná, vláčna a jednoduchá sladkosť.
|
10 porcií |
15 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Tortovú formu (priemer cca 24 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Príprava tvarohovej náplne:
Do misky dáme tvaroh, smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor.
Metličkou alebo ručným mixérom premiešame, kým nevznikne hladký krém.
Odložíme bokom.
- Príprava cesta:
Bielky dáme do čistej misky a vyšľaháme ich na tuhý sneh.
V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej, napenenej zmesi (cca 3 minúty).
Zašľaháme olej a následne kyslú smotanu.
Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Jemne premiešame stierkou, aby vzniklo hladké cesto.
Nakoniec po častiach, zľahka primiešame sneh.
- Cesto vlejeme do pripravenej formy.
Lyžicou pridávame malé kopčeky tvarohovej náplne rovnomerne po povrchu.
Následne pridáme malé kopčeky lekváru medzi tvarohové.
Špáradlom môžeme jemne urobiť krúživé ťahy – vytvorí to mramorový efekt.
- Pečieme 30–35 minút pri 180 °C, kým okraje nezozlatnú a stred pevný.
Skúška špajľou: zapichnutá špajľa má vyjsť suchá (tvaroh môže byť vlhký, ale nie surový).
- Necháme vychladnúť.
Môžeme posypať cukrom alebo podávať so šľahačkou.