Tvarohový koláč

Tvarohovo-lekvárový nadýchaný koláčik

Autor receptu: ellie17

Koláč s tvarohovým krémom a ovocným lekvárom. Lahodná, vláčna a jednoduchá sladkosť.

10
porcií
15 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortovú formu (priemer cca 24 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Príprava tvarohovej náplne: Do misky dáme tvaroh, smotanu, práškový cukor a vanilkový cukor. Metličkou alebo ručným mixérom premiešame, kým nevznikne hladký krém. Odložíme bokom.
  3. Príprava cesta: Bielky dáme do čistej misky a vyšľaháme ich na tuhý sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej, napenenej zmesi (cca 3 minúty). Zašľaháme olej a následne kyslú smotanu. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame stierkou, aby vzniklo hladké cesto. Nakoniec po častiach, zľahka primiešame sneh.
  4. Cesto vlejeme do pripravenej formy. Lyžicou pridávame malé kopčeky tvarohovej náplne rovnomerne po povrchu. Následne pridáme malé kopčeky lekváru medzi tvarohové. Špáradlom môžeme jemne urobiť krúživé ťahy – vytvorí to mramorový efekt.
  5. Pečieme 30–35 minút pri 180 °C, kým okraje nezozlatnú a stred pevný. Skúška špajľou: zapichnutá špajľa má vyjsť suchá (tvaroh môže byť vlhký, ale nie surový).
  6. Necháme vychladnúť. Môžeme posypať cukrom alebo podávať so šľahačkou.