Tvarohovo-citrónové koláče fotorecept
Ľahučké koláče s výbornou plnkou ;-)
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
150 g hustá |
|
1 ks |
|
cca 1,5 dl |
|
0,25 dl |
|
21 g čerstvé |
|
0,5 KL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 dl |
|
3 PL |
|
z 1 citróna |
|
z 1/2 citróna |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posyp: | |
podľa potreby |
|
1-2 bal. |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
V jednej miske zmiešame lyžicou najprv múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu (u nás 20%ná), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas vypracovania pridáme a dobre vpracujeme ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.
-
2
Tesne predtým než začneme s nakysnutým cestom pracovať, si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna. Nech má dobrú, silnejšiu citrónovú chuť :-)
-
3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenko cca 5 mm do tvaru obdĺžnika. Na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme celú plnku. Nakoniec cesto zľahka a voľne skrútime do tvaru závinu tak, aby tie pásiky boli pekne hore.
-
4
Závin pokrájame ostrým nožom na kúsky široké 6 cm a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.
-
5
A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-P
-
6
Ešte teplé koláče dobre pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým. A potom už len zahryznúť do mäkučkých koláčov s fantastickou plnkou ;-) Prajem dobrú chuť!
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu