Tvarohovo-citrónové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Ľahučké koláče s výbornou plnkou ;-)
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
150 g hustá |
|
1 ks |
|
cca 1,5 dl |
|
0,25 dl |
|
21 g čerstvé |
|
0,5 KL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 dl |
|
3 PL |
|
z 1 citróna |
|
z 1/2 citróna |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posyp: | |
podľa potreby |
|
1-2 bal. |
|
Postup
-
1
V jednej miske zmiešame lyžicou najprv múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu (u nás 20%ná), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas vypracovania pridáme a dobre vpracujeme ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.
-
2
Tesne predtým než začneme s nakysnutým cestom pracovať, si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna. Nech má dobrú, silnejšiu citrónovú chuť :-)
-
3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenko cca 5 mm do tvaru obdĺžnika. Na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme celú plnku. Nakoniec cesto zľahka a voľne skrútime do tvaru závinu tak, aby tie pásiky boli pekne hore.
-
4
Závin pokrájame ostrým nožom na kúsky široké 6 cm a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.
-
5
A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-P
-
6
Ešte teplé koláče dobre pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým. A potom už len zahryznúť do mäkučkých koláčov s fantastickou plnkou ;-) Prajem dobrú chuť!
Ahoj :-) Nie,vôbec si obavy nerob.V tom tvarohu máš ten pudingový prášok,ktorý slúži práve nato,aby takému niečomu zabránil :-) A to je úplne jedno či je ochutení citrónom,alebo niečim iným :-) Ked sa tvaroh pri pečení začne prehrievať a aj cukor v ňom spúštať,začne sa tvorit tekutina,ktorú ten pudingový prášok ihned neutralizuje a to tak,že ju vsiakne/ztuží ešte a tým pádom zostane tvaroh jemný a ani nevytečie :-) Takže vôbec sa neboj,kludne upeč,koláče sú velmi velmi dobré! Pekný večer :-)
Dakujem za pochvalu :-) si zlatá ako vždy! Pozdravujem.
:-))) dakujem,milé od teba.
Dakujem,si milá @Haji :-)
Tvoja správa ma velmi potešila :-) Som rada,že vám koláče chutili.Sú naozaj velmi dobré,aj u nás sú velmi oblúbené :-)
Hrudkovitý tvaroh určite nie,tepelnou úpravou sa ti z neho stane žuvačka.Ja mám dobrú skúsenosť s Crème Olé od oetkera a myslím,že aj Zlatý klas bez varenia od nich (modrý obal) bude mať ten istý účinok.Natrieš plnku a poprášiš týmto práškom.Viem,že sa používa pudingový prášok,ale výsledok je diskutabilný,tieto pudingy bez varenia nemajú chybu na stabilizovanie konzistencie tvarohu.Tak pol sáčka na pol kg tvarohu ti urobí dobrú službu.Vyskúšaj.
To mi je lúto,že ti nevyšli podla predstavy :-/ ale ako opisuješ,tak podla mna chybu si nespravila ty,ale na viňe bol asi ten tvaroh :-) Ked si s cestom žiadny problém nemala,len s plnkou..
Možno bol tvoj krémový tvaroh už sám o sebe redší než mal byť a potom zredol ešte viac.Ked je u vás taký riedky tvaroh,tak ja by som na tvojom mieste zmiešala 1krémový a 1 obyčajný plnotučný(nie celkom hrudkový). Ale kludne môžeš vyskúšať aj radu od @Viera1 :-) Pekný den ti prajem a budem držat palce,aby sa ti niekedy nabudúce vydarili ako majú! :-)
Ahoj.Chyba sa iste nikde nestala,jednoducho je to s týmito rozdielnymi múkami žial už takto :-) Sme aj v iných krajinách a preto tie tipy múk sa môžu líšit.Jednoducho treba tú tekutinu prispôsobit,aby si dostala výslednú konzistenciu cesta takú ako píšem :-) No dúfam,že vám aj tak chutili. Vdaka za koment.
Mohu potvrdit a to ještě v hlubším rozsahu. Stejná mouka, stejné složení, stejný výrobce. Každá "šarže" se chová jinak. Pak je veselo a jeden se nestačí divit. Trénink dělá závodníka.
Krásne, vyskúšam. Smotana kyslá alebo na šľahanie? Ďakujem.