Kysnuté tvarohové koláče
Kysnuté tvarohové koláče

Tvarohovo-citrónové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. júna 2019
Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ľahučké koláče s výbornou plnkou ;-)

25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g
150 g hustá
1 ks
cca 1,5 dl
0,25 dl
21 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g
2 dl
3 PL
z 1 citróna
z 1/2 citróna
štipka
Na potretie:
1 ks
1 PL
Na posyp:
podľa potreby
1-2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske zmiešame lyžicou najprv múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu (u nás 20%ná), olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas vypracovania pridáme a dobre vpracujeme ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tesne predtým než začneme s nakysnutým cestom pracovať, si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna. Nech má dobrú, silnejšiu citrónovú chuť :-)

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme na tenko cca 5 mm do tvaru obdĺžnika. Na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme celú plnku. Nakoniec cesto zľahka a voľne skrútime do tvaru závinu tak, aby tie pásiky boli pekne hore.

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Závin pokrájame ostrým nožom na kúsky široké 6 cm a pokladieme ich na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené a voňavé koláče ;-P

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte teplé koláče dobre pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý sme zmiešali s vanilkovým. A potom už len zahryznúť do mäkučkých koláčov s fantastickou plnkou ;-) Prajem dobrú chuť!

    Tvarohovo-citrónové koláče (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Ahoj @Cesminaz , tvoje koláče ma veľmi zaujali a chcela by som ich vyskúšať. Len mi napadlo pri tej plnke, keď dám do tvarohu citrónovú šťavu, nezrazí sa tvaroh? Ja dávam do tvarohu citrónovú príchuť, neviem, prečo mám túto obavu...
@Aleana (25.6.2019 14:35)

Ahoj :-) Nie,vôbec si obavy nerob.V tom tvarohu máš ten pudingový prášok,ktorý slúži práve nato,aby takému niečomu zabránil :-) A to je úplne jedno či je ochutení citrónom,alebo niečim iným :-) Ked sa tvaroh pri pečení začne prehrievať a aj cukor v ňom spúštať,začne sa tvorit tekutina,ktorú ten pudingový prášok ihned neutralizuje a to tak,že ju vsiakne/ztuží ešte a tým pádom zostane tvaroh jemný a ani nevytečie :-) Takže vôbec sa neboj,kludne upeč,koláče sú velmi velmi dobré! Pekný večer :-)
Blahopřeji, milá Cesmínko, tvůj receptík je na 1. místě v Top 30 receptech Jún 2019! A to je moc dobře, protože tvoje koláče nemajú chybu.
Ja som tiež vyskúšala tento recept a neviem, kde som spravila chybu. Cesto som si presne navážila, rozvaľkala, narezala. Problém nastal s plnkou. Tvaroh som použila tak, ako si písala jemný krémový, cukor som dala až nakoniec, ale tvaroh sa roztekal a roládka sa nedala spraviť. Problém som mala aj pri rezaní, lebo všetko zboku vytekalo. Tak sa pýtam, kde som mohla urobiť chybu. Na koláčky sa síce moc pozerať nedá, ale chuťovo nemajú chybu. Možno, keby som bola použila hrudkový tvaroh????
@Evia (12.8.2019 13:06)

Hrudkovitý tvaroh určite nie,tepelnou úpravou sa ti z neho stane žuvačka.Ja mám dobrú skúsenosť s Crème Olé od oetkera a myslím,že aj Zlatý klas bez varenia od nich (modrý obal) bude mať ten istý účinok.Natrieš plnku a poprášiš týmto práškom.Viem,že sa používa pudingový prášok,ale výsledok je diskutabilný,tieto pudingy bez varenia nemajú chybu na stabilizovanie konzistencie tvarohu.Tak pol sáčka na pol kg tvarohu ti urobí dobrú službu.Vyskúšaj.
@Evia (12.8.2019 13:06)

To mi je lúto,že ti nevyšli podla predstavy :-/ ale ako opisuješ,tak podla mna chybu si nespravila ty,ale na viňe bol asi ten tvaroh :-) Ked si s cestom žiadny problém nemala,len s plnkou..
Možno bol tvoj krémový tvaroh už sám o sebe redší než mal byť a potom zredol ešte viac.Ked je u vás taký riedky tvaroh,tak ja by som na tvojom mieste zmiešala 1krémový a 1 obyčajný plnotučný(nie celkom hrudkový). Ale kludne môžeš vyskúšať aj radu od @Viera1 :-) Pekný den ti prajem a budem držat palce,aby sa ti niekedy nabudúce vydarili ako majú! :-)

Pridaj komentár k receptu: