Tvarohové rezance
Tvarohové rezance

Tvarohové slíže podľa starkej fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 11. decembra 2022
Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept)
Foto: kvakac

Takto som ich jedával od malého chlapca. Teraz som ich naučil jesť a uvariť aj vlastné deti.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 g
300 g (16 %)
300 g
2 PL krájaný (najlepšie čerstvý)
100 ml
Na varenie cestovín:




Postup

  1. 1

    Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme variť vodu na slíže, ktorú osolíme. Zatiaľ nakrájame slaninu na kocky asi 1 cm. Do vriacej vody dáme slíže. A zároveň dáme na panvicu škvariť nakrájanú slaninu. Ono sa to urobí potom skoro rovnako. Slíže scedíme cez sito. Trocha vývaru z cestovín v hrnci kde sme varili slíže privedieme k varu a dáme do nej nasekanú kôpor prevariť na pár sekúnd.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu sme medzi tým vyškvarili pekne do červena.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca, kde je kôpor pridáme odkvapkané slíže a trochu premiešame.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej pridáme pripravený tvaroh.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Napokon k tomu pridáme uškvarenú slaninu aj s masťou z nej a všetko spolu premiešame. Vôbec nedávame soľ, pretože je už všetko slané, tak aby ste nepresolili.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Také teple servírujeme. Čerstvé a teple je to najchutnejšie.

    Tvarohové slíže podľa starkej (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

zahra
Toto si pamatam zo skolskych prazdnin v Budapesti, oni to povazovali za madarske jedlo s pre mna nevyslovitelnym nazvom (neviem po madarsky), bolo to velmi dobre. Ale samozrejme kuchyne sa miesaju, ved dobre veci sa rychlo siria, potom to zacala robit aj mama, kym sme jedli maso. Vyborne syte jedlo.
kimlo
Jednoduchý a úžasný recept, mám rád cestoviny, tvaroh, aj slaninu. Ale priznám sa že som túto kombináciou ešte nevyskúšal. Nabudúce v mojom pláne na klasické bryndzové halušky zaradím tento recept… @bugout vývar z cestovín alebo halušiek sa bežne používa na Liptove, aspoň tak ma to naučila kamoška odtiaľ 😉
bugout
@kimlo (11.12.2022 15:31)
Dnes som už mal zjedené keď som čítal recept. A musím sa priznať, že som sa zamýšľal dať trochu vody ako inšpirácia z talianskej kuchyne (z Liptova viem o používaní vody z halušiek, nie z cestovín. Vôbec to však nespochybňujem) ale predstava tvarohu s vodou ma nejako nelákala (keby som nemal smotanu dám).
Keďže si s cestom šikovnejší ako ja, urob si potom rezance čerstvé, to je úplne iná liga. A tá kombinácia slanina, tvaroh, smotana a cestoviny je úžasná. Osobne mi to chutí asi viac ako bryndzové halušky, určite ich aj častejšie robím.
kimlo
@bugout (11.12.2022 15:38)
No priznám sa že okrem rezancov do polievky iné cestoviny ani nerobievam, fliacky, tagliatelle a spagety si kupujem. Ale práve sa sa mi vrátila z Talianska kamarátka ktorá žila 35 rokov v Ríme, tak ma hádam naučí ako sa robia takéto domáce cestoviny… 😉
bugout
@kimlo (11.12.2022 15:50)

Zabudni na Taliansko. Zisťuj radšej u kamošky z Liptova ako robia tam. Najlepšie by podľa mňa boli "párance" tuším to vyskúšam niekedy aj ja 😂
evanaaa
Môj manžel mal rád tvarohové slíže, robila som mu ich často ,ale nasladko, tvaroh a sladkú smotanu, dobre osladiť....ale nikdy som do žiadnych cestovín, ani do halušiek nedávala vodu na zriedenie, načo? Prečo by som si napríklad mala dobrú bryndzu riediť a kaziť vodou, ako je niekde zvykom, a takisto aj tvaroh, stačí ho zriediť tou smotanou. Ale už dávno som nerobila.....asi sa chute menia.
haji
Zajímavý, pro mě neotřelý receptík. Ochutnala bych, veď so slaninkou je všetko dobré! haha Jak nebudu vědět co vařit, posbírám odvahu a recept vyzkouším. Toto je gramáž na kolik porcí? Ať vím, do čeho jdu... Mám naslintáno v technice a jak bude hrudkový tvaroh v akci, jsem jasná. Díky za inspiraci.
kvakac
@bugout (11.12.2022 15:13)

Vďaka za komenty. Niekedy vyskúšaj, ja som dal inšpiráciu. Tak to robím ja. Ten vývar je aj na zvýraznenie chute toho kôpru, ten som dal z mrazničky. Netreba ho dať moc.
kvakac
@kimlo (11.12.2022 15:31)

Vďaka za komenty. Vyskúšaj kamarát niekedy oplatí sa. Deci vývaru na to množstvo nie je moc a kôpor dostane trochu inú dimenziu. Ten tvaroh so smotanou sú dosť husté a takto sa to lepšie premieša.
kvakac
@evanaaa (11.12.2022 17:10)

Vďaka za koment. Ono je to dosť husté na to množstvo to nie je vôbec riedke. Ja som dal len návod ako to robím ja.
kvakac
@haji (11.12.2022 20:10)

Vďaka za koment. Chuť mi nahnal @Stefanm v tvojich článkoch, tak som ich musel urobiť. Dal som návod ako to máme radi. Nám ten kôpor tam pasuje. Keď niekedy skúsiš budem rád je to dobrota. U nás to boli štyri porcie z tohto množstva.
1x haji
kvakac
@janger (11.12.2022 21:46)

Vďaka za koment. Sú naozaj dobré po nich som išiel na špacirku v tej dnešnej fujavici a tak sa mi dobré šľapalo.
janger
@kvakac (11.12.2022 22:11), no az taka pazrava som neni :-))).
A tu fujavicu aj trosku zavidim, uz som dost davno nezazila.
2x kvakac a haji
kucharka
No nádhera, ďakujem, že si to pridal. Toto jedlo som jedávala u babky, úplne som na to zabudla. Akurát babka robila domáce slíže, to ja asi nebudem :-))
Som to nemala vidieť takto neskoro … sa mi bude o tom snívať! 😜
kvakac
@mijaita (11.12.2022 22:28)

No paráda, to tiež skúsim, len toho kohúta. U susedov nechce prísť bližšie k plotu, ach niečo budem musieť naňho vymyslieť.
1x haji
kvakac
@kucharka (11.12.2022 23:09)

Vďaka za koment. Veď aj u nás to dlho nebolo a keď som to zbadal v komentároch bolo hotovo tiež sa mi v noci snívalo o nich aj som normálne cítil chuť, tak som ich musel urobiť. Sem som to dal nech aj iným zachutia.
1x haji
pivonka
Slíže milujem a niekedy robím aj domáce, tvaroh tiež miešam s kyslou smotanou, ale bez vody. Slaninka dá tomu grády ale - koľko rezancov, toľko slaniny? Ufff... To bolo veľmi sýte.
kvakac
@pivonka (12.12.2022 13:55)

Vďaka za koment. Veď keď sa rezance uvaria naberú hmotnosť. Tak ich bolo potom omnoho viac. Takže celkové tej slaniny nebolo až tak moc. Na obrázku to je vidieť.
1x haji
sracz
Rezance, halušky, ..., strapačky a inšô podobnô smiem, môžem, musím! Obdivujem, bratu @Kvakac aj ten rcp po Tvojej starkej zdedený a s náležitou spomienkou i úctou prezentovaný aj v súčasnosti. Rozhodne odskúšam a som presvedčený, že aj vychutnám túto aj technológiu, Tebou po prapraslici zdedenú. Bez urážky, dávam do pozornosti aj svoj rcp spred 12 rokov, na originalitu "Túros csusza" priamo z Békešskej Čaby. Žiaľ je z mojich dôb, kedy som ešte "namajstroval s foťákom" a tak bez obrázkov.  varecha.pravda.sk/recepty/domace-rezance-s-tvarohom/6060-...
kvakac
@kukulienka71 (12.12.2022 19:56)

Vďaka za koment. Som rád keď som narobil chute a o tom to cele je - inšpirácia. Niekedy rozmýšľam cely deň čo zajtra a stačí ukážka a nápad je na svete. Máš ich tiež parádne.
2x haji a sracz
kvakac
@sracz (12.12.2022 20:25)

Vďaka za koment. Tieto klasické jedla sa nikdy neprejedia. Ten recept je tiež super vďaka zaň.
1x haji
kimlo
Dnes som kúpil slíže aj tvaroh, slaninu mám domácu. V piatok si dám takýto odľahčený obed… ale slaninou nebudem šetriť… 😉😋
1x sracz
yana
Takto to milujem, ale zvysok mojej rodiny len sladke. Takze spinim viac riadu.