Tvarohové slíže podľa starkej fotorecept
Foto: kvakac
Takto som ich jedával od malého chlapca. Teraz som ich naučil jesť a uvariť aj vlastné deti.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
500 g |
|
300 g (16 %) |
|
300 g |
|
2 PL krájaný (najlepšie čerstvý) |
|
100 ml |
|
Na varenie cestovín: | |
|
|
|
Postup
-
1
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou.
-
2
Dáme variť vodu na slíže, ktorú osolíme. Zatiaľ nakrájame slaninu na kocky asi 1 cm. Do vriacej vody dáme slíže. A zároveň dáme na panvicu škvariť nakrájanú slaninu. Ono sa to urobí potom skoro rovnako. Slíže scedíme cez sito. Trocha vývaru z cestovín v hrnci kde sme varili slíže privedieme k varu a dáme do nej nasekanú kôpor prevariť na pár sekúnd.
-
3
Slaninu sme medzi tým vyškvarili pekne do červena.
-
4
Do hrnca, kde je kôpor pridáme odkvapkané slíže a trochu premiešame.
-
5
Ďalej pridáme pripravený tvaroh.
-
6
Napokon k tomu pridáme uškvarenú slaninu aj s masťou z nej a všetko spolu premiešame. Vôbec nedávame soľ, pretože je už všetko slané, tak aby ste nepresolili.
-
7
Také teple servírujeme. Čerstvé a teple je to najchutnejšie.
Vďaka za koment. Máš pravdu keď je niečo dobré hneď sa to urobí aj u iných.
Dnes som už mal zjedené keď som čítal recept. A musím sa priznať, že som sa zamýšľal dať trochu vody ako inšpirácia z talianskej kuchyne (z Liptova viem o používaní vody z halušiek, nie z cestovín. Vôbec to však nespochybňujem) ale predstava tvarohu s vodou ma nejako nelákala (keby som nemal smotanu dám).
Keďže si s cestom šikovnejší ako ja, urob si potom rezance čerstvé, to je úplne iná liga. A tá kombinácia slanina, tvaroh, smotana a cestoviny je úžasná. Osobne mi to chutí asi viac ako bryndzové halušky, určite ich aj častejšie robím.
No priznám sa že okrem rezancov do polievky iné cestoviny ani nerobievam, fliacky, tagliatelle a spagety si kupujem. Ale práve sa sa mi vrátila z Talianska kamarátka ktorá žila 35 rokov v Ríme, tak ma hádam naučí ako sa robia takéto domáce cestoviny… 😉
Zabudni na Taliansko. Zisťuj radšej u kamošky z Liptova ako robia tam. Najlepšie by podľa mňa boli "párance" tuším to vyskúšam niekedy aj ja 😂
Vďaka za komenty. Niekedy vyskúšaj, ja som dal inšpiráciu. Tak to robím ja. Ten vývar je aj na zvýraznenie chute toho kôpru, ten som dal z mrazničky. Netreba ho dať moc.
Vďaka za komenty. Vyskúšaj kamarát niekedy oplatí sa. Deci vývaru na to množstvo nie je moc a kôpor dostane trochu inú dimenziu. Ten tvaroh so smotanou sú dosť husté a takto sa to lepšie premieša.
Vďaka za koment. Ono je to dosť husté na to množstvo to nie je vôbec riedke. Ja som dal len návod ako to robím ja.
Vďaka za koment. Chuť mi nahnal @Stefanm v tvojich článkoch, tak som ich musel urobiť. Dal som návod ako to máme radi. Nám ten kôpor tam pasuje. Keď niekedy skúsiš budem rád je to dobrota. U nás to boli štyri porcie z tohto množstva.
Cely rc je super!!
varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-kohuta-s-tvarohovo-sm...
Vďaka za koment. Sú naozaj dobré po nich som išiel na špacirku v tej dnešnej fujavici a tak sa mi dobré šľapalo.
Ten až po tom ak ich bude malo.
Vďaka za koment. To je dobré o tom recepte som nemal tušenia. Inak sa mi to páči.
A tu fujavicu aj trosku zavidim, uz som dost davno nezazila.
i v obraze
Som to nemala vidieť takto neskoro … sa mi bude o tom snívať! 😜
No paráda, to tiež skúsim, len toho kohúta. U susedov nechce prísť bližšie k plotu, ach niečo budem musieť naňho vymyslieť.
Vďaka za koment. Veď aj u nás to dlho nebolo a keď som to zbadal v komentároch bolo hotovo tiež sa mi v noci snívalo o nich aj som normálne cítil chuť, tak som ich musel urobiť. Sem som to dal nech aj iným zachutia.
Vďaka za koment. To teda je nenáročne a pritom dobré.
Vďaka za koment. Veď keď sa rezance uvaria naberú hmotnosť. Tak ich bolo potom omnoho viac. Takže celkové tej slaniny nebolo až tak moc. Na obrázku to je vidieť.
Vďaka za koment. Som rád keď som narobil chute a o tom to cele je - inšpirácia. Niekedy rozmýšľam cely deň čo zajtra a stačí ukážka a nápad je na svete. Máš ich tiež parádne.
Vďaka za koment. Tieto klasické jedla sa nikdy neprejedia. Ten recept je tiež super vďaka zaň.