Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Tvarohové rezance na slano fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 28. júla 2020

Dostala som chuť na domáce tvarohové rezance.

4
porcie
90 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
150 g
1 ks
10 g
Navrch:
250 g
200 g chrbtová
 (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmes múk preosejeme na dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozbijeme vajce a pridáme trochu jedlého oleja. Posolíme. Radšej menej, lebo soľ je hygroskopická a cesto by vlhlo. Postupným pridávaním vlažnej vody zamiesime tuhšie cesto. Cesto miesením dobre vypracujeme, aby sa vytvoril lepok. Nestačí len zmiešať suroviny. Vypracované cesto som rozdelila na 3 časti a každú časť som samostatne vyvaľkala do kruhu. Keďže cesto bolo dobre vypracované, nebolo treba veľa podsýpať múkou. Vyvaľkané cestá musia aspoň 1 hodinu odpočívať, aby sa vysušili. Inak by sa pri krájaní zlepovali.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každé cesto pokrájame na pásy. Šírka pásov zodpovedá dĺžke rezancov. Ja som mala pásy asi 8 cm široké.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pásy treba pomúčiť a naukladať na seba. Ostrým nožom krájame rezance podľa toho, na aký účel sú určené. V mojom prípade to bolo cca 0,5 cm. Hánky ľavej ruky sú pri krájaní ohnuté a po nich sa kĺže nožík. Pozor, neporezať sa!

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nakrájaní rezance rozhádžeme po doske, aby sa od seba oddelili. Na obrázku sú rezance z 2 ciest.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V osolenej vode (teraz môžeme pridať viac soli) ich postupne uvaríme. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierkovaným sitom (ja používam smaltované) do pripravenej nádoby.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pomastíme masťou, ktorá vznikla vytopením pokrájanej chrbtovej údenej slaniny. Mangalicová slanina sa neodporúča, lebo sa tepelnou úpravou premení na čistú masť, bez škvariek. Údenú slaninu vytápam v suchej rajničke, škvarky sú potom chrumkavé.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rezance pomiešame s tvarohom, servírujeme na tanieri so škvarkami a ozdobíme kopčekom kyslej smotany. Nemusí byť. Každý si prisolí podľa vlastnej chuti. Existuje aj sladká verzia tvarohových rezancov. Tvaroh blahodarne pôsobí na našu pečeň. Ja som použila tento hrudkovitý tvaroh z Lidla.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Moje naj bezmäsité jedlo, s maslom, bez smotany, môžem jesť a jesť a jesť, až po ohryzok :-) doslova do prasknutia, až pokiaľ nie je hrniec prázdny
Ďakujem pekne za nahliadnutie. Pisala som to podrobne, aby to bolo archivované, keď ja tu uz nebudem a moje deti a vnučka budú mať návod ako na to. Ja som nikdy nerobila rezance ( slíže po fraštacky} kupované v sáčku v obchode.