Tvarohové rezance na slano fotorecept
Dostala som chuť na domáce tvarohové rezance.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
10 g |
|
Navrch: | |
250 g |
|
200 g chrbtová |
|
(nemusí byť) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Zmes múk preosejeme na dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozbijeme vajce a pridáme trochu jedlého oleja. Posolíme. Radšej menej, lebo soľ je hygroskopická a cesto by vlhlo. Postupným pridávaním vlažnej vody zamiesime tuhšie cesto. Cesto miesením dobre vypracujeme, aby sa vytvoril lepok. Nestačí len zmiešať suroviny. Vypracované cesto som rozdelila na 3 časti a každú časť som samostatne vyvaľkala do kruhu. Keďže cesto bolo dobre vypracované, nebolo treba veľa podsýpať múkou. Vyvaľkané cestá musia aspoň 1 hodinu odpočívať, aby sa vysušili. Inak by sa pri krájaní zlepovali.
-
2
Každé cesto pokrájame na pásy. Šírka pásov zodpovedá dĺžke rezancov. Ja som mala pásy asi 8 cm široké.
-
3
Pásy treba pomúčiť a naukladať na seba. Ostrým nožom krájame rezance podľa toho, na aký účel sú určené. V mojom prípade to bolo cca 0,5 cm. Hánky ľavej ruky sú pri krájaní ohnuté a po nich sa kĺže nožík. Pozor, neporezať sa!
-
4
Po nakrájaní rezance rozhádžeme po doske, aby sa od seba oddelili. Na obrázku sú rezance z 2 ciest.
-
5
V osolenej vode (teraz môžeme pridať viac soli) ich postupne uvaríme. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierkovaným sitom (ja používam smaltované) do pripravenej nádoby.
-
6
Pomastíme masťou, ktorá vznikla vytopením pokrájanej chrbtovej údenej slaniny. Mangalicová slanina sa neodporúča, lebo sa tepelnou úpravou premení na čistú masť, bez škvariek. Údenú slaninu vytápam v suchej rajničke, škvarky sú potom chrumkavé.
-
7
Rezance pomiešame s tvarohom, servírujeme na tanieri so škvarkami a ozdobíme kopčekom kyslej smotany. Nemusí byť. Každý si prisolí podľa vlastnej chuti. Existuje aj sladká verzia tvarohových rezancov. Tvaroh blahodarne pôsobí na našu pečeň. Ja som použila tento hrudkovitý tvaroh z Lidla.
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu