Domáce rezance s tvarohom

sracz - fotkasracz, 28. marca 2010

Omyl = nový recept. Celý omyl bol desaťročia zapríčinený jednoduchou čiarkou, dĺžňom, v názve domácich rezancov s tvarohom, vareného snáď po celom juhu Slovenska. Zobraziť celý popisOmyl = nový recept. Celý omyl bol desaťročia zapríčinený jednoduchou čiarkou, dĺžňom, v názve domácich rezancov s tvarohom, vareného snáď po celom juhu Slovenska. Vôbec sa nejedná o „túróscsÚsza = šmykľavý tvaroh“, ale o „túroscsUsza = druh domácich rezancov so šírkou ~ 3÷5 mm“. Nuž a po tomto preškolení som získal originálny recept na tieto rezance a to priamo z Békes Csaby.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,20 kg
0,5÷0,75 kg
podľa potreby
~ 0,75  kg
0,5 l
0,25 l




Postup

  1. 1

    oddeliť kožu od slaniny a samostatne, na drobno nakrájanú, alebo na mlynčeku zomletú, vyškvariť. Pridať na kocky nakrájanú slaninu a spoločne škvariť až do „sucha“. Škvarky scediť a uložiť na pomocný tanierik.

  2. 2

    Do horúcej masti, ak je jej málo pridať z vlastných zásob, alebo doplniť maslom (je možné nahradiť olejom), opatrne vliať polovičnú dávku kyslej smotany s 0,25 l sladkej (šľahačkovej) a do tejto „omáčky“ vložiť a premiešať vyvarené rezance (csusza tészta = trhance alebo metélt tészta = širšie cestoviny).

  3. 3

    Zmiešať s jemne posoleným domácim tvarohom (v žiadnom prípade nie mäkkým!!!).

  4. 4

    Servírovanie: v hlbokých tanieroch, na povrch uložiť druhú polovicu kyslej smotany a posypať škvarkami; zapíjať kyslým mliekom alebo kefírom.

  5. 5

    V prípade, že nám po stolovaní ostanú rezance (v mojej rodine sa to za posledných 37 rokov nestalo ani raz), je ich možné obojstranne opiecť na teflónovej panvici s troškou masla (max. 1 PL) na jemno béžovú - zlatohnedú farbu = raňajková mňamka Bábiky Angeliky.

Diskusia k receptu

sovka62
Sliny mám až po bradu. Ani neviem, či na tie tvarohové, alebo na opekané, oboje sú skvelé. Naša starká ich robievala presne takto, teda nie rezance,ale väčšie fliačky, ale to je úplne jedno. Chutí to rovnako. A opečené cestoviny, len osolené...... jedna báseň.
sracz
Úprimné ďakujem, vážená a milá Sovka62, za Vaše chúťky! „Silnejšia“ ½ ľudstva si o mne asi bude myslieť, že mi šiblo. Nemôžem si však pomôcť ale ja naozaj nie som ortodoxný mäsožravý typ. Naopak, hocaké mäso rád (a pritom mám z mäsa najradšej bravčovú krkovičku a hovädziu nožinu - lábszár) v sekunde vymením za domáce halušky, rezance, pirohy, palacinky, torty, zákusky, süteménye a inšó. A dajte mi ešte double tanier domácej fazuľovej polievky s lečkami, alebo poriadnu fazuľovicu a môžete si ma omotať okolo prsta, alebo natrieť na chlieb ako maslo, alebo voňavý škvarkový „šmaľec“. 56 rokov som bol presvedčený, ako aj väčšina starej gardy Košíc, že domáce rezance s prepraženým maslom a tvarohom, varievané po celej dĺžke juhu Slovenska pod názvom „Túroscsúsza“ (túró = tvaroh; csúszni = šmýkať sa – z maďarského jazyka) dostali svoje meno na základe toho, že sa pri jedení jemne šmýkajú dolu gágorom až do bruška. A predsa sme sa všetci mýlili. Z omylu ma vyviedla až moja bývalá kolegyňa na ÚGT SAV v Košiciach, zlatá pani RNDr. Máriamagdaléna Luxová. Celý omyl bol desaťročia zapríčinený jednoduchou čiarkou, dĺžňom. Vôbec sa nejedná o „túróscsÚsza = šmykľavý tvaroh“, ale o „túroscsUsza = druh domácich rezancov so šírkou ~ 3÷5 mm“. Nuž a po tomto preškolení som od pani Magdy získal originálny recept na tieto rezance a to priamo z Békes Csaba. Ale opäť som sa dlhšie rozpísal, tak ako keď Palacký diskutoval s. č. na sneme. Prajem Vám krásne dni a teším sa na úzke kontakty. S hlbokou úctou a úprimným "Varachovým" pozdravom, Srácz Ferry, Košičan v Iowe.
1x vinica
frezia68
Zasa jeden recept písaný s kuchárskym kumštom.A bod č. 5 využívame nie preto,že by rezance nechutili,ale práve kvôli tomu,aby sme ich takto na druhý deň vychutnali-tiež máme radi trocha pripečené.A je zaujímavé sa dozvedieť pôvod priamo z Békes Csaby :-))
1x sracz
jody
Perfktné! Takéto já móžem! S dĺžňom, či bez!
1x sracz
babidka
prehltam slinky
nechcem už
mäso z tej svinky,
čo mám v menu
chcem na obed
Sraczove cestovinky!
takže múku, vajce , váľok chytam .../a múza ma opustila /
a idem robit túroscsUsza ...
1x sracz
sracz
Veľmi pekne ďakujem, Frézia68, rovnako koštujúca jak šmakujúca, aj keď so zdravo súperiaceho Prešova! Kto ňeprepije a ukradňe, ta ma aj na paľenku!
sracz
Super pravda, Jody! Určite musím napísať a uverejniť jeden z mojich zážitkov, keď mi nebohá Anyuci bola ochotná urobiť cik-cak, klinky, po vihodňarski "hev i tam_ky", iba vtedy, ak ja zamiesim a uhnetiem domáce cesto (3-4 disky s priemerom 1 m), pokrájam ich a vyvarím na objednané menu, a ona, že vraj, urobí všetko ostatné! He-he
sracz
No ciao, Babidka, poétka_kucháročka!
Vône, chute boria dom,
na Slovensku i za morom.
Dobre šmaky ku večeri,
s úctou želá Váš Srácz_Ferry!
frezia68
Nedá sa mi nezveriť,že chcem s Vami súperiť.Babidka a či Srácz Ferry,obaja ste tuná skvelí.Pridám k Vašim tých pár slov:Na úspech ďaľších receptov :-)))))
1x sracz
sracz
Snímam pomyselný klobúk a k tomu colonellsky salutujem!
frezia68
Zajtra budem robiť tieto rezance,už sa teším.Ak môžem doporučiť takému fajnšmekrovi,pridávam na záver posekaný kôpor.Možná to nie je originál,ale tak nám chutí od detstva.Čerstvý teraz nezoženiem,ale mám v mrazáku.A práve také drobné "nuansy"vytvárajú čaro jedál.
1x sracz
sracz
Ty môžeš všetko, Frézia68, milá priateľka moja! Proti gustu žiaden dišputát a naviac, keď ci to šmakuje, ta i tak še dá a aj tak še dá. Dobrú chuť! Hej, a dozdziveňa!
P. S.: A keby ci kuščik zostalo, ňezapomňi rezanky pripesc na kuščičku mašelka a urobic šarišske oškrabinky!
njdevil
WOW!!! Tak presne takto sa varili u nas doma v Nagy Kaposu -:)
Bombastickeeee!
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia